Cea mai mare pana voluntara de curent din istorie

Inteleg cum unii oameni ar putea vedea in proiectul Earth Hour mult prea putin intr-un moment poate nepotrivit.
Cand m-am alaturat acestui proiect, nu am uitat de oamenii pentru care ar fi mai spectaculos sa aiba lumina o ora pe an, sau de oamenii care tin lumina inchisa pentru ca nu au cu ce sa plateasca facturile. Dar acest proiect este si pentru ei, si mai ales pentru copiii lor. Impreuna cu WWF, incercam sa demonstram ca economia de energie este buna atat pentru oameni, cat si pentru mediu. Si nu numai pentru noi insine, ci pentru noi toti.
Cat timp discutam despre criza economica, trebuie sa nu uitam ca mai exista un tip de criza in lume. In multe feluri asemanatoare. Si criza mediului a fost provocata de catre oameni. Si ea cere economisirea resurselor. Si rezolvarea ei ne va face viata cu mult mai buna.
Criza de mediu nu tine cont de rasa, sex sau religie. Earth Hour este sansa noastra de a transmite mai departe, celor care nu stiu, celor care ignora sau celor care sunt preocupati de alte lucruri ca aceste crize sunt o problema de a caror rezolvare depinde viitorul nostru.
Earth Hour este sansa celor care spun de obicei „sunt doar un om, ce pot face numai eu?” sa vada ca nu sunt singuri. Mai mult de 50 de milioane de oameni din peste 300 de orase, din 35 de tari si 7 continente au vazut, in 2008, sansa unui nou inceput in acea ora petrecuta fara lumina electrica. Se mai crede cineva singur?
Earth Hour este un proiect care nu cere munti mutati din loc. Implicarea este foarte simpla, iar rezultatele sunt avantajoase, atat pentru cheltuiala cu facturile, cat si pentru binele mediului. Protejarea mediului nu cere bani cheltuiti de catre oameni, ci bani economisiti de si pentru ei. Intrerupatorul iti este la indemana. Rezultatele vor veni.
Efectele crizei mediului ne vor lovi mult mai devreme decat am putea crede. In multe locuri ele deja se fac resimtite. E datoria noastra sa contribuim la lumea pe care o vrem pentru noi, nu sa o regretam pe cea pe care o lasam copiilor si nepotilor nostri.
Multi vor spune ca o ora nu conteaza. La fel cum ar putea spune ca un om sau un bec nu conteaza. Lor le spun ca, daca 1% din cei peste 50 de milioane de oameni vor inchide lumina pentru protejarea mediului si a doua zi dupa eveniment, lumea va fi mai buna maine decat a fost astazi.
Daca mesajul nostru isi va dovedi adevarul, sunt sigura ca gestul va continua si maine, si in zilele urmatoare, iar la finalul lunii vom avea surpriza placuta ca vom ramane cu mai multi bani in buzunar. Atat fiecare familie, cat si fiecare institutie care se poate confrunta in aceasta perioada de dificultati economice.
Astazi, sunt eu in postura de ambasadoare „Earth Hour” in Romania, dar sunt sigura ca acest proiect are deja milioane de alti ambasadori, fiecare in propria familie, in propriul sau cerc de prieteni, in localitatea in care traieste. Milioane de ambasadori, pentru ca vrem miliarde de participanti.
In functie de numarul participantilor, guverne, administratii si oameni normali ar putea sa-si schimbe obisnuintele de consum.
Sambata, 28 martie 2009, intre orele 20:30 si 21:30. O ora in care oameni de peste tot din lume vor opri luminile de la intrerupator si vor aprinde altfel de lumini.
De speranta, de intelegere sau chiar de la capatul tunelului.

11 gânduri despre “Cea mai mare pana voluntara de curent din istorie

 1. Bravo , Daciana! Eu te sustin in aceasta privinta si la randu-mi, voi vorbi despre acest proiect altora.Fiecare om conteaza, precum si economisirea resurselor de catre fiecare dintre noi. Avem 2 saptamani la dispozitie sa facem cunoscut proiectul „Earth Hour” la cat mai multi oameni, multi stiu de el, dar si mai multi nu stiu.Sa vedem ce-o sa iasa…

 2. Astfel de actiuni de constientizare trebuie facute lunar si nu anual. E foarte greu sa schimbi vechea mentalitate, dar nu-i imposibil sa educi omul intr-un mod ecologic.
  NU putem fi 100% eco ,dar avem ocazia de a demonstra ca suntem pe drumul cel bun.

 3. Alta lume, un altfel de blog…..desi nu ma consider un cunoscator.Preocuparile pentru un asemenea domeniu ar trebui sa fie pe agenda oricarui hominid. Din pacate ignoranta este mult mai prezenta, in felul cum ne gestionam viata si viitorul urmasilor nostri. Atunci cand niste consecinte ale lipsei noastre de scrupule, in gestionarea sanatoasa a planetei devin periculoase, abia atunci, modificarile antropice de orice fel, incep sa ne sperie. De multe ori este prea tarziu.
  In general omul a murdarit si murdareste planeta. Cat va mai suporta aceasta, fara ca sa determine o schimbare abrupta a conditiilor de viata, parca incepe sa se vada din ce in ce mai mult. Dificultatea este nu in a constientiza la nivel colectiv ceea ce se petrece, ci practic a renunta la obiceiuri, sau a face ceva infim in plus si pozitiv, legat de domeniu.

 4. Incet dar sigur o sa reusim. Doar impreuna putem dezvolta. Doar impreuna putem spune un NU poluarii si un DA pentru protejarea mediului inconjurator!

 5. Sunt curios daca o sa se faca si ceva la nivel mai mare (restaurante/ firme / primaria). Ar fi chiar interesant sa luam modelul de afara.

 6. Felicitări doamnei Daciana Sîrbu pentru implicare.

  Dar, întreb: cu ce ajută, în afară de faptul că e un gest simbolic? Cu ce ajută concret şi real!? Poluarea şi natura nu sunt impresionate de gesturi simbolice.

  Oamenii de ştiinţă, ecologiştii chiar, spun că dacă astăzi s-ar elimina toate sursele de poluare de pe glob, atmosfera tot ar avea nevoie de aproximativ un secol să se purifice.

  Puneţi asta în balanţă cu ora pămîntului şi o să vedeţi că e ca şi cum ai vrea să seci oceanul cu linguriţa. Ora Pămîntului poate că avea efect acum 80-100 de ani. Azi trebuiesc luate măsuri REALE şi cu efect cît mai rapid.

  De ce n-o fac mai-marii lumii? Întrebaţi-i! Omenirea are tehnologia de a produce energie electrică ecologică. Întrebaţi-i tot pe mai-marii lumii de ce nu se implementează la scară globală şi cît mai urgent!?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.