Ce este si, mai ales, ce nu este ecologia in Romania

Ganditi-va la ritmul, anvergura si eficienta cu care s-au construit autostrazi in Romania in ultimii 20 de ani. Apoi, imaginati-va aceasta situatie amplificata de o suta, sau de o mie de ori si veti obtine o imagine clara a evolutiei politicilor de protectie a mediului in Europa.

 

Lucrurile se petrec lent, deciziile se iau greu si s-a pierdut foarte mult timp pana cand programele privitoare la protejarea mediului sa fie luate cu seriozitate si tratate drept cap de lista pe agenda liderilor. Desi tintele stabilite in 2008 sunt cele mai ambitioase din lume, totusi ele nu reprezinta decat o lupta singulara intr-un mare razboi. Ele sunt doar victorii relative, pentru ca, in termeni absoluti, poluarea ne copleseste, ne imbolnaveste copiii si e mereu cu un milion de pasi inaintea masurilor pe care le luam noi, intarziat, pentru a ne lupta cu ea.

 

Acum, adaptati aceasta lupta a Europei (cel mai avangardist actor “verde” al lumii) la Romania, care nu numai ca are alte prioritati in varful listei (unele absolut legitime – saracia, agricultura, infrastructura, altele absurde), dar intotdeauna se pune in miscare foarte greu. Si veti intelege ca pasii pe care ii va face, realist, Romania in domeniul mediului sunt infimi, in conditiile actuale.

 

Va spun toate astea fiindca observ, si in jurul meu, dar si aici, pe blog, o privire putin deformata asupra realitatii. Un coleg de pe blog imi sugera zilele trecute sa propun Uniunii Europene interzicerea combustibililor fosili. Altul vorbea despre construirea de centrale nucleare. Va multumesc tuturor pentru contributii si pentru sansa acestor discutii cu adevarat utile si importante. Dar va spun ceva: daca vom continua sa gandim in etape mari, vom ramane blocati in proiecte si in vorbe. Asa cum, pe hartie, Romania are probabil zeci de mii de kilometri de autostrazi. Daca ne fixam cele mai ambitioase obiective in protejarea mediului, nu vom fi decat niste ratati foarte ambitiosi. Atat.

 

Cand vorbeam despre schimbarile mici, pe care le poate face fiecare dintre noi, nu voiam sa fiu lacrimogena sau sa apelez la clisee. Ma gandeam, doar, realist, la ceea ce se poate face cu adevarat. La ceea ce pot face cu adevarat *eu*, care nu sunt nici primul ministru, nici presedintele Comisiei Europene, ca sa pot avea initiative atat de curajoase cu perspectiva de a fi realizate.

 

Inca un lucru: ne-am obisnuit, in Romania, sa privim mereu in sus atunci cand vrem sa se intample ceva. Adica sa asteptam decizii politice care sa ne aduca bunastarea. In foarte multe domenii, nu se poate face nimic fara decizii politice: nu ne putem strange intr-un ONG prin care sa construim autostrazi din spirit civic; nu putem cladi locuinte sociale sambata dupa-amiaza, impreuna cu prietenii. Dar protejarea mediului este o exceptie. Aici chiar conteaza, pe langa decizia politica, si contributia fiecaruia.

 

Prieteni, puteti privi de sus micile initiative care vor sa stinga becuri sau sa adune sticlele de plastic din Delta. Ganditi-va insa, de la acea inaltime, ca nu avem de ales intre gesturi mici si gesturi mari: avem de ales intre gesturi mici si lipsa totala a oricarui gest.

Reclame

19 gânduri despre “Ce este si, mai ales, ce nu este ecologia in Romania

 1. Accept in totalitate discursul si viziunea. Cu toate acestea nu pot sa nu remarca ca daca in acest domeniu voi ramane la stadiul de „ce pot sa fac eu”, atunci nu o sa fiu decat un blatist si un frustrat pentru faptul ca cei mai multi nu fac ceea ce fac eu. Si atunci voi deveni si mai nemultumit de societatea in care traiesc. Asta doresti Daciana? Cu siguranta nu, dar acesta este sigur un efect pervers al viziunii tale.

  De aceea, accept viziunea „ce pot face eu” cu 2 conditii: 1. sa vad amenzi aplicate pentru acei cetateni, oameni simpli care nu protejeaza in viata de zi cu zi mediul si 2. sa vad mediul in scoala, adica sa existe o „educatie verde”. Altfel nu voi ramane dacat un blatist frustrat care nu voi merge la vot sau care va parasi tara.

