Muncitorii sezonieri: culegi sau crapi (2)

„Muncitorii sezonieri si riscurile la care se supun datorita conditiilor meteorologice

Culegatorii sunt platiti dupa merit, in functie de recolta lor. De altfel, daca unul dintre ei micsoreaza ritmul, sefii ii spun deja ca o sa fie mai prost platit. Salariile se dau in functie de pretul de vanzare a recoltei, dupa un calcul care pare cazut din cer, mai ales ca recolta se datoreaza atat culegatorului, cat si conditiilor de munca: angajatorul nu poate alege nici tipul de capsuni, nici calitatea capsunilor culese, nici cantitatea pe care o va culege, acestea depinzand de starea vremii, de camp sau de locul din sera. De exemplu, o zi petrecuta culegand exclusiv capsuni care nu se pot vinde (foarte multe intr-o sera)  va aduce doar 3 euro. In ciuda acestui fapt, totusi culegatorii sunt obligati sa le recolteze. Acestia sunt, intr-un fel, in situatia micilor producatori independenti, carora ferma le rascumpara productia, dar fara a negocia pretul.

Acest sistem face ca sezonierii sa simta intr-un fel sau altul efectul nefast al climei aupra veniturilor lor. Asfel ca, atunci cand ploua, intreprinderea nu pierde bani, pentru ca nu plateste nici un salariat, doar ofera chirie muncitorilor. Si pentru ca toata lumea sa stie ca unii castiga mult, clasamentul culegatorilor este afisat in fiecare zi alaturi de salariile lor. Se constata insa ca, de fapt, salariile primilor culegatori sunt umflate tocmai pentru a-i motiva pe ceilalti. Astfel conducerea aminteste in fiecare zi culegatorilor ca, daca ar munci mai mult, ar si castiga mult mai mult.

Dar toate acestea nu sunt suficiente pentru a maximiza productivitatea; intreprinderea a inventat un sistem original: in fiecare zi, cei care au raportat cele mai putine navete sunt trimisi la caravane la pranz, adica nu au dreptul sa culeaga dupa-amiaza. Ritualul este impresionant. In momentul in care echipa revine de la masa de pranz, superviser-ul trece printre randuri si desemneaza pedepsitii, carora le adreseaza o singura fraza: „Go back to caravane”. Sanctiunea este cu atat mai severa cu cat o persoana care nu a muncit pana la sfarsitul zilei, din orice fel de motiv (accident sau boala) nu este deloc platita pentru munca din acea zi.

Daca intreprinderea se lipseste de cateva brate de munca pentru restul zilei, aceasta ii permite sa puna presiune pe ceilalti culegatori. Dupa trimiterea la caravane, culegatorul primeste o scrisoare destul de amenintatoare in care i se reaminteste ca daca nu culege destul si daca doreste sa ramana, trebuie sa isi revizuiasca felul de a munci. In urma a trei scrisori primite, culegatorul este concediat fara preaviz; nu conteaza daca a primit aceste trei scrisori pe parcursul a trei luni, sau doua saptamani.

Aceasta tehnica de trimitere la caravane nu ar fi atat de machiavelica, daca ar exista printre angajati vreo tragere de inima pentru a se intoarce la caravane inaintea celorlalti. Dar eforturile de a imbunatati conditiile de trai in caravane sunt minimale, distanta pana la satele invecinate fiind enorma; angajatii traiesc in adaposturile oferite de ferma si nu ies aproape niciodata de acolo. Iesirea saptamanala este o calatorie cu autobuzul organizata de catre ferma pana la Tesco.

Site-ul internet al fermei promite cate-n luna si-n stele, dar plajele sunt de fapt la zeci de km distanta, fermecatoarele plimbari nu se pot face decat prin nesfarsitele campuri de capsuni. Cei doua sute  de angajati impart intre ei trei calculatoare Windows 95, cu tastatura ilizibila. Caravanele de cele mai multe ori nu au incalzire, ceea ce nu este totusi un lux in Scotia, nu au apa calda – sunt doar doua dusuri cu apa calda la comun. Referitor la echipamentul sportiv cu care se mandreste intreprinderea pe site-ul sau, acesta se limiteaza la o masa de biliard improvizata, doua mese de ping-pong, doua biciclete stricate, un cos de baschet amplasat pe un teren in panta si un teren de fotbal imaginar. Totul este deci facut de asa maniera incat chiar cei care sunt obisnuiti cu un confort mediocru sa prefere sa munceasca decat sa ramana la caravane”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.