Capsunile pot dauna grav sanatatii romanilor

Prin iulie anul trecut, am primit de la prietenii mei de la Green Report o sesizare alarmanta. Se pare ca romanii care muncesc la culturile de capsuni din Huelva, Spania, se expun unor riscuri imense, pe care de cele mai multe ori nici nu le cunosc, legate de substantele chimice folosite in productia agricola, dar si de poluarea generala a zonei.

Cateva clarificari.

Dupa cum se stie, Huelva este una dintre provinciile spaniole in care lucreaza un numar important de imigranti, majoritatea romani, la culesul capsunilor. Iar Spania este cel mai mare producator de capsuni din Europa, exportand anual aproximativ 200.000 de tone catre celelalte state de pe continent. In provincia Huelva se produce aproximativ o treime din toata cantitatea de capsuni recoltate in Europa. Aparent, o asemenea descriere ne-ar putea face sa credem ca este vorba de o regiune dezvoltata si prospera. In realitate, Huelva nu mai este un paradis, mai ales pentru cei care activeaza acolo in agricultura, si in special pentru cei care muncesc la culturile de capsuni. Raul produs in timp mediului este dublat de amenintarea permanenta la adresa sanatatii celor implicati in agricultura.

Inca din perioada anilor ’60, Huelva a fost marcata de dezvoltarea industriei petro-chimice, fapt ce a determinat cresterea constanta a poluarii. Aceasta s-a accentuat puternic in 1998, atunci cand la o fabrica de procesare a metalelor a avut loc o masiva scurgere de cesiu radioactiv. Acest accident ecologic a afectat inclusiv culturile de capsuni aflate in apropiere.

Agricultura intensiva de astazi presupune utilizarea pe scara larga a unor substante chimice extrem de periculoase, precum bromura de metil. De-a lungul timpului, aceasta a devenit cunoscuta pentru faptul ca a provocat celor care au intrat in contact cu ea, in mod constant si fara a se proteja, pneumonie chimica, afectiuni renale, afectiuni ale sistemului nervos, arsuri ale pielii si ale ochilor.

Cam atat cu lectia de geografie, chimie si ecologie. Sa trecem la ceea ce ne intereseaza de fapt.

Dupa cum spuneam, cei mai multi dintre cei care muncesc aici (aproape jumatate) sunt romani. Iar ei folosesc aceste substante fara a fi instruiti in prealabil, fara a cunoaste deci riscurile la care se expun si fara a avea mijloacele necesare de protectie. Salariile pentru care ei isi pun in joc sanatatea nu sunt fabuloase, ci dimpotriva, iar contractele nu sunt in totalitate respectate de angajatori.

Stiti la fel de bine ca mine ca nimeni nu-si lasa familia acasa pentru a munci in Spania la capsuni din placere sau din goana dupa aventura. Cei mai multi o fac fiindca sansele sunt putine acasa. Iar in conditiile crizei economice, sansele sunt si mai rare, si aici, si acolo. Dar efortul, sacrificiile si munca grea pot fi compromise din simpla lipsa de informare, combinata cu un control insuficient asupra conditiilor oferite de angajatori.

Cand am aflat aceste detalii, am formulat o intrebare scrisa adresata Comisiei Europene, in care ceream cateva lamuriri. Am primit un raspuns, dar lamuririle n-au fost suficiente. Voi continua investigatiile si pentru asta va cer ajutorul. Daca aveti cunostinte care au lucrat sau lucreaza in Huelva, ajutati-ma sa aflu povestile lor si impreuna sa-i putem proteja pe romanii care muncesc in Spania.

Reclame

2 gânduri despre “Capsunile pot dauna grav sanatatii romanilor

  1. O poveste care te pune pe ganduri. Foarte multa lume se arunca in necunoscut si isi asuma riscuri.
    Dar parca tot e mai bine sa te otravesti lent in Spania decat sa ramai in Romania unde Basescu ingheata salariile…

  2. de ar fi aceasta singura problema … romanul in esenta lui e invatat sa aplece capul sa fie ca un sclav .. . am fost prin italia si nu cred ca e mare diferenta … imi era rusine ca sunt roman si cum suntem priviti acolo … pana si unii tuniesieni aveau mai multa oanoare si coloana vertebrala decat unii dintre noi! daca au ajuns unii din africa sa gandeasca mai bine decat noi atunci ma intreb ce cautam noi in europa … probabil ar trebui sa fim inca in triburi si turme.
    acuma inca nu se vad problemele insa sa vedeti peste cativa ani ce probleme vor fi cu copii celor plecati in straianatate si care au ramas in tara … acolo vor fi probleme adevarate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.