Cara Italia

Asa incepe o scrisoare adresata Italiei de romanii de acolo.

Vreau sa duc mai departe mesajul lor, pe care il voi traduce si il voi transmite tuturor colegilor din Parlamentul European, presedintelui PE,  Hans-Gert Pöttering, si sefului Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso.

Voi incerca sa adaug, la finalul scrisorii, semnatura tuturor europarlamentarilor romani si a membrilor guvernului, pentru a arata Europei intregi ca ne solidarizam cu cetatenii romani onesti si muncitori din Italia, afectati pe nedrept de ceea ce se intampla in aceste zile.

Cara Italia,

 

Aceste randuri surprind cateva franturi dintr-o viata. O viata de om, ca oricare altul, cu grijile si cu bucuriile lui, asa cum sunt milioane aici, in Peninsula. Ceea ce ma face diferit de majoritatea cetatenilor tai este ca eu nu m-am nascut la tine in casa. Sunt roman si am venit aici intr-un moment din viata mea, cand cautam o sansa mai buna ca sa-mi implinesc visele. Iar tu m-ai primit. M-ai lasat sa-mi gasesc locul si sa-mi construiesc o viata noua, departe de familia mea si de tara mea, dar compensand cu promisiunea lucrurilor frumoase pe care le voi putea realiza aici.

 

In schimb, ti-am dat bogatia materiala ce vine din munca si din priceperea mea – eu sunt unul dintre cei un milion de romani care au ajutat economia Italiei sa creasca cu 1,2%; bogatia mea umana, datorita careia vietile unor oameni sunt salvate zilnic de medici romani in spitalele italiene, copiii italieni cresc ingrijiti si protejati de bone romance, batranii sunt ajutati de ingrijitori romani, italienii de orice varsta sau de orice fel au prieteni romani; bogatia mea culturala datorita careia artisti romani creeaza, danseaza, fac teatru, sculpteaza, canta aici in Italia, imbogatind, de fapt, nu numai o tara, ci Umanitatea.

 

Cara Italia,

Intotdeauna am considerat ca nationalitatea mea nu numai ca nu este un defect, ci este o sursa de mandrie. Ceea ma defineste pe mine ca Om nu vine din pasaport, ci din ceea ce sunt eu si iti ofer tie si tuturor italienilor cu care intru in contact. Sunt mahnit insa in ultima vreme, pentru ca, pentru unii, nationalitatea romana a devenit o problema, apartenenta la familia europeana nu conteaza, iar principiul generos de “umanitate”, la care cultura italiana a avut de-a lungul secolelor o contributie fundamentala, este uitat in favoarea unor criterii periculoase precum cel de «rasa» si de «strain». Aceste categorii sapa falii in societate si creeaza dusmanii si discriminare, incalcand astfel chiar spiritul si litera Constitutiei italiene.

In 1990 erau doar aproximativ 6.000 de romani in Peninsula. Deci, cei un milion de oameni care au venit aici din Romania in cautarea unei vieti mai bune au facut-o dupa ce au scapat din temnita unui regim autoritar dur. Certitudinea libertatii si a sigurantei pe care o da individului un stat de drept a fost printre lucrurile care ne-au atras la tine. Dar statul de drept se fundamenteaza pe protejarea si promovarea drepturilor civile politice, economice si culturale, pe baza principiului nediscriminarii. Ce garantie am eu acum, cand barometrul urii ma face cateodata sa imi fie teama sa vorbesc romaneste pe strada, ca voi fi protejat de institutiile tale, la a caror functionare contribui cu taxe si cu impozite?

 

Stiu ce drepturi am. Stiu ca dreptul la egalitate in fata legii si la protectie impotriva discriminarii pentru toate persoanele este universal recunoscut. Stiu si documentele care ma protejeaza si pe care le incalca cei care ma ataca pentru ca sunt roman: Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, Conventiile Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile civile si politice si drepturile economice, sociale si culturale, Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, semnate de toate statele membre.

Dar cei care transpun aceste texte in viata sunt oamenii. Cum i-as putea face eu sa se ghideze in actiunile lor dupa principiile din aceste documente, semnate si asumate de tine, si nu dupa valul de ura si de intoleranta pe care il simt tot mai acut?

