Costul uman

„Politicienii trebuie sa actioneze impotriva efectelor schimbarilor climatice asupra sanatatii”. Una dintre cele mai cunoscute si prestigioase publicatii medicale din lume, The Lancet, a publicat saptamana trecuta o scrisoare cu acest titlu, semnata de un numar de 18 medici de prestigiu ai lumii, din Europa, Statele Unite, Pakistan, Africa de Sud sau Australia.

Acest gest al comunitatii medicale de elita vine in asteptarea conferintei de la Copenhaga si urmareste sa puna presiune pe reprezentantii politici ai marilor puteri care vor participa la discutii, in ideea unui acord* ferm si cu efecte imediate.

Cele mai sarace comunitati vor avea cel mai mult de suferit din cauza incalzirii globale, dar “nimeni nu va fi ferit”, se afirma in text. Va creste incidenta malariei si a altor boli tropicale, iar cresterea temperaturilor va genera crize legate de sanatatea publica in urmatorii 5-6 ani, deoarece vor aparea blocaje legate de rezervele de alimente sau apa potabila. De asemenea, fenomenele meteo extreme precum uraganele sau inundatiile, combinate cu migratia populatiilor, vor afecta grav multe asezari umane.

Ian Gilmore, unul dintre semnatarii documentului, declara: “Exista pericolul real ca, la Copenhaga, politicienii sa fie indecisi, in special in aceasta situatie marcata de dificultati economice. Daca raspunsul lor va fi slab, efectul asupra sanatatii la nivel mondial poate fi catastrofal”.

Scrisoarea urmeaza unui raport lansat primavara trecuta de aceeasi publicatie, al carui mesaj central era urmatorul: incalzirea globala nu e doar o poveste de groaza cu ursi polari si despaduriri, ci o chestiune de sanatate publica, afectand miliarde de oameni”. Concluzia? “Schimbarile climatice reprezinta cea mai mare amenintare asupra sanatatii globale din secolul 21”. De aceea liderii mondiali sunt obligati sa lase in urma lor, la Copenhaga, un act care sa lupte in mod realist cu acest pericol. Nu este doar o problema de responsabilitate fata de viitor, ci si fata de prezent.

*Bibliotecarule, poate ca multe conferinte sunt o pierdere de bani si de timp pentru toti cei implicati, dar conferinta din decembrie de la Copenhaga exista pentru a finaliza un document important: angajamentul politic concret in vederea combaterii efectelor incalzirii globale. Iar acest angajament va insemna cote, cifre, date precise, care sa fie aplicate si respectate in anii care vin.

Reclame

14 gânduri despre “Costul uman

 1. @ Daciana Sârbu
  Ştiţi părerea mea, studiile acestea nu produc decât soluţii-aberaţii. S-a ajuns să se calculeze cât dioxid de carbon se produce pentru a executa o căutare pe Google. Nimeni nu închide coşurile acelea imense pe care iese un fum gros 7/24. Nimeni nu ia decizii categorice pentru interzicerea industriilor poluante, maşinilor poluante, obiceiurilor poluante…
  Ian Gilmore vorbeşte despre o indecizie, eu vorbesc despre o nerozie de tipul tăierii cozii pisicii pentru a economisi căldura în cameră (că tot e un exemplu de literatură clasică, vezi Hagi Tudose). Sigur că da, energia verde, de tipul celei eoliene şi, mai ales, a celei solare, poate şi cea geotermală, trebuia adoptată pe scară largă încă din mileniul trecut, din anii ’70, trebuie reevaluată şi energia obţinută din masa lemnoasă în condiţii de regenerare a pădurilor în ritmul tăierii lor, astfel încât cantitatea de pădure să fie cel puţin constantă dacă nu în creştere.

  Aveţi o maşină cu un litraj mai mare de 500 centimetri cubi? Cam cât are capacitatea cilindrică adunată a parcului auto al maşinilor familiei dumneavoastră… Deciziile ecologice sunt greu de luat la nivel individual, este mai uşor să pui o taxă de poluare în KW, în metrul cub de gaz, pentru aerul expirat, pentru metanul flatulat de vaci, să obligi oamenii să-şi facă izolaţie termică la nişte blocuri vechi şi care stau să cadă la orice boare de vânt… E mai uşor să pui taxe, să strângi bani, decât să ecologizezi ceva real.

