Ecologizare inseamna economisire

Va prezint mai jos textul comunicatului de presa transmis la finalul saptamanii trecute, care contine un indemn la economisire si respect fata de mediu, adresat institutiilor statului.

„Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), propune intrarea tuturor ministerelor, precum si a Palatului Parlamentului si a Administratiei Prezidentiale, in sistemul EMAS, pentru reducerea cheltuielilor si protejarea mediului.

Europarlamentarul social-democrat reia propunerea adresata inca din 2007 sefilor celor doua Camere ale Parlamentului, de includere a Palatului Parlamentului in sistemul EMAS, pentru realizarea unor economii substantiale la sumele cheltuite pentru functionarea acestuia, in special prin reducerea consumului de energie si promovarea reciclarii. De asemenea, Daciana Sarbu adreseaza ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, propunerea de a sustine, in cadrul Guvernului Romaniei, includerea tuturor cladirilor guvernamentale in sistemul EMAS.

Daciana Sarbu considera ca, in situatia actuala, dominata de efectele crescande ale crizei economice asupra societatii romanesti, institutiile politice trebuie sa-si manifeste in mod clar responsabilitatea fata de resursele folosite, angajandu-se la o economisire drastica a sumelor cheltuite pentru propria activitate. Semnalul de gestionare eficienta a banilor publici folositi in functionarea acestor institutii este necesar, atat din respectul fata de populatia deja afectata de criza, dar si din grija fata de mediul inconjurator, care are oricum de suferit din cauza consumului excesiv.

Europarlamentarul PSD a sustinut, joi 2 aprilie, in plenul Parlamentului European, o interventie pe tema Propunerii de Regulament privind participarea voluntara a organizatiilor la sistemul EMAS. In cadrul discursului sau, Daciana Sarbu a pledat pentru consolidarea acestui sistem, prin extinderea numarului de organizatii care il aplica. Un pas important in acest sens este, in opinia sa, preluarea sistemului de catre IMM-uri si autoritatile locale. 

EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) este un program ce vizeaza managementul ecologic al resurselor birotice, aprobat si sustinut de catre Uniunea Europeana. Este o initiativa cu dublu sens: protejarea mediului si reducerea semnificativa a cheltuielilor. De la crearea sa, in 1993, circa 4200 de organizatii au fost inregistrate in sistem. 

Schema EMAS a fost adoptata cu succes si de catre Comisia Europeana, ca un proiect pilot ce a cuprins din ce in mai multe departamente din 2002 pana astazi. Rezultatele economiilor reusite de atunci in cele 10 cladiri ce au adoptat schema EMAS sunt remarcabile. Economii importante reusite din 2002 pana in prezent sunt:

–       64% mai putina hartie pentru tiparit

–       22% mai putine emisii de CO2

–       20% mai putin curent electric folosit

–       17% mai putin combustibil folosit

–       29% mai putina apa folosita.

 

Aplicarea schemei EMAS a insemnat 252 de tone de hartie nefolosita in fiecare an. Daca producerea fiecarei tone de hartie necesita intre 12 si 24 de copaci, aplicarea schemei EMAS pentru 4 departamente si 10 cladiri ale Comisiei Europene a dus la protejarea unui numar de pana la 6000 de copaci in fiecare an”.

Anunțuri

4 comentarii

  1. Citind postarea mi’a venit in minte o solutie tehnica pentru economisirea de energie electrica in cladirile oficiale unde banuiesc ca se consuma inutil un numar urias de kW. Poate se gaseste cineva care sa o puna in practica.

    Iata solutia:

    Ecusonul de acces in cladire poate fi dotat cu o mica antena (solutie disponibila pe piata, destul de ieftina) si fiecare camera din cladire poate fi dotata cu un emitator/receptor care sa detecteze prezenta unui ecuson in camera. Nici un ecuson in camera – lumini stinse. Simplu si eficient.

    In plus, sistemul poate folosit si in alte scopuri (evacuare in caz de incendiu, de exemplu).

    Astfel de sisteme sint accesibile pe piata, sint ieftine si utilizate intens in zone cu risc mare. Deci expertiza si materialele exista, vointa mai trebuie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s