Gradinile suspendate

Ca sa ai o gradina, nu-ti trebuie domenii extinse – si nici macar proprietati pe orizontala: poate fi suficient si un perete.

Musée du Quai Branly, Paris (foto: paris.moleskinecity.com)
Musée du Quai Branly, Paris (foto: paris.moleskinecity.com)

Patrick Blanc, botanist francez, a inventat gradina verticala, concept care cucereste tot mai mult teren (sau… zid) in orasele europene si, treptat, genereaza fascinatie si in Asia sau SUA. “Peretele vegetal” poate fi creat oriunde – pentru a decora exteriorul unui muzeu sau pentru a insufleti zidul unei piete alimentare, dar si pentru a impodobi interiorul unui mall impersonal sau chiar pentru a crea, in propria locuinta, un tapet viu.

Perete interior de locuinta (foto: pingmag.jp)
Perete interior de locuinta (foto: pingmag.jp)

El e creat din trei elemente – o structura de metal, un strat de PVC si altul din fibre de poliamida, care impreuna creeaza izolare termica si fonica, precum si rezistenta la apa si coroziune. Radacinile se fixeaza in stratul de poliamida, prin intermediul caruia primesc apa si nutrienti, distribuite automat din partea de sus a cladirii.

Pornind de la ideea ca pamantul este doar un suport mecanic, numai apa si mineralele dizolvate in ea – impreuna cu lumina si dioxidul de carbon – fiind elementele vitale pentru planta, Patrick Blanc ne invata ca vegetatia este mai flexibila si mai accesibila decat ne puteam imagina. Fara a mai avea nevoie deci de pamant, “gradina” este usoara si poate fi realizata oriunde, fara constrangeri legate de dimensiune.

Les Halles, Avignon (foto: www.fr.ch)
Les Halles, Avignon (foto: http://www.fr.ch)

Dincolo de inverzirea unor spatii terne sau dominate de artificial, zidul vegetal creste umiditatea zonei in care e plasat si, bineinteles, genereaza oxigen. Creatorul sau crede ca astfel de gradini improvizate ar trebui plasate in parcari subterane, gari si statii de metrou. Si – cine stie – poate ca aceasta noua forma de gradini suspendate s-ar putea transforma intr-o noua minune a unei lumi care simte tot mai mult nevoia de verde.

Reclame

6 gânduri despre “Gradinile suspendate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.