Patru judete din Romania, promovate la Bruxelles

Am avut bucuria de a ura bun-venit unui numar de peste 200 de invitati – parlamentari europeni, functionari ai PE, dar si reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Belgia si ai Reprezentantei permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana – care au acceptat provocarea noastra “Ganditi pozitiv despre Romania”.

Intalnirea noastra a inceput cu “Oda Bucuriei”, interpretata la taragot de Ionel Coza din Hunedoara, care i-a impresionat pe oaspetii straini. Au luat cuvantul ambasadorul Mihnea Motoc si Adrian Severin, liderul delegatiei noastre la PE, care a vorbit despre frumusetea judetelor din Vestul tarii, dar si despre statutul Romaniei ca tara europeana. Invitatii mei din fiecare judet au incercat sa descrie – constransi de timpul prea scurt pentru aceasta misiune – bogatia culturala, traditiile, dar si posibilitatile de investitii si dezvoltare. Despre natura, portul si arhitectura regiunilor au “vorbit” si imaginile proiectate. Iar farmecul romanesc a fost intarit, cu siguranta, de momentul degustarii mancarurilor traditionale, insotite de vin si palinca, totul pe fondul cantecelor la taragot.

Din Banat, solista de muzica populara Ramona-Gabriela  Gombos a incantat audienta cu cantecele ei, iar Mihai Leu, unul dintre invitatii mei speciali, si-a expus centura de campion.

Am incercat sa aduc in fata Europei un mic fragment de Romania, o parte din identitatea noastra, o frantura din traditiile, cultura si oamenii care ne fac speciali. Bineinteles ca nu aveam cum sa creez o imagine exhaustiva, nu puteam pune in scena un “tratat despre Romania”, reprezentativ, complet, si nici nu mi-am propus asta. O asemenea actiune nu poate fi a unui om, fie el si europarlamentar: ea trebuie sa-i reuneasca pe toti cei care pot si stiu sa vorbeasca despre Romania frumoasa si valorile ei. Am mai spus-o si cu alte ocazii: lectia cea mai importanta a evenimentelor recente din Italia este ca  trebuie sa invatam sa  ne promovam, noi insine, ce avem mai de pret, cu fiecare ocazie. Daca imaginea Romaniei ar fi mai puternica, nu ne-ar mai afecta fiecare acuzatie care ni se aduce, dar pentru asta trebuie sa ne implicam mai mult cu totii, in functie de resursele si ideile fiecaruia.

 

judete 1

judete 2

judete 3

judete 4

Anunțuri

3 comentarii

  1. Mă aşteptam la un film de o oră care se prezinte pe larg evenimentul…
    Se apropie campania electorală, un astfel de eveniment ar fi trebuit să sensibilizeze românul, să-l facă să înţeleagă că P.E. nu este ceva abstract ci ceva normali, cu oameni normali…

  2. s-a dat de mancare! era traditionala, romaneasca? era ecologica? care au fost reactiile? ce au spus oamenii … fac o vizita in romania sa se convinga? sau mai asteapta sa vada rezultatele doamnei udrea?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s