Muncitorii sezonieri: culegi sau crapi (1)

Am primit zilele trecute articolul cu acest titlu, pe care il voi prezenta integral pe blog, fiindca  face trimitere la un subiect care ma preocupa in continuare. Textul, semnat de Romain Fantin si aparut in sectiunea blog a publicatiei Le Monde Diplomatique, mi-a fost transmis de reprezentantii Confederation Paysanne, sindicat cu care am colaborat in demersurile mele pe tema drepturilor muncitorilor sezonieri.

„Bun venit la Castelton, o mica ferma pierduta la capatul lumii, in Scotia, situata la 4 km distanta de cel mai apropiat catun si la 40 de km de Aberdeen. Aici, doua sute de studenti, din aproape toata Europa de Est, vin sa culeaga capsuni timp de doua-trei luni, in timpul verii. Ei sunt atrasi de salariile mai ridicate decat in tara lor de origine, in acelasi mod in care ucrainienii sunt atrasi de fermele poloneze, sau moldovenii de fermele ucrainiene.

Ei sunt recrutati prin intermediul agentiilor, care aleg ferma in locul lor si ofera chiar si derogari din partea universitatilor pentru ca studentii sa sustina mai devreme examenele ca sa poata pleca la munca in Scotia.

Acest sistem de agentii permite exploatatorilor sa interzica angajatilor sa-si schimbe locul de munca (adica ferma) si sa pastreze un numat suficient de muncitori, chiar fara voia lor. Angajatorul evita astfel unele cheltuieli inutile, ca de exemplu vizitele medicale – oricum la Castelton nu exista nici doctor, nici infirmerie. In plus, nivelul scazut de cunoastere a limbii engleze il scuteste pe angajator de tensiuni din partea muncitorilor.

In momentul semnarii contractului de munca, fiecare nou angajat se vede proiectat intr-un film stahanovist, in care nu exista decat un „bun culegator” care aduna capsunile intr-un ritm nebunesc. El mai invata si ca un „bun culegator” mananca echilibrat, nu bea si ramane concentrat intreaga zi asupra muncii sale.

A doua zi dupa semnarea contractului, muncitorul este pregatit sa munceasca  la fel ca ceilalti, in general pe post de culegator. Se poate intampla ca pentru cateva ore sa munceasca pentru indepartarea buruienilor, sau la intretinerea fermelor. Intalnirea de dimineata are loc la ora 6:45, munca incepand in general in jurul orei 7, intre timp fiecare echipa se inghesuie intr-un camion care ii duce la camp. Ziua de lucru se termina in general la ora 15:30, cu o pauza de 30 de minute pentru masa.

In mod normal culegatorii beneficiaza de o zi de odihna pe saptamana, deci se munceste aproximativ 48 de ore pe saptamana. Culegatorul este anuntat ca are o zi libera abia in seara dinaintea zilei libere. Si cum timpul de munca depinde de conditiile meteorologice, aproape nici o saptamana nu are aceleasi ore de munca precum celelalte.

In saptamanile cu ploaie, se poate intampla sa nu se munceasca la cules decat 35 de ore. Daca nu ploua, fiindca ferma nu intra sub incidenta nici unei legislatii, se poate munci doua saptamani la rand fara nici o zi de odihna, chiar si duminica”.

Reclame

2 gânduri despre “Muncitorii sezonieri: culegi sau crapi (1)

  1. Am fost la o astfel de ferma in uk si din pacate lucram doar 2-3 h pe zi.A fost groaznic,mai rau ca in tara>Am mai platit si comision de 200 euro unei agentii de recrutare.Faceti ceva impotriva agentiilor de recrutare fantoma care profita de saracia romanilor si de gasirea unui loc de munca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.