Despre romanii din Italia, cu perseverenta (I)

Am primit ieri raspunsul Comisiei Europene la intrebarea adresta, alaturi de Corina Cretu, cu privire la discriminarea romanilor din Italia. Din nefericire, el e mai degraba descurajant, sustinand in principal ca responsabilitatea aplicarii legilor europene revine autoritatilor nationale. Din fericire insa, sunt multe alte mijloace prin care putem continua in sprijinul comunitatii romanesti de acolo.

Vizita noastra la Vatican, programata inca din luna martie, avea sensul de a solicita Suveranului Pontif implicarea in situatia comunitatii romanesti din Italia. Am considerat important ca, in paralel cu supraexpunerea infractiunilor comise de imigrantii romani, sa existe o pledoarie in sprijinul celorlalti romani, a majoritatii tacute si oneste. Un mesaj al Vaticanului ar ajuta enorm, iar oficialii cu care am discutat, monseniorul Agostino Marchetto, secretarul Consiliului Pontifical al Pastoralei pentru Migranti si Itineranti, si monseniorul Dominique Mamberti, secretarul pentru raporturile cu celelalte state, ne-au asigurat ca vor avea in vedere acest lucru.

Am mers acolo pentru a cere un tratament corect si un sprijin pentru romani in societatea italiana. Am facut un apel la umanitatea si decenta fiecaruia, romani si italieni.  Foarte multi romani din Italia se tem, chiar in aceste zile cand se pregatesc de cea mai mare sarbatoare crestina, ca isi vor pierde locul de munca, sau ca siguranta propriilor copii va fi afectata de neincrederea crescanda a italienilor.

Amenintatile – inclusiv cele institutionalizate – inca exista. Decretul-lege care prevedea crearea patrulelor civile, act impotriva statului de drept si profund periculos pentru siguranta romanilor care traiesc in Italia, a fost numit de Vatican “ o abdicare de la statul de drept”. Cand am mers la Roma, am sustinut, in toate intalnirile noastre cu parlamentari italieni, ca aceasta prevedere sa fie respinsa. Din fericire, votul a avut loc si aceasta masura nu a fost adoptata.

Propunerea de separare a copiilor imigranti in clase speciale, in scolile italiene, act discriminatoriu si cu efecte anti-integrationiste, este o initiativa a Ligii Nordului, careia intre timp i s-a adaugat ideea ministrului Educatiei de a introduce o limita de 30% a numarului de copii imigranti admisi intr-o clasa. Ambele idei, daca vor fi aplicate, vor contribui puternic la scindarea societatii intre imigranti si non-imigranti, incurajand distanta si impiedicand integrarea. Recent in plenul PE a fost adoptat Raportul Takkula, care condamna aceasta idee, cerand sa nu se recurga la segregare, ci la politici de integrare, prin investitii in activitati de invatare a limbii de catre copiii imigrantilor, precum si prin promovarea limbii materne in educatia lor. Nu este o garantie ca aceste masuri nu se vor discuta in continuare, dar este un semnal important, de care autoritatile italiene trebuie sa tina cont.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s