Ecologic, in lume

Am asteptat mai multe zile pentru a vedea daca tema Chartei de la Siracuza, semnata de ministrii mediului din statele G8 si mai multe alte state cu un cuvant de spus in lume, isi va gasi un loc mai important in presa din Romania. Vi se va parea, poate, inca un episod din seria „conferinte in care se vorbeste despre mediu”. Mai interesant decat faptul ca se discuta este insa faptul ca unele lucruri sunt decise si vor fi puse in aplicare in urmatoarea perioada.

Desi protectia mediului sufera, la fel ca destule alte subiecte vitale, de „sindromul primului pas”, aceasta Charta este unul dintre cei mai vizibili pasi inainte facuti in ultima perioada. Aici au fost luate in seama rapoarte ale comisiilor specializate conform carora un sfert din speciile animale si vegetale din lume se afla sub amenintarea disparitiei. Tema nu este una simpla si, in mod cert, nu poate fi rezolvata printr-o directiva de la nivel inalt.

Ca de obicei, a identifica problemele este primul pas. Insa, pentru a nu face din intalnirile de nivel inalt de acest tip un continuu prim pas, este nevoie de un program pe termen lung, cu obiective si strategii bine adaptate situatiei. Din toate punctele de vedere, intalnirea de la Siracuza vine in intampinarea acestei necesitati. E impresionant sa faci tarile responsabile de peste 40% din emisiile de gaz poluant din lume sa fie de acord ca este nevoie de masuri nationale, dar si de masuri internationale pentru limitarea incalzirii globale. Directiile discutate sunt promitatoare, se pare ca se va incerca limitarea poluarii ce afecteaza direct clima, se va evidentia potentialul de economisire din atitudinea eco (foarte important si pentru noi, fiindca reprezinta o directie de urmat chiar in perioada care urmeaza), se va insista pe dezvoltarea unei componente ecologice in toate ramurile serviciilor si se va investi mai mult in cercetare si dezvoltarea de tehnologii curate.

Dar, din destule puncte de vedere, la fel de bine s-au potrivit si alte planuri asemanatoare din trecut. Chiar si asa, nu pot sa nu remarc ceva. Desi ceea ce spune este apocaliptic, vocea ecologiei a devenit extrem de rationala, si, mai ales, unitara. Pentru viitor, merita retinut cu prisosinta un lucru. Un mic paradis natural al insulei Sicilia a fost, zilele trecute, martorul unei declaratii monumentale. „Costurile de salvare cerute de institutiile financiare in contextul crizei economice, desi imense, palesc in comparatie cu cat se pierde an de an prin daunele aduse mediului”. O comparatie in deplinul asentiment al celor care se tem de criza economica.

5 gânduri despre “Ecologic, in lume

 1. daciana
  daca vrei reducerea cu 40% a emisiilo de co2 ar trebui ca tu sa renunti la carnea de vita caci se stie ca bovinele emana cantitatti uriase de co2, la fel ar trebui sa renunti la centrala pe gaz, caci si ele emana la fel de mult co2, nu ar trebui sa mai calaoresi cu avionul la bruxselu, din acelasi motiv, esti dispusa sa faci aceste sacrificii?

 2. Cu alte cuvinte, daca Daciana renunta la carnea de vita, se reduc emisiile globale de CO2 cu 40%?
  Cool!
  Bravo, neinfectat!
  Ai facut calculul asta singur, sau te-a ajutat si doamna invatatoare?

 3. Povestea cu ecologia, mi se pare similara cu cea a unui fumator, care ar vrea sa se lase de fumat si nu poate. Ba mai mult, s-a lasat cateva zile si apoi s-a apucat din nou. Sigur ca suna frumos tema asta ecologica, dar pana la rezultate reale in teren,. este o cale lunga. Inclin sa cred, ca pana nu realizam niste efecte dure ale activitatilor antropice, nu facem nimic. Pana la urma si un fumator inrait se poate lasa de fumat, pus in fata unei boli, care tinde sa ii fie letala.

 4. prin urmare, nistor, sa asteptam sa ne imbolnavim si abia apoi sa actionam! Nu ti se pare mai buna preventia?

 5. Sunt puţin îngrijorat. Mă aşteptam ca în campania electorală să aud din partea domniei voastre programe social-democrate…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.