Poluarea, in imagini

Vorbim (foarte rar, ce-i drept) despre poluarea aerului, si aproape niciodata despre starea raurilor din Romania, desi majoritatea sunt afectate puternic de substante toxice deversate, de felurite deseuri industriale sau, pur si simplu, de resturi aruncate fara grija de unii compatrioti.

Fiecare litru de apa poluata, eliberata in natura fara a fi tratata, contamineaza alti litri de apa dulce in raul in care a fost aruncat. Deversarea produselor chimice si a metalelor grele, care prezinta pericol chiar si in concentratii extrem de mici, este o amenintare foarte serioasa pentru calitatea apei, si implicit asupra sanatatii oamenilor.

Da, e adevarat, de multe ori actiunile de depoluare sunt limitate de lipsa de resurse. Dar in unele cazuri e mai mult o  decizie manageriala decat o problema financiara. In pretul de cost al produsului exista si cota de cheltuieli cu epurarea apelor, pe care consumatorul o plateste; se intampla insa adesea ca managerul sa aleaga sa obtina profit, renuntand la aceste costuri. E un comportament incorect si el trebuie sanctionat, fiindca nimeni nu are dreptul sa distruga cu buna stiinta sanatatea mediului si implicit, a oamenilor.

Salubrizarea apelor curgatoare este o urgenta, dar in acelasti timp raul trebuie prevenit inainte de a fi produs: prin apelul catre romani sa aiba mai multa grija, si prin sanctiuni serioase aplicate cetatenilor si companiilor care polueaza in acest fel.

Am primit multe semnale pe aceasta tema si m-am hotarat sa le duc mai departe. Astept fotografii ilustrative pentru situatia dezastruoasa a raurilor romanesti, pe adresele de mail din contact. Pe 22 martie, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, voi organiza o expozitie cu toate materialele primite si ii voi invita acolo pe toti cei care pot schimba cumva situatia, concret si cat mai rapid, de la controale si pana la reglementari.

Reclame

5 gânduri despre “Poluarea, in imagini

 1. Si pe cei care fac gratare, in general langa un curs de apa, si lasa o mizerie de nedescris in urma cine-i sanctioneaza?

 2. Intr-adevar situatia apelor este dezastruoasa din punct de vedere al poluarii. Cu siguranta nu hartiutele si pet-urile de la picnic sunt agentii poluatori majori, ci unitatile industriale, fermele si statiile de epurate depasite tehnologic sau inexistente. Asta nu inseamna ca nu trebuie ca fiecare din noi sa fie responsabil si sa nu arunce resturi menajere la intamplare.
  As vrea sa va expun un fenomen foarte ciudat legat de poluarea apelor cu gunoi menajer. Am observat ca in multe zone in care exista astfel de situatii dramatice pentru mediu, s-au inmultit incredibil si o duc foarte bine pescarusii. Stiu ape in care nu e nici urma de peste, insa e plin de pescarusi care „vaneaza” gunoaiele plutitoare si cele depuse pe marginea albiilor. De altfel puteti vedea foarte usor ca si la gropile de gunui ale oraselor exista adevarate colonii de pescarusi care isi impart masa cu ciorile.

 3. Daca plecam de la premisa ca nu hartiutele si peturile sunt agenti poluanti majori sau minori, atunci ideea promovata de acest blog – fa ceva tu individ/cetatean simplu – nu are nicio relevanta.

 4. @marean
  Cand fondurile destinate investitiilor pentru protectia mediului sunt limitate si problemele cu care te confrunti sunt enorme, iti stabilesti prioritati si actionezi acolo unde cu banii pe care ii ai poti obtine un efect major pentru protectia mediului.
  Da, pot spune ca e gresita abordarea in Romania in problematica protectiei mediului! Se duc fonduri imense de ani de zile in campanii de informare si actiuni civice cu un efect =0 pe termen lung. Care din urmatoarele 2 actiuni crezi ca are un caracter durabil, benefic pentru mediu:
  1. Sa faci o actiune de strangere a 5000 de peturi de pe marginea drumului, care in 6 luni vor aparea din nou acolo, sa faci cu banii publicitate, sa dai tricouri, manusi si insigne la voluntari, dupa care sa dai un bairam pe cinste pentru a sarbatori succesul campaniei, sau
  2. sa cumperi si montezi cu 5000 de euro o microstatie de epurare in una din sutele de localitati rurale in care statul a facut canalizare, dar deverseaza apele menajere direct in cursurile de apa din apropiere. Ce mai investitie! Si daca nu stiati exista in Romania anului 2009 zeci de orase care nu au statii de epurare, de exemplu toate orasele de pe litoral, sau poftim alta stire de senzatie: http://www.presaonline.com/stiri/stiri-locale/oras-cu-20-000-de-locuitori-fara-statie-de-epurare-480898.html

  Alegerea e simpla, ori apari la TV alaturi de cine stie ce vedeta autohtona agitandu-ti mandru insigna verde din piept, ori salvezi mediul pe cativa km patrati montand o microstatie de epurare. Hai alege, stiu ca poti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.