Despre romanii din Italia, cu perseverenta (II)

Campania anti-romaneasca din Italia nu s-a oprit. Dupa vizita ministrului de Externe, dupa vizita noastra si demersurile noastre in PE, ritmul ei s-a diminuat vizibil si presa nu s-a mai interesat cu atata asiduitate de infractiunile romanesti. dar au aparut in schimb alte forme de denigrare, mult mai subtile. Rolul lor este insa acelasi: a semana teama si suspiciune fata de romani in randul italienilor, de a defaima comunitatea romaneasca si Romania insasi. Doua exemple:

–        o profesoara de istoria religiilor, Lucetta Scaraffia, vorbeste despre violenta romaneasca, explicabila prin “dezumanizare” si prin “acumularea de ostilitate fata de cetatenii bogati ai celorlalte state europene”

–         o specialista in psihologie, Margherita Carotenuto, sustine public un studiu profund ofensator la adresa romanilor imigranti, in care ii numeste “devianti”, “aproape intotdeauna imigranti clandestini”, vinovati de o “criminalitate feroce” si caracterizati de o “furie neomeneasca, departe de orice e uman”, explicabila prin politica demografica a lui Ceausescu de interzicere a avorturilor.

Aceste lucruri nu se vad la fel de mult la stiri, dar apar in ziare si reviste de specialitate si, sub titlu pseudo-stiintific, raspandesc insulte grave la adresa romanilor, imigranti sau nu.

Nu ne putem lupta direct cu astfel de gesturi, nu putem preveni aparitia lor. Ceea ce putem si suntem datori sa facem este sa le criticam deschis, sa atragem atentia asupra nocivitatii lor, sa ne alaturam initiativelor societatii civile (romanesti si italiene, deopotriva) pentru a protesta si pentru a condamna recursul la astfel de mijloace.

Intre timp, cutremurul din regiunea Abruzzo a deschis o rana adanca in Italia. Umanitatea si decenta ne obliga sa respectam suferinta (care este si a noastra, fiindca printre victime s-au aflat nu putini romani). Dar, in acelasi timp, problemele romanilor din Italia nu s-au oprit. Si nu avem voie sa ne oprim nici noi din a le discuta.

Reclame

Un gând despre “Despre romanii din Italia, cu perseverenta (II)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.