Ducele de Burgundia

Foto: Peter Eeles/National Trust via Guardian
Foto: Peter Eeles/National Trust via Guardian

Acest aristocrat inaripat este o mica vedeta a presei engleze din ultimele saptamani, fiindca reprezinta o specie amenintata in Marea Britanie si reaparitia sa, pentru a doua generatie intr-un singur an, este un semn pretios al opririi declinului numeric al ultimelor decenii.

Cred ca vom putea vorbi cu adevarat despre normalitate in Romania atunci cand si noi vom urmari cu atentie speciile de animale salbatice, vom analiza corect factorii care le influenteaza existenta si vom face eforturi reale – la nivel de politici publice – de a le re-crea conditiile potrivite de viata (v. eforturile – tot britanice – de reacomodare a albinelor,  despre care am vorbit deja, sau demersurile primariei pariziene de a curata Sena, pana la nivelul la care, in vara aceasta, somonii au considerat-o suficient de pura pentru a o repopula).

In fond, in cazul de fata, saltul de la conditia de insecta la cea de aristocrat este dependent de o singura – imensa – conditie: grija. Un cuvant si o atitudine pe care trebuie neaparat sa le (re)introducem (si) in politica.

Reclame

7 gânduri despre “Ducele de Burgundia

 1. Nu aş vreau să par insensibil, dar în cadrul Parlamentului European nu se întâmplă nimic? Ar fi interesant de văzut (de citit) care este noua viziune a noii echipe a PSD, care sunt planurile grupului parlamentar. Sunteţi parlamentar european, acţionaţi la un alt nivel decât noi, simplii muritori. Personal chiar vreau să ştiu ce anume vă propuneţi pentru următorii cinci ani (real, principial a fost în campanie…).

 2. @ Khmer Rouge
  Eu vorbeam despre viziunea noii echipe a PSD… Cât despre vacanţă, numai săptămâna asta nu este septembrie…

  Relativ la link-ul pe care, cu generozitate, mi l-aţi oferit. Puteţi să-mi indicaţi acolo măcar un proiect? Doamna Daciana Sârbu vorbeşte acolo despre ţintele domniei sale, la modul general. Un proiect înseamnă ceva mai mult, mai concret, mai aplicat, sau cel puţin aşa este impresia mea (poate am o impresie greşită).

  Principalul motiv pentru care clasa politică mă dezamăgeşte în acest moment izvorăşte din faptul că sunt silit să constat atât o lipsă de viziune cât şi o lipsă de previziune. Politica de astăzi aşteaptă să se întâmple ceva concret pentru a acţiona. Politica se face că ia decizii „de criză” pentru că sunt împinşi de la spate de populaţie şi alegeri… Priviţi actualul Guvern, priviţi preşedintele României, priviţi Comisiile de anchetă ale Parlamentului, votul parlamentarilor români… toţi par personaje într-o piesă de teatru al absurdului. Interacţiunea politică care ocupă timpul de emisie şi consumă cerneala tipografică, practic ţine loc de acţiune politică. Doamna Daciana Sârbu este un personaj care nu m-a obişnuit să apară la TV care să înjure cu gura până la urechi PD-L-işti şi PNL-işti, ceea ce este un lucru bun, dar, pe de altă parte, îşi limitează construcţia politică a acţiunilor şi declaraţiilor aproape exclusiv la ecologism, o zonă destul de imobilă pentru că acţionează asupra unei zone conservatoare a economiei. Sigur că da, într-o dimensiune actuală în care ecologismul este important, latura ecologică este şi ea, implicit, importantă. Problema este că PSD nu este un partid ecologist, mă aştept deci şi la o atitudine social democratică pe lângă dispoziţia personală pentru ocrotirea naturii.

  În Parlamentul European, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European este un organism nou, personal eu nu cunosc nimic despre el şi aş vrea să ştiu amănunte, cum este definit doctrinar, câte ceva despre membrii lui, despre viitoarele scopuri… Am citit un pic din discursul domnului Martin Schulz pe site-ul S&D şi domnia sa vorbeşte acolo despre realităţi economice, criză, regimul de avarie al pieţei financiare europene, şomaj, provocările politicii secului XXI… Nu ar fi normal să aflăm de la euro-parlamentarii PSD astfel de lucruri, programele politice ale grupului, aplicaţia acestor programe în zone punctuale, cum ar trebui să influenţeze aceste programe viaţa viitoare a europenilor din România?

  Eu cam despre acest lucru vorbeam în întrebarea mea anterioară „în cadrul Parlamentului European nu se întâmplă nimic?”.

 3. @ Bibliotecaru: eu personal m-am saturat de politicieni care isi expun pe toate drumurile obiective dintre cele mai detaliate, dar de pus in practica se cam feresc…
  Ma intereseaza rezultatele cu care va veni fiecare la final de mandat, nu sa-mi dea socoteala despre planificarea cincinala.
  Iar despre orientarea pe zona ecologista… insira-mi zece politicieni romani cu interes si preocupare clara pe un anumit domeniu. Nu vei gasi. Majoritatea sunt oamenii renasterii, se pricep la toate (si, evident, la nimic). Vorbesc toti despre strategii energetice, programe scolare, mersul trenurilor, coruptie si industria usoara, dar de cunoscut nu cunosc in detaliu nici unul dintre aceste domenii. Cand toti politicienii isi vor asuma ca se pricep la o felie si numai la una, atunci se va face treaba in tara asta.

