Mesajul lui Edison

Unul dintre cele mai prestigioase premii cunoscute omului modern are la baza un principiu prea putin mediatizat in ziua de astazi.

Alfred Nobel a inventat dinamita pentru a incerca sa simplifice, pe cat posibil, munca de minerit sau alte activitati asemanatoare. In momentul in care a ajuns sa intrevada modalitatea in care oamenii se folosesc de inventia sa, totusi inocenta, acesta a fondat premiile care-i poarta numele, probabil cele mai prestigioase premii care se pot oferi oamenilor astazi.

Povestea lui Nobel ne obliga putin sa ne gandim la mai multe dintre marile inventii, care, prin folosirea cea mai ergonomica posibil, ajung sa faca mai mult rau decat bine.

Urmariti acest film, o explicatie – fantezista, desigur – atribuita lui Edison.

Pentru el si pentru ecologie, sa incercam sa folosim curentul electric ca pe o utilitate, nu ca pe o obligatie. Recomand sa incepem de sambata, sustinand „pe intuneric” nationala Romaniei impotriva Serbiei pentru o repriza.

Publicitate

7 gânduri despre “Mesajul lui Edison

 1. Eu recomand ca stadionul să fie în întuneric şi doar ai noştri să aibă ochelari cu infraroşu. 😀

  Când am aflat că meciul va fi de ziua „întunericului electric” (ceea ce înseamnă că am fost mai interesat de întunericul electric decât de meciul de fotbal), m-am gândit că lumea va uita de această iniţiativă. Domnul Zoltan Toth, unul din susţinătorii acestui program de stingere a luminii, a fost întrebat dacă şi cum se va uita la meci. A răspuns că-l va vedea în reluare. Desigur, aparent este un răspuns inteligent, de fapt răspunsul spune că plantezi un copac doar pentru a-l tăia, a doua zi pe fratele lui de lângă el. Din păcate, aşa cum mai spuneam, ecologismul este, în cea mai mare parte a lui, declarativ şi nu o soluţie. Soluţia nu poate fi făcută decât cu costuri legate de civilizaţia umană. Ca să ecologizăm planeta ar trebui să ne întoarcem la momentul 1900 şi să nu mai ieşim de acolo, nici cu avioane, nici cu navete spaţiale, nici cu autoturisme… Cei care simt ecologic nu o declară, fac ce ştiu ei mai bine în fiecare zi, pentru a se simţi împăcaţi ei cu sine. Sigur, şi stingerea luminii reprezintă un mesaj de conştientizare a faptului că a fi ecologic înseamnă practic propria sănătate.

  Ca să fiu şi un pic ironic… Tare aş fi vrut să văd o manifestare când s-a distrus spaţiul experimental al Institutului de Agronomie pentru a se construi pe el case. 🙂 Interesele imobiliare văd că nu au nici o problemă cu construirea în parcuri, spaţii verzi. Interesele financiare nu se împiedică de o mişcare ecologică în a defrişa mii de hectar de pădure pe an. Iată că în România se consumă ecologia pentru bani şi nu bani pentru ecologie. Poate că ar trebui mai întâi stopat consumul ecologiei…

  Dacă cineva ar vrea să lupte pentru ecologizarea adevărată, pentru stoparea consumului de combustibil fosil, pentru replantarea pădurilor ca obligaţie, despre obligativitatea epurării apelor la ieşirea din localităţi… despre acţiuni care costă miliarde de euro… să mă anunţe imediat.

 2. @ Bibliotecaru: si pana se hotaraste managementul superior al planetei sa ia toate deciziile din ultimul paragraf, noi ce facem?

 3. îmi amintesc că-n primul an de studenție am participat la astfel de campanii.
  când pica curentul tot campusul transforma evenientul în revoltă, pentru mulți studenți borcaniadele seamă foarte mult cu 60 de minute pentru PĂMÂNT. 🙂

  sunt curios dacă-n astfel de „focare eco.” va fi o pană de curent voluntară.

  http://victorperdevara.wordpress.com

 4. De ce cerem mereu si mereu oamenilor de rand sa fie exemple, cand nu ei sunt formatori de opinie, nu ei educa socitatea. E foarte frumos ce spui referitor la sustinerea nationalei pe intuneric, dar nu vezi mai corecta o decize luata la nivel de FIFA ? Nu FIFA ar fi trebuit sa zica…toate meciurile vor trebui decalate cu o ora?.
  Cu un act de bunavointa si un exemplu in acelasi timp din parte unui for, ai putea sa cer mult mai usor omului de rand sa-i urmeze exemplu.

 5. @ Nemanja Vidic
  🙂
  Să ne reîntoarcem la biciclete.

  Din păcate până nu se hotărăsc ei nu prea avem nici noi ce face, pentru că nu se vor adopta niciodată soluţii alternative cât timp bunăstarea economică stă încă în ce este acum. Dacă se inventează un motor care să meargă antigravitaţional sau mai ştiu şi eu ce invenţie extraordinară, ea nu se va produce în masă pentru că încă se câştigă bani de soluţiile actuale. Gândiţi-vă că un bulgar a inventat o maşină care merge cu ulei, altul una care merge cu apă (şi în principiu soluţia este destul de uşor de implementat la motoarele diesel), dar astăzi se foloseşte încă noţiunea de bio-diesel pentru a se păstra compatibilitatea cu produsele petroliere., adică nu se elimină rafinarea.

  Eu sunt convins că soluţiile există dar sunt ţinute sub lacăt pentru ca anumiţi oameni să nu piardă bani.

  Până atunci… biciclete, este soluţia cea mai ieftină şi cea mai ecologică. Eu mi-aş dori ca primăria Bucureştilor să pună gratuit în tot oraşul un milion de biciclete comunitare. Ieşi din casă, iei prima bicicletă comunitară, pedalezi unde ai nevoie, laşi bicicleta acolo, când te întorci acasă, iei prima bicicletă pe care o găseşti şi pedalezi iar. Toată lumea spune că se vor fura… dacă sistemul ar fi în toată ţara, de ce anume să o furi? Doar nu o exporţi. Calculând 1000000 de biciclete a 100 de euro bucata (poate şi mai puţin, că este discount pentru cantitate), face cam un miliard de euro. Eu cred că e mai convenabil decât să faci pasarele care nu fac altceva decât să mute înghesuiala dintr-o parte în alta.

 6. @ Bibliotecaru, si eu sunt un admirator al sistemului Velib, dar apropo de aplicabilitatea lui la noi: cateva dintre bicicletele furate din Paris au fost gasite anul trecut tocmai in… Romania.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.