Turismul poate fi o sansa pentru Rosia Montana

Am transmis astazi o scrisoare deschisa catre Elena Udrea, ministrul turismului si ministrul interimar al mediului, privind situatia de la Rosia Montana, solicitand elaborarea unei strategii guvernamentale de dezvoltare a turismului in aceasta zona.

„Stimata Doamna Ministru,

In ultimele luni, soarta regiunii Rosia Montana s-a aflat din nou in prim-planul dezbaterii publice, din cauza unei campanii controversate de promovare a unui proiect destinat acestei zone. Vreau sa va atrag insa atentia, in dubla dvs calitate, de titular al portofoliilor turismului si mediului, ca variantele care privesc dezvoltarea zonei Rosia Montana sunt mai multe. Iar ele se afla de mult timp in atentia si preocuparile celor interesati cu adevarat de prezentul si viitorul oamenilor care traiesc acolo.

Pe parcursul ultimilor ani, am participat, alaturi de ONG-urile de mediu din Romania, la foarte multe dezbateri, discutii, deplasari la fata locului si seminarii care au avut in prim-plan solutii pentru Rosia Montana. Personal, cred ca exploatarea miniera bazata pe cianuri nu poate fi una dintre aceste solutii, nici pentru oameni, nici pentru comunitate, nici pentru mediu si nici pentru patrimoniul cultural si istoric al acestei regiuni. In acelasi timp, consider ca statul roman este dator sa creeze o alternativa. Iar o cale catre dezvoltare este cu siguranta turismul.

Faptul ca dvs va ocupati acum si de politica de mediu a Romaniei va poate ajuta sa aveti o viziune completa asupra regiunii Rosia Montana. Cu siguranta veti intelege mai amanuntit si mai clar pericolul fata de mediu al exploatarii cu cianuri. In calitate de ministru al Turismului, va puteti implica pentru a oferi o sansa reala acestei regiuni.

 Ati afirmat, in aceasta vara, pe blogul dvs: “Am spus si repet mereu, dezvoltarea turismului este o sansa de redresare si relansare economica a Romaniei, este o modalitate de a aduce mai multi bani la bugetul statului, de a crea noi locuri de munca, de a aduce bunastare comunitatilor locale. Turismul este, in opinia actualului Guvern, o prioritate strategica de dezvoltare a tarii nostre”. Eu impartasesc opinia dvs si consider ca turismul poate fi, in diverse variante, un proiect  realist pentru Rosia Montana.

Stimularea, de catre stat, a investitiei in turismul regiunii ar aduce nu numai un plan de viitor pentru locuitorii sai, dar si o destinatie turistica de prim rang pentru Romania. Astfel, in zona s-ar crea locuri de munca, s-ar atrage investitii suplimentare, care ar sustine atat familiile, cat si autoritatile locale, ajutandu-le sa realizeze tranzitia dinspre o zona lipsita de speranta catre o regiune prospera, care isi valorifica resursele in mod durabil si garanteaza reusita generatiilor viitoare. Toate acestea, intr-o armonie perfecta cu mediul natural. Iar Romania ar putea beneficia in acest fel de o atractie turistica aparte, de un pol nou al activitatii turistice care, in viitorul apropiat, ar putea chiar primi statutul de UNESCO World Heritage Site, asigurand un rol mai proeminent al tarii noastre pe harta destinatiilor turistice de top. Vestigiile minelor romane sunt o comoara inestimabila a acestei regiuni si a Romaniei, care trebuie pusa in valoare  in asa fel incat sa poata oferi oportunitatea unei vieti mai bune pentru oamenii de acolo.

Printre propunerile avansate pana acum de ONG-urile de profil se numara multe idei interesante, din care va supun atentiei doar doua: construirea unui muzeu al mineritului, dupa modelul britanic (unde  galeriile subterane ale celor mai vechi exploatari miniere sunt deschise publicului) sau construirea unui parc arheologic dupa model spaniol  (Segobriga, unde o asezare saraca a fost revitalizata prin intermediul activitatii turistice dedicate vestigiilor romane).

Oamenii cu expertiza in domeniu au, cu siguranta, idei mai multe, mai bine documentate si mai concrete in acest sens. Va rog, Doamna Ministru, sa acceptati dialogul cu ei si sa luati in calcul propunerea, cat mai urgenta, a unei strategii guvernamentale de dezvoltare a turismului la Rosia Montana.

