5 gânduri despre “La Festivalul de folclor sarbesc, Timisoara

  1. @ Bibliotecaru: n-am filmat, dar evenimentul a fost minunat. Cateva informatii despre desfasurarea sa, de la organizatori:
    Festivalul este o manifestare importanta pentru folclorul si traditia sarbilor, avand loc in fiecare an in cate un mare oras european. Acum, acesta s-a desfasurat la Timisoara, fiind pentru prima data cand manifestarea are loc in tara noastra.
    In jur de 2.000 de participanti, din 17 tari europene, si-au anuntat prezenta la Timisoara, la festival. In cadrul festivalului, a avut loc un concurs, pe patru sectiuni. In afara de acesta, au fost pregatite mai multe manifestari pentru public: parada porturilor populare, targul mestesugarilor, expozitia porturilor populare din vestul Romaniei, lansari de carte, concerte pe doua scene – in Piata Victoriei si in Parcul Rozelor, un concert de muzica populara romaneasca pe scena din Muzeul Satului Banatean, unde a fost sfintit si locul viitoarei case sarbesti si multe alte manifestari interesante.
    Festivalul este organizat de Uniunea Sarbilor din Romania si Ansamblul timisorean de folclor „Mladost”, castigator a numeroase competitii de specialitate nationale si europene. Sprijinit de Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei, de Ministerul Diasporei Sarbe din Belgrad, de municipalitatea timisoreana si alte institutii din oras, Festivalul European al Folclorului Sarbesc este una dintre cele mai complexe si reprezentative manifestari pentru folclorul si traditiile sarbesti. Totodata, faptul ca primul oras din Romania in care acesta are loc este Timisoara reflecta spiritul multietnic si multicultural al Timisoarei si al intregului Banat.

  2. Ar trebui să înregistrăm aceste manifestări şi să le păstrăm cu grije. Nu ştiu de ce am impresia că anii ce vor urma vor fi foarte neîndurători cu banii investiţi în astfel de… „happenings”. Să nu cumva să ne trezim brusc că din dorinţa de a ne îmbrăca în jeans descoperim că nu mai este nimeni în iţari.

    Mă gândesc că ar fi foarte util şi la noi un Minister al Diasporei Române.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.