 2. Cred ca o atitudine de bun simt ar fi ca fiecare roman care isi permite, sa opteze pentru reducerea consumului de energie si sa-si faca un scop din asta pe termen de 2-3 ani. Uite eu mi-am propus ca pana la sfarsitul lui 2011, sa imi asigur energia electrica/termica necesara locuintei prin sisteme de productie ecologice, fara ajutorul statului (prin proiectul nascut mort „Casa Verde”). De asemenea imi voi schimba masina cu una cu emisii de CO2 sub 150g/km. Sunt sigur ca cel putin 20% dintre romani isi permit sa faca acest lucru, iar restu lde 80% oricum consuma de 100 de ori mai putin decat cei 20% pentru ca nu au cu ce. E o masura care ar
  Cati dintre voi sunt dispusi sa faca acelasi lucru?

 3. pai cati? foarte putini. si daca o fac nu o fac cu gandul la ecologie, ci la faptul ca mai economisesc sau mai castiga cativa bani

 4. Daciana, sugeram construirea de centrale nucleare pentru ca, atunci cind nu se face rabat de la calitate (de la materialele de constructie pina la materialul uman din care sint facuti cei care o exploateaza), este una din cele mai curate surse de energie pe care le cunoastem (de exemplu, eu nu consider eolienele o sursa „curata” pentru ca au impact asupra dinamicii climei in zona respectiva, altereaza habitatul faunei din zona, in special al zburatoarelor, si sint cumplit de ineficiente). Spun asta in oarecare cunostinta de cauza. Lucrez in domeniu, am proiectat parte din Cernavoda 2, acum lucrez in alte proiecte in domeniu.

  Pe de alta parte, ma bucur sa constat viziunea „liberala” pe care o impartasim. Ecologia, ca si justitia, atita timp cit nu devine o atitudine asumata individual este sortita esecului. Dupa cum spuneai si tu, pe hirtie putem pune multe. Legi putem da cu duiumul, chiar putem sa pedepsim agresiv pe cei care le incalca. Dar… cei care pot constata si amenda nu pot fi omniprezenti.

  Cred ca ecologia incepe cu refuzul de a arunca hirtia pe jos, cu refuzul de a lasa gunoi in urma dupa iesirea la gratar, cu refuzul de a folosi o sirma in loc de surubul si garnitura potrivite la propria masina sau la servici. Cu refuzul individual de a pastra obiceiuri proaste.

  Statul? Da, statul poate incuraja pe cei care fac lucrurile bine, poate face planuri, poate avea initiative. Dar daca le punem prost in aplicare sint inutile.

 5. Asupra construirii centralelor atomoelectrice, dacă mi se permite, pot spune că până la construirea lor omenirea nu va mai avea combustibil nuclear. Din câte am înţeles resursa mai este pentru 12 ani.

  M-am recunoscut în „colegul care vorbea despre interzicerea combustibililor fosili”. Eu sunt conştient că nimeni nu va interzice aşa ceva, nimeni nu va avea putere să interzică aşa ceva pentru interesele sunt uriaşe, eu spuneam doar că această măsură ar fi una cu adevărat ecologică. Unui fumător înrăit, dacă îi garantezi că a mai fuma o ţigară înseamnă moarte, va prefera să moară numai pentru a mai fuma o ultimă ţigară.

  Pe mine mă întristează totuşi că o companie cu mesaj ecologic este un fel de val. Câteva zile plantăm copaci, câteva zile strângem PET-uri, o oră stingem lumina… şi aşa se face o listă imensă de acţiuni de iubitori de ecologie. Dar după aceia, ce se întâmplă? Câte energie se economiseşte real între două stingeri de lumină.

  Doriţi să faceţi gesturi care rămân în istorie?, sunt necesare campanii susţinute pe perioade foarte mari de timp şi legi aplicate. Degeaba visăm pe ritmurile melodiei Heal the world!
  Din Polietilen-tereftalat reciclat se fac fibre, saci pentru păstrare şi transport îmbrăcăminte, folie şi placi, containere pentru alimente şi băuturi, covoare, curele (benzi, chingi) de legat, butelii (sticle, flacoane), jachete scămoşate, folie pentru retenţia solului, filtre…

  Desigur pentru asta sunt necesari bani… eu cred că dacă cei care colectează deşeuri ar plăti 10 bani pentru fiecare sticlă de plastic (mare sau mică, au aceiaşi greutate), lumea ar aduce în fiecare săptămână tot consumul lor de ambalaje PET la reciclare. Cu cât mai multe PET-uri reciclate, cu atât vor fi mai puţine prin râuri, lacuri, parcuri…

