Apel pentru organizarea unei sedinte de guvern comune Romania – Italia

Primului Ministru al Romaniei, D-lui Emil Boc 

Stimate dle Prim-ministru, 

Ati urmarit, cu siguranta, evolutia ingrijoratoare a situatiei din Italia şi valul de mesaje şi actiuni antiromaneşti care se accentueaza cu fiecare zi.  

Unul dintre cele mai importante elemente care au alimentat aceasta tensiune fara precedent este reprezentat de anumite declaratii inacceptabile la adresa romanilor, formulate chiar de membri ai guvernului Berlusconi.

Vizita Ministrului de Externe Cristian Diaconescu a fost un pas foarte important pe calea catre gasirea unei rezolvari.  

Demersurile noastre, ca europarlamentari, urmaresc acelaşi obiectiv şi va asiguram ca vom incerca, prin toate mijloacele care ne stau la dispozitie, sa intram in dialog cu reprezentanti ai clasei politice, dar şi ai presei italiene, pentru a le atrage atentia sa faca distinctia intre romani şi infractori

Consideram insa ca un alt pas decisiv pentru normalizarea situatiei şi protejarea romanilor din Italia este organizarea urgenta a unei şedinte de guvern comune romano-italiene, la Bucureşti sau la Roma, al carei scop sa fie discutarea pe larg a ultimelor evenimente, echilibrarea tonului oficialilor italieni şi conlucrarea concreta a celor doua administratii pentru o mai buna aplicare a legii de catre statul italian, cu ajutorul statului roman. Sunt multe situatii concrete dificile in care se regasesc unii cetateni romani aflati in Italia şi care impun o reorganizare a relatiei dintre cele doua executive. 

Va ataşam, de asemenea, o scrisoare a romanilor din Italia, pe care intentionam sa o transmitem tuturor membrilor Parlamentului European, preşedintelui PE, Hans-Gert Pöttering, şi preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso.

Scrisoarea poarta semnatura ‘un roman’. In numele romanilor din Italia, va rugam sa adaugati semnatura dvs., pentru a arata Europei intregi ca ne solidarizam cu cetatenii romani oneşti şi muncitori din Italia, afectati pe nedrept de ceea ce se intampla in aceste zile.

Va multumim şi va dorim toate cele bune. 

Cu toata consideratia,

Daciana Sarbu, PSD

Corina Cretu, PSD

 

Anunțuri

5 comentarii

 1. Ce a făcut acolo domnul Cristian Diaconescu a fost ceva deosebit. Ajutat probabil şi de cariera juridică, domnul Diaconescu a pus lucrurile într-o asemenea lumină încât italienii nu au avut ce să mai zică. Eu unul am simţit o satisfacţie deosebită când am văzut că ministrul de externe a găsit o cale de a fi ferm, de a nu ceda şi totodată de a rezolva şi problema principial.

 2. ce a facut dl diaconescu acolo a fost sa gadile orgoliul romanilor, sa ii faca sa zica, asemeni biblotecarului „frate, le-a zis-o, asa da”. dl diaconescu asta a facut. a fost bun la capitolul imagine. acum toti romanii sunt bucurosi ca cineva, prin vorbe si nu prin fapte, le-a aparat orgoliul si mandria.

 3. @tigan: foarte corect ceea ce spui, retorica populista s-ar putea intoarce chiar impotriva romanilor de acolo, fiindca presa italiana se va radicaliza, si tot ei vor avea de suferit. ar fi mult mai util sa se initieze niste discutii foarte tehnice, pe solutii concrete.

 4. Cred ca romanii au nevoie si de o mana forte care sa ii imbarbateze. Domnul Diaconescu a fost inspirat. Mai departe avem nevoie insa de solutii practice si urgente.

 5. @Bibliotecaru
  Nu stiu cat de mandri trebuie sa fim de un diplomat care merge sa tina discursuri pentru romanii de acasa, in loc sa caute o solutie de a-i ajuta pe cei de acolo

  @Idefix si tigan
  Pe de alta parte, si Bibliotecaru are dreptate. In conditiile in care Marele Carmaci tace si merge doar la paranghelii cu pomana porcului in loc sa isi reprezinte concetatenii, gesturi precum cele facute de Cristi Diaconescu sau Daciana Sarbu sunt de admirat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s