 

Cara Italia,

Povestea mea este povestea unui Om obisnuit, care nu omoara si nu fura. Este povestea a peste un milion de romani care traiesc aici, la tine acasa, respectandu-ti regulile, dar care se simt stigmatizati si transformati in tapi ispasitori pentru greselile si pentru ilegalitatile catorva cetateni. Cei care incalca legea, trebuie sa plateasca. Dar, ca in orice stat de drept, pedeapsa trebuie sa fie individuala si direct proportionala cu gravitatea faptelor. Pedepsele colective nu rezolva nimic! Din contra, cultiva un climat al urii si al intolerantei. Adica ne fac pe noi, oamenii cu povestile noastre simple, dar bune si frumoase, sa nu ne mai intelegem intre noi, sa nu mai comunicam, sa nu mai avem incredere unii in altii.

 

Istoria ne invata ca, de fiecare data cand lasam ura sa ia locul tolerantei si al respectului, cand oamenii isi stigmatizeaza semenii, in loc sa gaseasca solutii concrete la probleme concrete, cand comunitati intregi sunt blamate pentru o culpa construita la nivelul imaginarului colectiv, rezultatele sunt dezumanizante.

 

Cara Italia,

Cred ca ai auzit istorisiri similare si de la milioanele de italieni care au incercat sa-si implineasca viata dincolo de granitele tale si care, fie ca erau in SUA, fie ca erau in diverse tari europene au fost, la un moment dat, tinta unor campanii si manifestari de ura si de intoleranta. Gandindu-ma la asta si la istoria frumoasa pe care noi o putem crea impreuna, am incredere ca cetatenii tai vor intelege ca romanii nu sunt nici mai rai si nici mai buni decat italienii. Ca furia nu rezolva nimic. Dar respectul reciproc, increderea si aplicarea corecta a legilor o pot face. Ca noi, romanii si italieni suntem la fel si de aceea putem sa construim atatea lucruri bune impreuna, si pentru aceasta tu ne-ai primit pe noi aici, cara Italia.

 

Un roman

Anunțuri

5 comentarii

  1. solidaritatea e buna si ea, nu zic nu. Dar la ce ne foloseste in cazul de fata? Cand trecem de la solidaritate la actiuni concrete? Nu doar in Italia, ci si aici in Romania. Italia a reactionat la un fenomen cu care noi romanii ne-am cam obisnuit. Nu de solidaritate am nevoie de la politicienii romani care activeaza care pe unde din 90 si pana in prezent. Vreau de la ei sa-mi spuna de ce nu au facut nimic pana acum

  2. Draga Corina din pacate nici diplomatia si nici scrisorile pline de reverenta nu ne vor spala rusinea.Cata vreme la noi in tara tiganii fac legea in mare masura ce pretentie sa avem ca intreaga Europa sa ne inteleca si sa se aplece cu multa comprehesiune asupra argumentelor noastre?!Suntem si ramnem cu o mare imprecatie aceea ca nu ne putem orono valorile si nu ne putem apara istoria, traditile , perisajele romanesti, arta si vestigile culturale ale romanilor toate aceste ce canva faceau din Romania o tara nobila si plina de virtuti au foast acum sustrase intrun mod barbar si inabominabil de prosmiscuitatea si indiferenta tiganesca.Sunt convins ca dipolmatia romanesca va face toate demersurile necesare si nu v-a eluda un conflic dipomatic cu Italia dar in mod categoric nu v-a putea eluda un conflic moral cu Europa!

  3. Scrisoarea este impresionanta. Pe cand si o asociatie din celebra noastra societate civila din tara, cu un gest similar? Nu exista asa ceva, fiindca societatea civila vrea la putere. Macovei a anuntat deja ca vrea sa isi faca partid. Cool!

  4. in italia e’ un caos per : i tg , le televisioni , i politici corrotti , i partiti politici italiani che si odiano e non perdono occasione per strumentalizzare tutto , compreso l’argomento immigrazione ai fini della loro lotta . la crisi economica , la stupidita dell ‘ italiano medio che crede alla propaganda dell’uno o dell’alro partito . e’ un caos ! e non cambiara finche’ gli italiani non comincino a pretendere di piu’ dai loro politici che sono il loro primo nemico .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s