  Dar lumea nu se gândeşte la lucruri de tipul o fabrică de reciclat PET-uri, este mai uşor să strângi PET-urile din parcuri. Noi avem nevoie de un obiectiv, de o cauză, cum a fost plantarea de copaci de la Realitatea TV. Mediatizarea atrage, omul se duce, se simte bine şi se simte important pentru că a participat la o emisiune în care Seniorul Tatulici l-a bătut pe umăr, la felicitat, i-a mulţumit. Dacă ar tot participa la astfel de acţiuni, peste o generaţie lucrurile ar fi naturale, nu ar mai fi nevoie de un Mihai Tatulici care să strige hei-rup. Dacă plantezi copaci o zi pe săptămână, vei fi mai atent la cei care taie copaci ilegal şi vei suna la 112 pentru a-i denunţa.

  Indignarea nu este îndeajuns, trebuie construită o nouă conştiinţă care să nu risipească resursa şi nici să o arunce oriunde după folosire. Dar asta nu se face cu indignare proletară.
  Acum câteva zile se spunea despre cineva care a intrat voit într-o balenieră pentru a o împiedica să vâneze balene. Desigur, cu inima sunt foarte aproape de cei care militează pentru oprirea măcelurilor, mai ales în cazul cetaceelor, dar m-aş fi gândit înainte de a face acest gest pentru că ar putea provoca un dezastru ecologic prin vărsarea combustibilului şi a uleiului în mare, şi pacostea ar fi fost şi mai uriaşă. Trebuie să existe soluţii mai puţin violente. În definitiv vânătorul de balene nu este un om putred de bogat, încearcă şi el să trăiască. Dacă ar putea avea o altă sursă de câştig, bănuiesc că ar fi mai înţelegător.

  De aceea eu nu spun că ar trebui căutate obiectivele mari ci că ar trebui să existe o planificare pe termen lung care să ducă la obiective mari. Dacă obiectivul pe următorii 20 de ani va fi strângerea PET-urilor din parcuri şi râuri, este ca şi cum nu am face nimic. Părerea mea, desigur.

  http
  www
  trilulilu.ro/cuoreblu50/fee34546a68f74

  spoken:
  Think about the generations and to say we want to make it a better
  world for our children and our children’s children. So that they know
  it’s a better world for them; and think if they can make it a better
  place.

  There’s a place in your heart
  And I know that it is love
  And this place could be much
  Brighter than tomorrow.
  And if you really try
  You’ll find there’s no need to cry
  In this place you’ll feel
  There’s no hurt or sorrow.
  There are ways to get there
  If you care enough for the living
  Make a little space, make a better place.

  Chorus:
  Heal the world
  Make it a better place
  For you and for me and the entire human race
  There are people dying
  If you care enough for the living
  Make a better place for
  You and for me.

  If you want to know why
  There’s a love that cannot lie
  Love is strong
  It only cares for joyful giving.
  If we try we shall see
  In this bliss we cannot feel
  Fear or dread
  We stop existing and start living
  Then it feels that always
  Love’s enough for us growing
  Make a better world, make a better world.

  Chorus:
  Heal the world
  Make it a better place
  For you and for me and the entire human race.
  There are people dying
  If you care enough for the living
  Make a better place for
  You and for me.

  Bridge:
  And the dream we would conceived in
  Will reveal a joyful face
  And the world we once believed in
  Will shine again in grace
  Then why do we keep strangling life
  Wound this earth, crucify it’s soul
  Though it’s plain to see, this world is heavenly
  Be God’s glow.

  We could fly so high
  Let our spirits never die
  In my heart I feel
  You are all my brothers
  Create a world with no fear
  Together we’ll cry happy tears
  See the nations turn
  Their swords into plowshares
  We could really get there
  If you cared enough for the living
  Make a little space to make a better place.

  Chorus:
  Heal the world
  Make it a better place
  For you and for me and the entire human race
  There are people dying
  If you care enough for the living
  Make a better place for
  You and for me.

  Refrain (2x)

  There are people dying if you care enough for the living
  Make a better place for you and for me.
  There are people dying if you care enough for the living
  Make a better place for you and for me.

  You and for me / Make a better place
  You and for me / Make a better place
  You and for me / Make a better place
  You and for me / Heal the world we live in
  You and for me / Save it for our children

 6. daciana
  daca ti-ai facut blog, trebuie sa iti rezerzi timp si pt a discuta cu noi, asa noi postam degeaba si tu nu ne bagi in seama…nu e frumos si nici socialist!!!

