Delta Dunarii – Made in EU

Ieri si azi a avut loc, la Tulcea, prima misiune socialista de lucru comuna REGI – ENVI in Delta Dunarii, pe tema “Conservarea Deltei Dunarii prin intermediul politicii regionale si de mediu a Uniunii Europene”, o initiativa comuna a mea si a colegului Victor Bostinaru. Pe parcursul celor doua zile, europarlamentarii socialisti, membri ai Comisiei pentru Dezvoltare Regionala (REGI) şi ai Comisiei pentru Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara (ENVI), reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au discutat teme importante referitoare la politica de dezvoltare regionala si de protejare a mediului in Delta Dunarii.

Delta Dunarii este un obiectiv mult prea important, pentru Romania si Uniunea Europeana deopotriva, ca sa nu fie tratat cu toata responsabilitatea si, mai ales, cu toata cooperarea. Ideea noastra a fost de a indrepta ochii Comisiei Europene asupra Dunarii si Deltei, de a obtine cooperarea tuturor statelor implicate si de a crea rapid un plan, cu reguli si solutii clare. Am reunit membri ai Comisiilor de Mediu şi Dezvoltare Regionala ale PE, fiindca in viziunea noastra dezvoltarea durabila si protejarea mediului nu pot exista una fara cealalta si ele trebuie sa se afle la fundamentul oricarui plan pentru Delta. Este adevarat, planuri au mai fost, si multe au ramas la acest stadiu. Acum, prin implicarea organizata a executivului si legislativului european, speram sa cream o demonstratie de eficienta europeana in sprijinul unei valori romanesti.

Cred ca totul in Delta trebuie sa porneasca de la grija fata de mediu. Dar, in acelasi timp, sunt constienta de faptul ca, in Delta, saracia este cel putin la fel de eroziva ca si poluarea. Solutiile sociale si de ridicare a nivelului de trai al locuitorilor Deltei trebuie gandite in paralel cu cele de mediu, pentru ca altfel cele de mediu nu se vor putea aplica. A impune doar reguli, fara a tine cont de realitate si fara o plasa de siguranta sociala poate insemna fie condamnarea oamenilor de acolo (la foame si saracie perpetua), fie condamnarea naturii (la distrugere). O strategie de dezvoltare durabila, cu o componenta sociala, inseamna sa nu sacrificam nici natura, nici populatia, ci sa le salvam pe amandoua.

Reclame

2 gânduri despre “Delta Dunarii – Made in EU

  1. Eu nu înţeleg ceva, de ce omul politic când se duce undeva nu-şi documentează vizita? Cred că ar trebui ca acel om politic să facă tot timpul poze (nu alţii să-i facă lui, ci el să facă poze la ce vede pentru a construi o poveste). De ce este important ca un om politic să documenteze ce vede… pentru că este destul de aridă povestirea din punctul de vedere politică, este mai nimerit să se pună totul într-un context, într-o desfăşurare şi să zică, „am dat mâna cu nea Ion, un om de treabă, portar la societatea…”. Am fost în localitatea X şi m-a întâmpinat un zid de cărămidă pe care atârna nişte zugrăveală veche… (şi pac o poză artistică).

    Este cea mai ieftină campanie electorală de mult timp, construită corect, şi cea mai eficace în spaţiul electronic. De ce? Pentru că domnul Ion va citi blogul şi, pe lângă blog, şi mesajul politic, cei care stau pe lângă zid va intra să-l vadă…

    Tulcea şi Delta sunt spaţii generoase pentru poveşti-imagine, păcat că nu a existat o poveste pe lângă întâlnire.

    Relativ la Deltă… se tot fac planuri, se tot fac întâlniri, se tot fac organisme, dar nu se întâmplă absolut nimic. Poate că oamenii de acolo şi de oriunde ar trebui să fie cointeresaţi de o Deltă curată, ecologică şi cu peşte. În momentul în care ei vor scoate bani din ecologizarea Deltei, Delta va fi cu siguranţă mai curată şi mai bogată în viaţă sălbatică.

  2. Modernismul si natura sunt din pacate doua elemente care tind sa se anihileze reciproc. Oricate demersuri am face sa le impacam, o relativa rezolvare pozitiva, ar fi poate, numai ideea de compromis. Nu stiu daca este lesne de inteles, dar compromisul ar fi pe undeva numai in capul nostru. Asta nu inseamna ca nu se poate face nimic, cat de cat rational, iar ignoranta nu este un mod de a fi…… dar si nerezolvarea pana la urma, este tot o rezolvare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.