Hopenhagen

 

hope

Pentru cine inca nu a aflat, la Copenhaga, intre 7 si 18 decembrie se va desfasura, sub egida Conventiei pentru Schimbarile Climatice a Natiunilor Unite, conferinta care ar trebui sa aduca lumii acordul post-Kyoto.

Multe sperante sunt legate de acest moment – de fapt, speranta este cuvantul invocat cel mai des cand vine vorba de planurile si deciziile care se vor lua acolo. De aici vine si numele site-ului hopenhagen.org, pus la cale pentru a determina cat mai multi oameni sa se gandeasca la semnificatia acestui eveniment nu doar pentru abstracta dezbatere ecologista sau pentru la fel de abstractul viitor al umanitatii, ci pentru un lucru mult mai usor de imaginat, acum si aici: propria viata.

Daca veti deschide acel site, veti descoperi un prilej de a spune lumii intregi ce va da speranta.

Pentru mine, asa cum am scris acolo, speranta vine de la copilul meu, si sunt convinsa ca si constiinta verde a planetei va inflori mai ales odata cu generatia ei. Nu pentru ca noi am fi incapabili de schimbare – si in nici un caz nu avem voie sa ne ascundem in spatele unui asemenea pretext. Ci pentru ca, inclusiv prin initiative precum acel site sau alte mii de idei si imagini care populeaza internetul, generatia care vine din urma va sti mai mult si va intelege mai bine.

Publicitate

Un gând despre “Hopenhagen

  1. Nu mai am încredere în astfel de organizaţii. Mai mult, guvernul României anunţă că se va pune o taxă pe CO2 la combustibil. S-a ajuns ca populaţia să plătească taxe de poluare pentru că încălzeşte o cană de ceai sau că verifică un email (consumă curent electric)? Este penibil cum guvernele României devin ecologice în măsura în care pot strânge nişte taxe şi impozite, ba o taxă de automobil, ba o taxă de energie… Nu cred că aceasta este o soluţie ecologică, cred că este o banală nesimţire din partea celor care ne conduc care acum are o justificare. Soluţia ecologică este ca cercetarea din subordinea Guvernului să găsească soluţii nepoluante. Dacă această organizaţie despre care vorbiţi se reduce, la finele discursurilor, tot la bani… pe mine mă lasă rece.

    Ar fi fost interesant dacă de aici am putea avea noi soluţii de energie verde, cercetare, sisteme de recunoaştere ale risipei energetice… Până la urmă aceste „preocupări” se traduc în banii care trec din buzunarele celor mulţi în buzunarele celor avuţi.

    Tocmai ce am văzut un reportaj despre un BMW hibrid care transforma energia de frânare în energie electrică, o „invenţie” care funcţionează în cazul locomotivelor electrice de zeci de ani. Adică faci o maşină cu un motor de putere de nesimţită ca să accelerezi „de concurs”, o maşină care consumă la fel de nesimţit, dar, pe de altă parte economiseşti un firfiric de energie la frânare? Sigur, sistemul hibrid al acelei maşini este mai ecologic decât dacă nu l-ar avea, dar şi mai ecologic ar fi o maşină de mic litraj care consumă 2 litri de combustibil la suta de kilometri în urma unei invenţii revoluţionare. Crescând randamentul unui motor termic cu 15% este o invenţie care rivalizează cu orice motor hibrid din punctul de vedere al ecologismului. Personal am ajuns să gândesc în termeni de risipă şi când văd demonstraţiile aeriene, cursele de maşini şi motociclete, atunci când văd fumul din eşapament ieşind din maşinile care stau la stop… brrrrr. Rămân deci la părerea mea că astfel de Convenţii nu au nici o finalitate cât timp nimeni nu dă la palmă poluării cauzate de afacerile bănoase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.