  S-ar putea renunţa la cursele de maşini, de motociclete, de ambarcaţiuni de viteză… s-ar putea renunţa la zborurile militare, la filmarea din elicopter pentru ştiri, la mersul cu maşina în vacanţă, s-ar putea renunţa la tonele de hârtie consumate în fiecare an pentru afişajul electoral…? Sunt milioane de ocazii în care poluarea se face fără un rost al vieţii… Am şi eu o propunere banală care ar putea rezolva nevoia de autostrăzi şi ar reduce şi poluarea, folosirea sistemul de transport feroviar pentru mijloacele auto. Sistemul este implementat de CFR pentru TIR-uri, există în alte ţări şi pentru autoturisme. Gândiţi-vă că un tren poate transporta 3000 de autoturisme de la Bucureşti la Arad eliberând drumul naţional. Reparând infrastructura feroviară, reducând costurile astfel încât să fie echivalente cu benzina consumată, devine convenabil să nu conduci distanţe mari ci să pui maşina pe o platformă de tren până acolo.

  Aceasta se întâmplă în Austria.

  Dacă nu putem renunţa la astfel de lucruri, discuţiile despre ecologie sunt vorbe goale.

  Domnia voastră mă abordaţi ca un duşman al ecologiei, ori eu, dimpotrivă, sunt un radical al ecologiei plictisit de atâtea măsuri de faţadă. Consider că pierderea de vreme este tocmai din discuţiile minore. Atunci când 99% din oameni nu vor mai putea respira de poluare, degeaba se vor lua măsuri radicale. Gândiţi-vă ca de ani de zile pe la Tokio se merge cu masca pe faţă pentru că nu se mai poate respira din cauza maşinilor, şi totuşi nimeni nu renunţă la automobil… Nu este capitalismul frumos?

 2. @bibliotecaru
  Iti multumesc mult. Sper sa ramai prietenul blogului si sa gasesti subiectele macar la fel de interesante.
  Seara frumoasa!

 3. @ Bibliotecaru – suntem mai multi, dar suntem timizi 😀

  Si nici nu avem ce sa comentam.
  Si aceasta conferinta, ca nenumarate altele e doar imagine. Un banal exercitiu si nici macar unul stralucit.

 4. @ Darael
  OK. Dar atunci precis ne puteţi spune ce teme europene vă interesează. Ba chiar şi teme ne-europene…

  Haideţi să oferim politicii preocupările cetăţeneşti pentru a putea să se orienteze politic spre ele.

 5. Dna Sarbu aduce in discutie si teme destul de concrete, pe care se implica politic. Am citit pe aici despre criza laptelui, muncitorii sezonieri… multe din ele chiar merita comentate… pana la urma, asta e genul de implicare la care poate recurge un europarlamentar… iar despre conferinta respectiva, in Europa chiar se vorbeste intens…daca politicienii nostri nu discuta pe teme europene, ne suparam… daca o fac, ii criticam…dificili mai suntem…

 6. @ Daciana Sârbu
  Vă supun atenţiei o problemă destul de importantă în domeniul agriculturi.

  Este vorba despre accesarea măsurii 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”. În lista criteriilor de acordare a punctajului există, la punctul 8, criteriul „Exploataţii agricole deţinute de fermieri cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii proiectului”. Sigur, este evident că acest criteriu, menit să încurajeze tinerii să se stabilească la sat şi să investească în agricultură, este un lucru foarte bun. Problema derivă din faptul că se acordă un punctaj foarte mare pentru acest criteriu, maxim 15 puncte din total maxim 100 puncte. Sigur, a obţine o sută de puncte din o sută este foarte greu de crezut să se întâmple, cu alte cuvinte punctajul pentru vârstă reprezintă deja o pondere foarte mare din punctajul total. Desigur, mulţi patroni îşi pun firma pe numele copiilor pentru a îndeplini acest criteriu şi, în acest caz, efectul scontat devine egal cu zero.

  În consecinţă, există un criteriu prin care se pot rearanja aceste punctaje astfel încât să se ajungă mai aproape de o normalitate? Poate că ar trebui introdus şi criteriul 10 care să dea măcar 5 puncte, din cele 15, funcţie de evoluţia în timp a firmei, de ritmul său de creştere pentru a puncta cumva şi seriozitatea societăţii comerciale.

 7. Eu am mai citit de cateva ori acest blog si cred ca ideile doamnei Sarbu sunt bune si ca noi ar trebui sa ne dam cu parerea doar atunci cand avem ceva intr-adevar de spus! In rest, mie imi place ideea de eco si am vazut ca si colegii mai in varsta de la birou au inceput sa imbratiseze, asa ca Daciana nu esti singura!!!

 8. @ alex
  De fapt sunt un timid incurabil, uşor bolnav de introspecţie şi autism… aşa că sunt sau nu real sg., mă simt întotdeauna sg. 🙂

  Stimate domn,
  Încercam să provoc comentariile şi… am reuşit. Pentru un blogger, mai ales politic, este neplăcut (să spun aşa) să nu mai primească comentarii, pentru că nu mai primeşte un feedback la ce face.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.