Slujba de mama

Dilema referitoare la modul in care o femeie ar trebui sa-si imparta timpul intre familie si slujba este deja una consacrata. Iar aceasta dilema cere intotdeauna timp, efort si sacrificii pentru a fi explicata, inteleasa si cumva rezolvata. M-am gandit la aceasta problema, cand mi-am vazut colega din PE, Hanne Dahl, aducandu-si fiica de trei luni in mijlocul unei discutii pe probleme de legislatie comunitara. Nu stiu daca aducerea micutei Gaia in plenul parlamentului are si un substrat politic, desi impartasesc nemultumirea tuturor colegelor mele proaspete mamici care nu se pot bucura de facilitati de ingrijire a copilului la PE.

Credit foto: GANDUL
Credit foto: GANDUL

Probabil ca multi dintre voi o vor considera o excentrica. Poate chiar veti crede ca-si pune in pericol copilul aducandu-l intr-un mediu nepotrivit pentru el, sau ca-si perturba propria activitate distribuindu-si atentia in doua directii. Mamele vor intelege insa foarte bine mesajul acestei fotografii: dincolo de tot ce se spune, dincolo de toate angajamentele si principiile enuntate, cariera si maternitatea inca se submineaza reciproc.
Slujba de mama este cea mai „dereglementata” dintre toate cele posibile. Ea nu este restrictionata la un spatiu, un timp sau un fel de dispozitie. Si daca o membra a Parlamentului European, sau mai multe, sunt defavorizate de faptul ca institutia la care lucreaza nu le ajuta sa-si ingrijeasca si supravegheze copiii aproape in timp ce muncesc, asta e cu siguranta mai putin grav decat situatia cu care se confrunta milioane de mame din toate zonele, localitatile, domeniile profesionale, categoriile de varsta si de venituri din Romania. Pentru foarte multe dintre ele, a fi mama este o calatorie solitara, in care nu sunt sprijinite suficient nici de angajatori, nici de stat, si, uneori, nici de familie.
Si totusi, in Romania nu discutam aproape deloc despre aceste lucruri. O dovada in plus? Afisul care reflecta aceasta dezbatere, creat ca parte a campaniei oficiale de promovare a alegerilor europarlamentare din acest an, nu va fi folosit si in Romania.

148x105_eup_postcards_en_gb

5 gânduri despre “Slujba de mama

 1. Nu stiu ce poate sa faca UE…probabil ca exista solutii si pt aceasta problema care …. desigur, chiar este o problema pentru mamici!
  In alta ordine de idei, si „taticii” trebuie sa isi asume un rol mai mare si implicit responsabilitati (asta vine de la un viitor posibil tatic) 🙂
  Succes la alegeri!
  http://refugiati.wordpress.com/

 2. daciana, sunt oarecum off topic dar nu cu mult, pot sa imi clarifici si mie dilema asta legata de europarlamentarii romani?

  În absenţa unei tradiţii politice care să îl lege cumva de interesele electoratului, europarlamentarul român se duce în faţa acestuia întâi de toate pentru că aşa se face în Europa, apoi pentru că îl trimite partidul, în fine, pentru că e profitabil. Iar în absenţa unei cunoaşteri politice precise a ceea ce poate face şi trebuie să facă un europarlamentar, electoratul nu poate avea decât o relaţie facultativă şi arbitrară cu acesta. Astfel încât, europarlamentarul român se duce la Bruxelles pentru că şi alţi politicieni, din alte ţări, o fac; iar cetăţeanul român se va duce la vot pentru că şi alţi cetăţeni, din alte ţări europene, o fac.

  Pe scurt, electoratul nostru intră în primele alegeri europarlamentare cu mandat complet fără să ştie următoarele patru lucruri, care mi se par esenţiale: (1) Ce şi pe cine reprezintă europarlamentarul român? (2) În ce constă mandatul unui europarlamentar? (3) Ce puteri şi ce drepturi are un europarlamentar român? (4) Cum poate fi controlat un europarlamentar şi de către cine? Fireşte, la aceste întrebări trebuie întâi de toate răspuns în principiu, cu referire la orice europarlamentar. Abia apoi poate fi obţinut un răspuns românesc. Până una-alta, în deplină necunoştinţă de cauză, vom trimite în Parlamentul European nu europarlamentari, ci politicieni români în concediu foarte bine plătit.

 3. Apropo de europarlamentari……………….
  Prea multi din tara asta sunt intr-un concediu mai bine sau mai prost platit.

 4. @ neinfectat de comunism:
  Ca sa raspund simplu si direct:
  1. europarlamentarul roman reprezinta populatia Romaniei, vointa si interesele acesteia. Avand in vedere ca parlamentarii nu isi desfasoara activitatea in cadrul unor delegatii/grupuri nationale, ci se constituie in grupuri politice transnationale, fiecare dintre acestia reprezinta cetatenii UE in ansamblul lor, indiferent de cetatenie. Cu toate acestea, europarlamentarul este ales in cadrul unui scrutin national. Prin urmare el trebuie sa reprezinte vointa si interesele celor care l-au ales.
  2. mandatul sau este unul de legiferare (este colegislator), adica de completare, amendare, modelare si propunere a legislatiei europene care priveste toate statele membre si pe cetatenii lor. Parlamentul imparte cu Consiliul autoritatea legislativa in cadrul Uniunii. Parlamentul are drept de initiativa legislativa de facto, in sensul in care poate sugera Comisiei idei sau directii de legislatie. Parlamentul are si competente bugetare.
  3. n europarlamentar roman are aceleasi puteri si drepturi ca si unul german, francez sau britanic. Nu exista deosebiri la acest nivel intre europarlamentarii proveniti din diferitele state membre. Forta europarlamentarilor sta si in dimensiunea si relevanta grupului politic caruia ii apartin.
  4. controlul asupra activitatii europarlamentarilor intra sub incidenta acelorasi institutii care ii privesc si pe ceilalti cetateni. Daca un europarlamentar comite abuzuri, atunci el va fi anchetat si sanctionat in acelasi fel ca si un cetatean obisnuit – daca trece pe rosu va primi amenda de la politie, de exemplu; daca incalca o lege va fi investigat si pedepsit conform legilor. Abuzurile in serviciu intra sub incidenta organelor de ancheta ale PE. Iar daca el nu isi indeplineste mandatul pentru care a fost trimis in PE, va fi sanctionat exact de cei care l-au trimis acolo – alegatorii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.