 7. Neinfectatule, vad ca totusi blogul ti se pare foarte primitor, de vreme ce tot revii periodic pe aici. Nu stiu daca observi, dar doamna posteaza cam zilnic. Si unele postari sunt inspirate direct din raspunsurile celor de aici. Daca asta nu se cheama discutie…

 8. @ Idefix
  🙂
  Aţi înţeles perfect ce spune domnul neinfectat de comunism, discuţie ar însemna convorbirea aici, la comentarii, de ce întoarceţi totul?
  🙂
  Eu sunt convins că doamna parlamentar european deja alocă un timp generos, rupt timpului liber, pentru întreţinerea acestui blog, eu unul nu mă plâng, dar asta nu înseamnă că nu înţeleg şi ce a spus domnul neinfectat de comunism.

 9. @ Bibliotecaru: nu stiu de ce, dar am impresia ca, daca doamna s-ar conversa toata ziua cu lumea pe aici, acelasi neinfectat ar comenta „pe banii nostri, Daciana Sarbu sta la discutii pe blog”.

 10. @ Idefix
  Mă îndoiesc că ar avea această reacţie. Din nefericire românii nu prea au conştiinţa drepturilor lor şi nici puterea lor dată de statutul de cetăţean. Acest „pe banii noştri”, deşi este deseori spus la nervi, nu prea este conştientizat real. Doamna Daciana Sârbu este unul dintre parlamentarii care se agită să facă ceva, aşa cum sunt pe la fiecare partid. Ştim cu toţii că unii sunt cu munca, alţii „se fofilează” pe lângă cei care se agită cu mare frică de transpiraţie şi efort. Cei care ard gazul (şi iată, e criză de gaze) aiurea prin Parlamentul European sunt alţii, oamenii care au iniţiativă numai pentru că îi pune grupul pe o listă.
  Verificaţi, pe câţi cunoaşteţi din această listă?
  http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/vod/research-mep-result-list?Countryisocode=RO
  Ar fi măcar frumos ca cei care muncesc efectiv să fie mai sus pe lista de partid, din nefericire pilele sunt mai puternice uneori decât meritul.

 11. @Bibliotecaru
  Ai mare dreptate in ce priveste prezenta romanilor cu atitudine din parlamentul european. Din cei 35 de membri, maxim 5 sunt activi, restul confunda Bruxelles-ul cu o statiune. Nu au decat de raspuns la telefon o data pe saptamana cand suna seful de partid si le dicteaza ce trebuie sa zica daca-i intreaba cineva ceva.
  Daciana e unul dintre cei 5 cu siguranta, si merita tot respectul nostru.

  @neinfectat de comunism
  Cred ca vaccinul pe care l-ai facut si-a pierdut efectul. Iti recomand o noua imunizare!

 12. @ imparatul verde
  ai dreptate, am promovat mult ideea de educatie ecologica in scoli ca materie obligatorie
  @neinfectat de comunism
  Citesc cu mare interes comentariile si sugestiile voastre. E adevarat ca am foarte putin timp liber, mai ales in aceasta perioada de precampanie. Sper ca macar postarile mele sa fie interesante si sa stimuleze discutiile intre voi
  @ Bibliotecaru
  Multumesc mult pentru apreciere. Poate intr-un viitor apropiat vom transforma politica intr-o profesie facuta de oameni competenti

  Duminica frumoasa!

 13. @ MBadragan
  Inteleg si apreciez, pe fond, propunerea referitoare la centralele nucleare. Dar voiam sa subliniez ca nu doar miscarile majore ar trebui sa ne preocupe.
  In alta ordine de idei, sunt foarte bucuroasa cand vad aceasta atitudine fata de ecologie impartasita si de altii. Imi da curaj si increderea de a continua. Ma bucur, de asemenea, ca pot sta de vorba cu oameni atat de informati si ca, impreuna, putem crea un spatiu „verde” in blogosfera romaneasca.

 14. @ Cristian Burceag
  Mi se pare importanta ideea de reducere a consumului, chiar daca nu foarte multi romani si-ar permite sa adopte toate aceste principii sugerate de tine.
  Dar economiile se pot face in multe domenii – de unde si „controversata” mea propunere legata de becurile ecologice.
  O alta idee mai veche a mea, pe care intentionez s-o reiau in curand, are legatura cu economisirea in institutiile publice – ma refer la consumul de electricitate, hartie etc.

