Migrantii romani – tema de gandire

Evenimentele din Italia ne-au aratat din nou ca lumea in care traim se schimba foarte rapid, iar daca vrem evitarea unor situatii extreme, trebuie sa fim pregatiti sa ne asumam responsabilitati cu totii. Migratia este un fenomen relativ nou pentru societatea noastra, despre care pana acum am vorbit pe segmente, analizand franturi ale fenomenului si nu imaginea de ansamblu. Altfel spus, am discutat despre banii adusi in tara de cei plecati la munca in strainatate, ne-am minunat cu privire la schimbarea de mentalitate a unora dintre ei, dar abia de putina vreme am inceput sa ne indreptam atentia si asupra a ceea ce ramane in urma lor sau a dificultatilor de integrare in alte societati.

 

Vedem impreuna ca problemele sunt diferite de la comunitate la comunitate. Daca in Italia exista, din pacate, evolutii periculoase, in unele regiuni din Spania migrantii romani se confrunta cu abuzuri ale angajatorilor (asupra carora am facut o dezvoltare aici si aici). E clar ca lucrurile nu pot fi rezolvate prin cateva actiuni globale, pentru ca problemele sunt specifice fiecarei zone si sunt diferite. Iar fiecare comunitate de romani in parte are nevoie de solutii speciale, inclusiv din partea autoritatilor din Romania.

 

Si, pentru ca lucrurile sa devina si mai nuantate, in cazul acutizarii problemelor (economice, de discriminare, de familie sau de orice alta natura) cu care se confrunta migrantii nostri, acestia au oricand solutia intoarcerii acasa. Iar de optiunea aceasta par a fi atrasi majoritatea celor care se afla la munca in regiunea Madrid, spre exemplu. Scenariu pe care criza pe cale de amplificare din Romania il complica si mai tare.

 

Toate acestea arata ca statul roman se afla in fata unor decizii strategice si pe termen mai lung. Inainte de intrarea in UE problemele legata de forta de munca nu se puneau in acelasi mod ca acum. Incepem sa invatam impreuna o lectie teribil de simpla – aceea ca o problema careia nu-i dai atentie isi creeaza ramificatii pe care iti va fi tot mai dificil sa le gestionezi. Oamenii despre care vorbim nu sunt doar migranti, ci si contributori la bunastarea a doua state; dar, in acelasi timp, ajung sa se confrunte cu frica de alte societati (asa cum se intampla acum in Italia) sau cu drame profunde de familie (am atras deja atentia, inclusiv Comisiei Europene, asupra situatiei copiilor ramasi acasa).

 

Suntem acum in fata unei noi oportunitati. Daca inainte nu aveam probabil destule canale de comunicare cu diverse culturi, acum avem milioane de voci prin care sa vorbim intr-o limba comuna, pe care o construim impreuna in UE. Un limbaj care, dincolo de birocratia de Bruxelles, se defineste inclusiv in perioade dificile, cand suntem nevoiti sa facem presiuni in numele celor pe care ii reprezentam, sa deschidem dialoguri pentru a le sustine interesele.

 

Romanii din strainatate trebuie sa stie ca Romania nu a uitat de ei, ca statul roman este interesat de soarta fiecarui cetatean al sau. Celor din Italia le voi transmite personal acest mesaj, cand ma voi intalni cu reprezentantii lor la Roma, peste cateva zile.

Reclame

2 gânduri despre “Migrantii romani – tema de gandire

  1. Multumesc Daciana, esti unul din putinii politicieni romani care abordeaza aceasta tema acum,

    un gand bun din Bergamo,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.