Propunem Comisiei Europene o Strategie europeana privind Delta Dunarii

Saptamana trecuta, la Strasbourg, am initiat, alaturi de colegul Victor Bostinaru, o declaratie scrisa care urmareste crearea unui grup de lucru pentru elaborarea si implementarea Strategiei privind Dunarea. Proiectul declaratiei este convenit cu Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu, iar documentul are ca obiectiv plasarea Deltei Dunarii printre prioritatile Parlamentului European si Comisiei Europene.
In centrul declaratiei se afla ideea unicitatii si fragilitatii Deltei Dunarii, un ecosistem care adaposteste specii rare de plante, amenintate de poluarea rezultata de actiunea intensa a factorului uman, care poate cauza daune ireparabile. Iar demersul nostru porneste si de la faptul ca statele situate de-a lungul Dunarii si Deltei Dunarii au statute diferite si, implicit, niveluri diferite de punere in aplicare a legislatiei europene si internationale. Urmarim institutionalizarea dialogului cu statele membre, pentru crearea de proiecte integrate, finantate din fonduri europene si concentrate pe dezvoltarea durabila transfrontaliera in Delta Dunarii.  

Grupul de lucru va urmari elaborarea si aplicarea, sub supravegherea comisarului european pentru mediu, a unei strategii privind Dunarea, axate pe dezvoltare si protectia mediului.  O cerinta prezenta in declaratie este si ca statele membre si partenere situate de-a lungul Dunarii sa coopereze cu buna credinta si sa implementeze toate acordurile relevante privind protejarea Dunarii, in special Conventiile Espoo, Aarhus si Berna.

Cand vine vorba despre Delta, putem discuta despre valoarea sa de patrimoniu, despre posibilitatile de dezvoltare a zonei, despre forma pe care trebuie sa o ia turismul sau despre formula de imbunatatire a administratiei unui loc atat de special, incat nu se poate incadra in parametrii clasici dupa care masuram eficienta administrativa. Totul trebuie sa inceapa insa de la perspectiva de mediu. Daca echilibrul natural este protejat, oamenii care traiesc aici au un standard de viata mai ridicat, iar viitorul verde al Deltei este asigurat pe termen lung, atunci ne putem gandi la toate elementele de evolutie, dezvoltare sau valorificare a sa.

Urmarea declaratiei scrise este intalnirea pe care o voi organiza, tot impreuna cu dl Bostinaru, in cadrul grupului socialist din Parlamentul European, pe tema Protejarea Deltei Dunarii prin politici europene de dezvoltare si de mediu. Ea va reuni comisiile de mediu si dezvoltare regionala din PE la inceputul lunii aprilie, in Delta Dunarii.  E o forma de a le prezenta colegilor europarlamentari frumusetea si, in acelasi timp, vulnerabilitatea Deltei si de a gasi impreuna solutii de a o proteja.

 afis-delta

Publicitate

4 gânduri despre “Propunem Comisiei Europene o Strategie europeana privind Delta Dunarii

 1. Sunt multe problemă în deltă. Pe lângă multele mai mărunte şi mai localizate, eu văd trei mari probleme generale:
  1. Poluarea care vine pe Dunăre
  2. Turismul agresiv
  3. Braconajul şi exploatarea intensivă a pescuitului industrial

  Cum vedeţi rezolvarea acestor trei probleme, ce soluţii ar putea exista.

 2. Bibiotecarule, raspunsurile pe scurt la temele indicate:

  1. Poluarea care vine pe Dunare: inclusiv pentru aceasta (poate cel
  mai mare furnizor de poluare in Delta) cerem o abordare integrata, o
  strategie la care sa participe toate statele traversate, dar si cele
  vecine. Vom discuta la conferinta din aprilie, in termeni concreti, cu
  stabilirea unor etape.
  2. Turismul agresiv : singura formula a dezvoltarii turismului este
  cea durabila, ceea ce contine inclusiv tratamentul ecologic al
  deseurilor si apelor. Legislatia exista, iar unde e nevoie trebuie
  completata. Esentiala insa e aplicarea ei cat se poate de ferma.
  3. Braconajul si exploatarea intensiva a pescuitului industrial: din
  nou, daca legislatia e insuficienta, ea trebuie consolidata. Dar
  lucrurile trebuie privite si din pespectiva locala: cei care ajung sa
  recurga la braconaj, si aici ma refer la localnici, o fac in multe
  cazuri drept unica formula de supravietuire sau de a-si hrani
  familiile. Degeaba ii pedepsim aspru daca nu le oferim si o
  alternativa. Nici o strategie pentru Delta nu poate fi gandita fara un
  plan de ridicare a nivelului de trai al celor care locuiesc acolo.
  Altfel, construim nerealist si nu ne vom alege cu nici un fel de
  rezultate.

  Mai multe detalii despre conferinta si deciziile luate – la momentul
  respectiv. Oricum, sper sa mai avem ocazia sa vorbim despre subiect,
  il consider foarte important in dezbaterea romaneasca despre mediu.

 3. Dacă îmi permiteţi, am să dezvolt un pic…

  Poluarea care vine pe Dunăre este, pe de o parte, datorată de industrie dar, pe de altă parte, şi de canalizarea oraşelor ori de ce smulge apa în drumul ei. De multe ori nu există staţii de epurare la ieşirea oraşelor şi totul ajunge în Dunăre. Din câte ştiu, nici Bucureştiul nu are staţie de epurare la ieşirea râului Dâmboviţa, totul fiind deversat în Dunăre. Este evident că nu se poate face o staţie de epurare a Dunării, volum de apă este prea mare, singura soluţie este epurarea apelor reziduale acolo unde se produc, eventual epurarea afluenţilor Dunării. Este destul de greu să faci pe cineva din amonte de România să cheltuiască bani pentru a proteja Delta Dunării.

  Turismul agresiv cu mediul, nu este de regulă cel organizat. Omul merge cu maşina, parchează oriunde-i place, se urcă în barcă, găseşte un loc frumuşel, pune un cort, iese cu barca pneumatică, merge pe unde vrea el, face ce vrea el… şi nu poate fi prins pentru că nu este nimeni care să-i controleze în mod real accesul într-o rezervaţie naturală. Singura soluţie este organizarea de zone turistice în care turistului să-i fie oferită o sursă de apă curentă şi potabilă, curent electric, canalizare, o zonă de pescuit plină de peşte… astfel încât el să fie atras undeva, să nu-şi dorească să meargă de capul lui prin Deltă. Astfel fenomenul poluării este sub control prin simpla amplasare a unui container de gunoi.

  Braconajul nu poate fi stăvilit cât timp nu există un sistem care să monitorizeze întreaga Deltă, şi vorbim aici de o suprafaţă imensă. Dar, dacă vor fi prinşi şi pedepsiţi 10 dintre cei care braconează, poate că vor fi un exemplu. O soluţie ar fi popularea cu puiet. Cred că mai există câteva crescătorii de peşte şi puiet începute acum 30 de ani şi abandonate. Ele ar putea fi reabilitate de către o întreprindere de stat care să activeze în domeniul cercetării calităţii biotopului zonal. Este important ca Delta să fie populată cu peşte pentru că acest peşte este şi hrana păsărilor care vin acolo, nu numai pentru hrana localnicilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.