Personal, ma opun oricarui proiect de dezvoltare care nu este construit cu grija si respect fata de mediu. Consider, in acelasi timp, ca e de datoria mea sa propun o alta rezolvare. Turismul este o solutie pentru Rosia Montana, deoarece vorbim despre o zona bogata din punct de vedere istoric, arheologic, cultural si natural. Va transmit rugamintea ferma de a lua in calcul o implicare cat mai rapida a ministerului dvs si a guvernului Romaniei in acest sens, pentru a le putea prezenta oamenilor cat mai urgent o strategie concreta pentru prezentul si viitorul lor.

Va multumesc si va doresc succes,

Daciana Sarbu, europarlamentar, membru al Comisiei de Mediu a PE”

Publicitate

9 gânduri despre “Turismul poate fi o sansa pentru Rosia Montana

 1. Sunt idei foarte luminoase si bune de pus in practica. Totodata se apropie mai mult de spiritul traditional romanesc. Un astfel de muzeu al mineritului exista in Marea Britanie, langa Swan Sea. Acolo sunt chiar si manechine infatisand mineri la lucru, utilaje vechi, etc. F . frumos!

 2. Reclama aceea de la televizor care lasă să se înţeleagă că exploatarea de aur de la Roşia Montana înseamnă venituri de 4 miliarde de euro şi chiar o ecologizare suplimentară a zonei, este absolut… hai să nu spun cum, că ar putea să mă dea în judecată, dar cred că se înţelege ce am vrut să spun. Nu ştiu ce ar putea face Ministrul Turismului pentru Roşia Montană, doar statul român nu poate să investească în turism, este nevoie de o investiţie privată care să concentreze cumva industria turismului, statul urmând a dezvolta infrastructura zonei, Ministrul Mediului însă ar putea să facă câte ceva, cel puţin aşa cred, refuzând mineritul cu cianuri, mai ales că România a mai trecut prin prăpastia deşertului ecologic prin contaminare cu cianuri, intrând în câteva scandaluri internaţionale. Nu am auzit nici o reacţie politică relativă la contaminarea cu cianuri de acest an, la Câmpulung.

  La Baia-Mare cianuri, la Târgul-Mureş cianuri, Borşa cianuri… Să mai încerce şi cu altceva dacă cianura nu a dus la exterminarea poporului român.

 3. Oricum se pare ca turismul a avut ceva bani de cand e Udrea ministru da sunt convinsa ca singura salvare a zonei este investitia privata. nu prea inteleg cum de oameni inteligeti care ar trebui sa se gandesca evolutiv, se identifica in felul acesta cu chestiunea Rosia Montana. as intelege atitudinea asta la o persoana care n-a fost pusa in postura de a lua decizii

 4. Laura, stiti foarte bine ca in Romania nu se intampla nimic fara semnalul dat de stat, iar investitia in turism e absurda fara implicarea statului (drumuri, facilitati, poate chiar folosirea unei parti din acel imens buget de promovare). In plus, parcurile arheologice, asa cum propune doamna Sarbu, nu pot fi facute decat de stat; doar nu vindem vestigiile catre cine stie ce firma privata. Desi in Romania totul e posibil…

 5. @ laura: daca ai fi investitor in turism, te-ai duce maine la Rosia sa-ti faci un hotel? fara sa stii ca exista o strategie nationala de a transforma locul intr-o destinatie turistica?
  sa zicem ca te-ai duce. si dupa ce ti-ai deschide hotelul, ce-ai face? ai astepta sa inceapa, alaturi, exploatarea cu cianuri, ca sa poti vinde pachete exotice turistilor straini?
  putin realism nu strica niciodata.

 6. @angel eu m-am gandit la investitia privata din domeniul mineritului sincera sa fiu, Consider ca de la ceva sau cineva e bine sa iei ce au mai bun. Respectiv de la Rosia Montana ar fi cazul sa exploatam aurul nu turismul. PRIVAT.

 7. Cat timp va exista aur in muntii Apuseni turismul nu va fi o alternativa. Evolutia logica a zonei ar fi ceva de genul: sa scoatem aurul intr-o maniera care sa favorizeze statul roman si poluand cat mai putin, sa curatam si sa reimpadurim, iar abia mai apoi sa facem turism miner.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.