Noua era a responsabilitatii?

In discursul inaugural, noul presedinte american a promis eforturi pentru „indepartarea de spectrul unei planete in plin proces de incalzire”.

La debutul unui mandat crucial, in plina criza, Obama promite sa se tina de promisiunile „verzi” care i-au adus multi aliati. Daca vointa se va plia pe capacitatea institutionala si pe consensul celorlalte institutii, ramane de vazut. Ceea ce conteaza insa este ca America ia in considerare, la modul cel mai serios, o reteta a dezvoltarii eco-friendly.

De altfel, programul noului presedinte introduce masurile favorabile mediului in efortul de revigorare a economiei, in modalitati cat se poate de lucide. Si cat se poate de aplicabile chiar si in tari in care dezbaterea verde este inca periferica, precum Romania…

25 de miliarde de dolari ar putea fi alocate pentru masuri care includ, printre altele,  eficientizarea energetica a scolilor si a cladirilor de institutii publice. Acest tip de investitie in infrastructura ar putea genera, se estimeaza, in jur de un milion de locuri de munca, numai programele de eficientizare energetica a cladirilor putand crea din start o suta de mii de slujbe. Mai mult, se doreste initierea unui proiect de izolare (fata de conditiile atmosferice) a locuintelor celor cu venituri reduse, care ar putea cuprinde aproape un milion de case.

O veste care ma readuce cu picioarele pe pamant este intentia de a transforma trei sferturi din cladirile guvernului federal in spatii eficiente energetic. De ce o iau personal? Simplu: fiindca, din nou, la ei se poate si la noi – nu.

Anul trecut, prin februarie, am transmis presedintilor camerelor parlamentare invitatia de a introduce cladirea Parlamentului in sistemul EMAS, despre care aflasem la Bruxelles. Acest EMAS (Sistemul European de Management de Mediu si Audit) urmareste sa ajute companii si institutii sa-si reduca diverse forme de consum, pentru scaderea cheltuielilor si a poluarii generate de propria activitate.

E usor de inteles de ce m-am gandit, din start, la cladirea Parlamentului, care consuma cantitati enorme de energie prin becurile aprinse toata ziua, ca sa nu mai vorbim de tonele de hartie devorate de birocratia aferenta.

Eu inca astept un raspuns. Poate daca exemplul american va functiona, vom prelua si noi modelul…

Anunțuri

3 comentarii

 1. CUm, vreti sa spuneti ca la criza se poate reactiona si cu investitii creatoare de locuri de munca?
  Socant, eu credeam ca singura solutie sunt concedierile, taierile de pensii si reducerile din salariile bugetarilor…
  Mi s-o fi parut…

 2. despre americani nu prea imi place sa vorbesc … mai ales ca sistemul lor nu este practic altceva decat fratele de cruce al fostului sistem comunist numai cu alta fata… prea multa imagine la ei… parca totul e de fatada si faptul ca sunt unii care manipuleaza lumea sau americani care sunt ca legumele nu cred ca e de laudat! probabil meritau si ei asemenea momente mai dificile ca prea se lafaiau ei in bunataturi… ce putin o parte dintre ei care erau mai cu mot!

  @Joe Biden: daca s-ar taia tot unde am mai ajunge? eu nu cred ca trebue luate niste masuri asa zise anti-criza … tot ce incepe cu anti nu are semne bune! uneori unele se pot rezolva si altfel … nu e necesar tot timpul sa strici … poate doar sa il adaptezi 😉

 3. Ma bucura sa aud ca a exista o astfel de initiativa: introducerea Parlamentului in sistemul EMAS. Am fost socata cand am vazut aceste filmulet:
  http://www.happyfish.ro/reality/culisele_parlamentului/cat_gaz_arde_parlamentul_.html?mcs=15&mtab=2

  chiar daca este posibil sa existe o mica manipulare a realitatii, inclin sa cred ca datele sunt in conformitate cu realitatea! Asta este trist!

  Sunt forte curioasa ce finalitate o sa aiba aceasta initiativa cu EMAS!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s