Pledoarie pentru romani, la Vatican

 

vatican1

“Eurodeputatele PSD Corina Cretu si Daciana Sarbu, precum si europarlamentarii PDL Sebastian Bodu si Marian-Jean Marinescu au transmis Sanctitatii Sale Papa Benedict al XVI-lea, in cadrul unei audiente desfasurate miercuri la Vatican, un mesaj de compasiune pentru victimele cutremurului care a devastat luni orasul L´Aquila, pledand totodata pentru un rol mai activ al Bisericii Catolice in armonizarea relatiilor dintre italieni si comunitatea romaneasca din peninsula.

Europarlamentarii romani i-au multumit Suveranului Pontif pentru eforturile sale si ale Bisericii Catolice de deschidere si solidaritate interumana, mai ales fata de romanii din Italia atunci cand acestia au devenit tinte ale atacurilor si ale discriminarii. Cei patru deputati europeni i-au inmanat Papei Benedict al XVI-lea o scrisoare care contine o pledoarie pentru implicarea mai puternica a Vaticanului in atenuarea asperitatilor existente intre romani si italieni, precum si o icoana si un album cu imagini reprezentative pentru Romania.

„Din pacate, viata ne-a incercat acum, italieni si romani deopotriva, si acest fapt, o data in plus, trebuie sa ne uneasca si sa ne aminteasca de numeroasele puncte care ne leaga, de la originile noastre pana la prezentul comun in Uniunea Europeana. Dar mai ales trebuie sa ne faca sa intelegem ca suntem oameni inainte de toate, egali in fata vietii si a mortii. In acest sens, in audienta de la Vatican, am prezentat Sfantului Parinte apelul nostru la pace interetnica si inter-rasiala, la conlucrare pentru apropierea in spiritul crestin a Bisericilor surori si a tuturor credinciosilor acestora, Biserica Romei avand un rol esential in instaurarea unui climat de buna intelegere reciproca”, se arata intr-o declaratie comuna a delegatiei europarlamentare romane prezente azi la Vatican.

„Relatiile dintre Biserica Romei si Romania au o lunga si prestigioasa istorie. Popor crestin de cultura latina, romanii au vazut in Roma un izvor al propriei civilizatii si identitati nationale… Romania este astazi, din nou, o tara deplin europeana. Este un membru activ al Uniunii Europene, angajat in adancirea proceselor de refacere a unitatii continentului nostru. Romanii si-au regasit reflexul libertatii de a circula si de a-si investi energiile creative in intreaga Europa, departe uneori de Tara. Intotdeauna totusi, romanii au dus cu ei ceea ce in Tara au avut mai scump, inainte de toate credinta. Exista astazi in Europa sute de comunitati religioase romanesti, centre prin care romanii isi exprima propria identitate si prin care isi manifesta fidelitatea fata de tarile gazda. Ne amintim cu recunostinta faptul ca majoritatea parohiilor noastre din diaspora exista datorita generozitatii si ospitalitatii Bisericii Catolice. Suntem constienti ca, prin sustinerea data credinciosilor romani din diaspora, Biserica Romei a contribuit esential la reusita adaptarii expatriatilor nostri la rigorile unui mediu social uneori nefamiliar”, se arata in mesajul transmis Papei de europarlamentarii romani.

Cei patru eurodeputati romani au abordat conditia romanilor din Italia si in cadrul intrevederilor avute cu secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranti si Itineranti, monseniorul Agostino Marchetto, respectiv cu secretarul pentru raporturile cu celelalte state – echivalentul ministrului de externe – monseniorul Dominique Mamberti, acestia exprimand deschiderea Vaticanului fata de Romania si Biserica Ortodoxa Romana, precum si solidaritatea fata de comunitatile romanesti din Italia si din intreaga lume”.

Reclame

3 gânduri despre “Pledoarie pentru romani, la Vatican

  1. papa asta da audiente pe strada acum? sau nu a fost o audienta in adevaratul sens al cuvantului, ci doar l-ati fortat sa va dea un autograf intr-una din baile lui de multime?

  2. Sanctitatea Sa nu mai acorda audiente private decat sefilor de stat si de guvern. In cadrul audientelor generale, invitatii speciali sunt asezati intr-un sector separat. Dupa slujba vine si sta de vorba cu cei anuntati asa cum am fost noi. Am tinut sa explic chiar daca intrebarea de mai sus este tendentioasa.

  3. daciana, doar intrebam…inteleg ca audiente private da doar la sefi de stat, dar putea sa va duca intr-o incapere….zgarcita sacronsactitatea sa, eu inteleg ca e criza financiara, dar nici asa…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.