Solicitam Comisiei Europene sa-i protejeze pe romanii din Italia

Alaturi de Corina Cretu, Ioan Mircea Pascu si Alin Antochi, am transmis Comisiei Europene o intrebare scrisa prin care cerem implicarea concreta a executivului UE in protejarea cetatenilor romani din Italia.
 

„In ultima vreme in Italia au avut loc o serie de actiuni xenofobe si de stigmatizari impotriva romanilor rezidenti in aceasta tara, pe fondul unor infractiuni comise de cetateni romani. Situatia devine din ce in ce mai ingrijoare si datorita amplificarii acesteia de catre mass-media italiana, care nu ezita sa puna pe prima pagina orice articol destinat denigrarii cetatenilor romani rezidenti in peninsula.

De asemenea, o serie de personalitati politice au facut declaratii ofensatoare nu doar la adresa romanilor care au comis infractiuni, ci la adresa tuturor cetatenilor romani din Italia, dand impresia ca, de fapt, in limba italiana termenul de „roman” este echivalent cu cel de „infractor”. Situatia pare sa scape de sub control, in contextul in care copiii romani sunt agresati si discriminati in scolile italiene, iar cetatenii romani si bunurile acestora sunt supuse violentelor si distrugerilor din partea membrilor extremei drepte italiene „Forza Nuova”.

Din datele puse la dispozitie de UNAR (Ufficio Nazionale Antidiscriminatione Razziale) rezulta faptul ca din totalul est-europenilor care au inaintat plangeri, romanii sunt pe primul loc, reprezentand 45,8% din total, urmati de albanezi, cu 16,7% si de polonezi cu 9,7.

Recent, autoritatile italiene au propus un act legislativ prin care medicii sunt obligati sa renunte la secretul profesional pentru a putea denunta pe cei care nu au permis de sedere in Italia, fapt ce ar putea contraveni articolului 6 din Tratatul UE, privitor la respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale ale cetatenilor comunitari.

Aceste evenimente sunt fara precedent in masura in care aceste actiuni xenofobe genereaza tensiuni diplomatice intre doua State Membre, Italia si Romania”.

Am cerut Comisiei Europene masuri concrete pentru impiedicarea discriminarii romanilor din Italia, pentru respectarea normelor Directivei 2004/38/CE si a principiilor articolului 6 din Tratatul UE de catre autoritatile guvernamentale din Italia. Speram ca, prin acest demers direct si cu sustinerea grupului socialistilor europeni, sa determinam Comisia sa se implice urgent in acest caz si, impreuna cu autoritatile italiene si romane, sa faca un plan de normalizare a situatiei din Italia.

La urmatoarea sesiune de la Strasbourg, eu si Corina Cretu vom convoca o discutie cu europarlamentarii italieni, prin care sa le cerem explicatii cu privire la situatia din Italia si sa convenim impreuna asupra unor pasi concreti. Va fi o alta cale de a transmite guvernului de la Roma punctul nostru de vedere si de a forta gasirea unor solutii cat mai rapid.

Reclame

6 gânduri despre “Solicitam Comisiei Europene sa-i protejeze pe romanii din Italia

 1. Desigur, demersurile sunt bine venite.
  Din păcate, o dată ce fervoarea atacurilor a ajuns la un caracter de masă, protestele nu-şi mai produc efectele. Eu nu pot să nu fiu extrem de mirat cum anumiţi oameni de naţionalitate română, după imensul scandal Mailat şi reacţia puternică media şi chiar după ce vocile oamenilor de rând strânse într-un cor cacofonic din care reiese numai protestul împotriva naţiunii române, îşi continuă demersul sinistru de a viola, a tâlhări, a ucide prin Italia. Este, cred eu, contrar instinctul de conservare. La fel şi în România, după ce opinia publică a condamnat atacul de la casa de schimb valutar, violenţa a cunoscut o recrudescenţă incredibilă. Singura explicaţie este credinţa în absenţa pedepsei, acei oameni sunt anti-sociali, nu mai au respect faţă de lege, nici măcar frică faţă de lege… cu alte cuvinte sunt dezumanizaţi. Cine poartă vina dezumanizării lor? Din păcate nu pot numi alt vinovat decât statul român.
  Personal aplaud eforturile politicii româneşti de a reclădi încrederea italienilor, dar nu pot să nu remarc că dacă situaţia politică în România nu devine responsabilă în totalitatea ei, dacă statul român nu-şi schimbă rapid atitudinea, aceste tipologii de cetăţeni vor deveni o obişnuinţă.

 2. @ delpier ro
  multumesc mult

  @ Bibliotecaru
  din pacate astfel de oameni exista peste tot. E adevarat ca in alte tari legea se aplica corect si fara intarziere,iar infractorii nu se plimba pe strada fiind eliberati din motive medicale.