 15. @Bibliotecaru Ca si in cazul rezervelor de combustibil fosil, exista multe estimari fataliste si in privinta combustibilului radioactiv. Dar nu sint in nici un caz de 12 ani ci, in cea mai pesimista estimare, de 50 de ani (cam dublul duratei de exploatare a unei centrale). O estimare cu pretentii mai realiste, luind in calcul si cresterea gradului de utilizare a energiei provenind din centrale termo-nucleare, sugereaza ca ar exista rezerve pentru urmatorii 1000 de ani (se iau in calcul si surse alternative clasicelor mine de uraniu, apa de mare, de exemplu, avind o concentratie neneglijabila de oxizi de uraniu). Din cite stiu eu, Romania sta si ea destul de bine la capitolul rezerve, cu o infrastructura suficient de bine pusa la punct pentru producerea tuturor „consumabilelor” unei centrale cu reactor de tip CANDU (reactorul folosit actualmente la cele 2 unitati care functioneaza). Va recomand un articol destul de interesant in privinta resurselor globale World Uranium Reserves

  @Daciana Centralele nucleare erau evidentiate doar ca sursa alternativa si mai putin poluanta. Contributia lor la scaderea poluarii este, din pacate, tardiva chiar daca semnificativa. Un astfel de proiect, pe linga sume uriase implicate, dureaza cel putin 4-5 ani pentru a se ajunge in faza de exploatare. Romaniei i’a luat aproximativ 30 de ani sa finalizeze 2 centrale (e drept, in conditii foarte atipice).

  Dar eram mai mult decit de acord cu tine in privinta masurilor mici. Mai ales a celor individuale. Care, pe linga avantajul de a minimiza poluarea, il mai au si pe acela de a se produce pe fondul unei maturizari a populatiei. Lucru care este, dupa parerea mea, inca si mai de dorit decit reducerea poluarii.

  Chiar asa, ca mi’am adus aminte. Pe cind o initiativa europeana aplicabila Romaniei prin care sa fie obligate firmele de salubrizare sa instaleze containere speciale de colectare separata a deseurilor. Mi se ridica parul pe ceafa de fiecare data cind duc PETuri la cosul comun de gunoi. Si nu am gasit nicaieri pe o raza de citiva kilometri un loc in care sa le duc. Iar firmele de colectare a refolosibilelor refuza sa le preia. Promit ca daca se instaleaza asa ceva suficient de aproape le duc gratis 🙂

 16. Apropos de alternative ecologice, tocmai am descoperit (via uatafacu) un articol interesant despre recuperarea energiei pierdute prin amortizoare atunci cind masina merge pe un drum denivelat. Poate ar trebui sa urmarim atent evolutia inventiei. Pentru moment guvernul american pare foarte interesat de ea.

 17. @ MBadragan
  Să recuperezi energia de la trecerea peste denivelări este destul de simplu. Dacă ar fi după mine, aş lega amortizoarele hidraulice la un motor hidraulic care produce, la rândul lui, energie electrică. Se poate şi direct mecanic dar atunci amortizoarele nu ar mai fi atât de eficiente. Costurile ar fi însă foarte mari, chiar dacă ar fi cuplată şi cu recuperarea (mai importantă ca valori energetice) energiei cinetice la frânare.

  Deşi cred că este totuşi o păcăleală, iată o maşinărie care se spune că funcţionează folosind mişcarea moleculară a aerului (practic orice gaz aflat la o temperatură mai mare decât zero grade kelvin se află într-o mişcare browniană a moleculelor sale, pusă în evidenţă de umflarea unui balon, de exemplu).
  http://www.overunity.com/testatika/meth5.asf
  Se spune că la o asemenea dimensiune maşina oferă 3KW (cam cât pentru o locuinţă), la 270V.

  O consecinţă la care nu s-au gândit cei cu maşina (dar m-am gândit eu) preluând energia moleculelor se face frig. Deci nu numai că s-ar obţine energie electrică, dar s-ar putea face şi uriaşe frigidere, aparate de aer condiţionat (desigur, ar fi nevoie de dimensiuni foarte mari).

  Repet, e prea frumos să fie adevărat, iar becul acela, deşi mare, nu-mi pare foarte puternic…
  Există un site şi o adresă de email, pentru cei care doresc amănunte
  http://www.methernitha.com/index.html
  info@methernitha.com

 18. PS.
  Nu sunt sigur că site-ul şi adresa de email are legătură cu filmul, informaţia am preluat-o şi eu din altă parte, nu am verificat acest aspect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.