 4. @ Khmer Rouge
  Bănuiesc că glumiţi. Eu nu am auzit nici un singur politician în douăzeci de ani care să explice publicului larg cum stă treaba cu o iniţiativă legislativă pe care o face. În cel mai fericit caz, au existat politicieni care au oferit o vizionare a proiectului de lege, fără a vorbi despre el, fără a-l explica… desigur, media este plină de „datul cu părerea din auzite” şi aici aveţi dreptate, majoritatea politicienilor se pricep la toate cele care sunt. Eu tare aş vrea să aud un politician care să răspundă la… „străzile acestea sunt numai gropi”, cu „nu ştiu, nu mă pricep… vă rog să mă păsuiţi o săptămână să mă interesez”.

  Dacă pentru proiectele naţionale cetăţenii mai înţeleg cum stă treaba, măcar au o bănuială despre ce se întâmplă, proiectele europene nu sunt înţelese mai de nimeni dintre cei care nu lucrează efectiv în PE. Nici măcar clasa politică din Bucureşti nu înţelege bine ce se întâmplă în PE şi ce influenţă are PE-ul în viaţa noastră, de foarte multe ori am probat acest lucru. Realitatea este că cei care se pricep la „afaceri” europene sunt foarte, foarte puţini.

  Românii trebuiesc realfabetizaţi cu latura europeană a politicii, cu legislaţia europeană, cu doctrinele europene, cu modul de gândire comunitar. Personal eu simt nevoia de astfel de discuţii, de astfel de explicaţii, de astfel de alfabetizare şi sunt convins că sunt milioane de cetăţeni care nu conştientizează că au nevoie de aşa ceva. Eu chiar aş vrea să ştiu ce se gândeşte să facă PSD-ul în următorii 5 ani în P.E., de data aceasta nu la nivel de principii şi ţeluri, cum se tot declară în campanie, ci la nivel de acţiune concretă.

  Despre oameni politici, desigur că sunt destul de mulţi cu o direcţie de interes, doar că puţini politicieni rezistă la a se exprima în problematica generală.
  Ministrul agriculturii are preocuparea acestui domeniu de la bun început şi chiar se pricepe. L-am urmărit în discuţii mai deschise, fără protocol, şi m-am convins că domnia sa este determinat să facă ceva (chiar dacă decizia politică nu mi-a plăcut întotdeauna). Domnul Ponta are şi domnia sa preocuparea Justiţiei. Ca să nu se zică că dau exemple „de aproape”, actualul ministru al educaţiei are clar domeniul educaţiei în vizor şi în afara preocupării politice.
  Şi acestea sunt doar exemple care le găsesc la îndemână prin PSD.

  Stimate domn,
  Funcţia parlamentară este reprezentativă, politicienii (dar şi independenţii) ajunşi pe un post de parlamentar trebuie să exprime punctul de vedere al cetăţenilor. Pentru aceasta este esenţial ca cetăţenii să cunoască cum anume sunt reprezentanţi exact. Rolul Campaniei Electorale este tocmai aceasta, din păcate a existat o deturnare, parlamentarii vorbesc mai mult despre programul de guvernare şi aproape deloc despre legi, adică scopul lor principal în Parlament. Din acest motiv, Constituţia României spune aşa:
  ARTICOLUL 8 – Pluralismul si partidele politice
  (2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.

  Ce spunea Legea nr. 14/2003 a Partidelor Politice?…:
  Art. 2.
  Prin activitatea lor, partidele politice promoveaza valorile si interesele nationale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participa cu candidati in alegeri si la constituirea unor autoritati publice si stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri, potrivit legii.

  Apoi…
  Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public
  Art. 5.
  (1) Fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu urmatoarele informatii de interes public:

  f) programele si strategiile proprii;

  (2) Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa publice si sa actualizeze anual un buletin informativ care va cuprinde informatiile prevazute la alin. (1).

  Dincolo de lege, sistemul instituţional din România este principial construit astfel încât politicianul trebuie să spună ce şi cum are de gând să facă în postul în care este pus.

 5. @ Bibliotecaru: nu eu sunt cel care glumeste.
  Poti lua listele de obiective cu care se prezinta in alegeri toti candidatii – concrete, ambalate colorat si formulate corect gramatical, de cele mai multe ori 🙂 – si apoi gandeste-te cat valoreaza ele in realitate.
  Zero.
  Fiindca in cele mai multe cazuri raman atat – liste de promisiuni.
  Cat despre exemplele date, ai citat niste nume de oameni consacrati prin interesul si priceperea in cateva domenii clare. Mai sunt multi ca ei?!
  Si chiar daca ar fi suficienti pentru a face o enumerare de zece nume, asta tot n-ar insemna nimic, daca vei confrunta aceasta minoritate cu restul clasei politice.

 6. bibliotecarule, si cam unde ai vre tu sa aiba loc discutiile astea menite sa alfabetizeze european poporul? sau ai uitat campania electorala, cand nimeni nu organiza dezbateri pe tematici europene fiindca nu se uita nici naiba la ele?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.