 3. @ Bibliotecaru: 🙂 sa te duci in italia si sa lucrezi acolo si sa intalnesti si alti romani si cred ca vei intelege totul. Mai pe scurt romanii in esenta lor sunt o natie de lasi … acuma nu facem decat sa suferim pe urma indiferentei noastre … pentru ca asa ne-am obisnuit sa fim indiferenti, sa ne prefacem ca totul e bine si frumos .. insa va fi si mai rau acesta este doar inceputul. Ne meritam soarta pentru ca ne furam noi singuri caciula … ne tepuim unii pe altii , nu avem pic de oanoare sau respect pentru cei din jurul nostru. Eu unul am fost in italia si am vazut cam cum este pe acolo … e mare diferenta dintre romani chiar si fata de multi alti emigranti. La noi se cultiva prostia si nestiinta si cum sa mai avem asteptari mai mari cand nu suntem in stare sa oferim alte variante … degeaba ne mai plangem de mila .. Romania nu avea ce sa caute in Europa … e ca o leguma sau trib ajuns acolo unde este datorita unor conjuncturi intamplatoare

 4. @ Invizibilul
  Stimate domn,
  Dumneavoastră când aţi fost în Italia aţi furat, aţi cerşit, aţi violat? Poate nu ar trebui să vorbim despre românii din Italia prin prisma celor câteva mii care deranjează, ci prin prisma celor câteva sute de mii care trăiesc civilizat.
  Dumneavoastră aveţi impresia că ei, europenii, sunt mai civilizaţi ca noi… ce ar însemna asta? Ar însemna că tipul societăţii lor este mai bun decât tipul societăţii noastre care naşte cerşetori, hoţi, violatori, ucigaşi… Întrebarea mea este simplă, dacă societatea lor este mai bine organizată decât a noastră, mai eficientă, de ce nu fac faţă la un asemenea atac din partea răufăcătorilor români? Deosebeşti un organism sănătos de unul bolnav funcţie de reacţia la stres. Dacă introduci nişte microbi într-un organism sănătos, dau năvală celulele albe şi anihilează intrusul. Într-un organism bolnav, celulele albe sunt mai puţine şi mai obosite, reacţia este întârziată şi ineficace.
  Mergând mai departe cu analogia…
  Teoretic, construind un mediu controlat pentru un organism, lipsa de interacţiune cu vectorii de transmisie a oricărei boli îl fereşte de toate bolile, doar pentru că se împiedică boala să ajungă la el. Dar este acel organism sănătos? Doar aparent, pentru că deşi avem o lipsă a bolii, organismul este labil şi nu este pregătit să lupte, nu are anticorpi.

  Problema noastră este că educăm copii şi nu părinţi. Învăţăm copiii noştri sub frica unei note proaste, a unei presiuni fizice sau psihice, materii clasice: istorie, geografie, fizică, chimie, literatură, matematică… multe, foarte multe lucruri. Majoritatea din aceste lucruri nu vor fi folosite nici măcar o singură dată în viaţă. Nu ne învăţăm însă copii cum să trăiască în stradă, cum să interacţioneze cu ceilalţi indivizi în societate, cum să fie părinţi. Dacă un copil iese tobă de carte din şcoală, noţiunile reale de comportament social, de morală, de principii ale interacţiunii umane, o scară valorică, sau o ţintă a vieţii… toate acestea sunt lăsate la voia întâmplării. De aceea România este debusolată, nu ştie care este societatea ei ţintă, nu ştie ce trebuie să facă, nu ştie încotro trebuie să tragă sau să împingă spre viitorul nostru. Sigur, România a avut tot timpul cerşetori, manglitori, hoţi, violatori, criminali, escroci, corupţi… dar pe lângă toţi aceştia erau şi oameni cultivaţi, cinstiţi, liniştiţi, „de lume”, care aşteptau cu nerăbdare să vină o premieră la operă, la teatru, la cinematograf, oamenii ieşeau seara la promenadă, se salutau pe stradă, interacţionau, realizau o comunitate, duminica în grădina publică să asculte fanfara. Din păcate această lume nu mai este, preocuparea socială astăzi este cel mult „un pahar de bere, la terasă, ca băieţii”. Nimeni nu va reuşi eradicarea „răului” prin politici de forţă, pentru că el se naşte natural şi nu poate fi împiedicat de pedepse, dar ar trebui să avem grijă de prezervarea celorlalte valori sociale. Cât timp politica va privi spre popor numai prin prisma votului exprimat şi va face un show menit să „ia ochii”, nu vom reuşi acest lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.