Albinele urbane

Foto via Alamy/independent.co.uk
Foto via Alamy/independent.co.uk

Unii europeni sunt, mai nou, pasionati de albine, iar faptul ca traiesc in orase nu ii impiedica deloc sa-si cultive acest interes.

Natural England, agentia guvernamentala responsabila, in Marea Britanie, de asigurarea “protejarii si imbunatatirii” mediului natural (respectiv ale solului, florei si faunei, mediilor marine si geologice), lanseaza zilele acestea o provocare catre locuitorii oraselor britanice: sprijinirea refacerii populatiei nationale de albine, prin plantarea – in balcoanele si gradinile proprii – de flori si plante preferate de acestea.

Argumentatia este simpla: in ultimii doi ani, numarul albinelor a scazut cu 10-15%, afectand polenizarea plantelor si recoltelor, ceea ce a generat efecte negative inclusiv asupra agriculturii. Prin crearea de conditii pentru dezvoltarea acestora inclusiv in comunitati urbane, se urmareste si cresterea rezistentei lor la bolile care acum le ameninta supravietuirea.

Cresterea albinelor este promovata astfel ca un hobby (deja adoptat de foarte multa lume), iar celor interesati li se ofera si un model de stup urban – “Beehaus”, mic si compact, adaptabil unor spatii reduse.

Foto via dailymail.co.uk
Foto via dailymail.co.uk

Aceasta idee este, de altfel, ilustrativa pentru un curent care se dezvolta tot mai puternic in acesti ani – design-ul urban care tine cont de natura si o integreaza in prim-plan. Ceea ce ne arata ca nu numai legislatia comunitara sau cotele impuse de emisii de carbon ne pot ghida catre o lume mai echilibrata ecologic, ci si initiative punctuale, aplicate in cele mai neasteptate zone.

Publicitate

2 gânduri despre “Albinele urbane

  1. Bucureştii au crescători de albine. În fiecare an vin albinele la florile mele din balcon. Unele sunt sălbatice, mai sunt şi viespi, dar şi albine „domestice”. De altfel, din câte ştiu, Asociaţia Crescătorilor de Albine au o filială pentru Bucureşti. Din păcate, atunci când se fac stropirile pentru ţânţari cad victime şi albinele pentru că la stropire nu se foloseşte o substanţă selectivă, cum ar fi de exemplu cele activatoare hormonale care nu omoară ţânţarii, ci îi împiedică să mai ajungă la maturitate.

  2. Boculetz i-mi aduce cu o albinutza, o albinutza hardworker, prostovana, umila si supusa marelui SEF, un prost harnic. Sper ca toamna asta sa fie una timpurie si albinutele maraca PD-L sa ingehete cu matca lor cu tot. S-au de la poluarea din mediile tv sa mai pice ceva albinute portocalii
    @Dna Daciana cum vi s-ar parea un titlu de articol.. albinutele PD-L si poluarea de pe posturiile mogulilor 😀 .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.