Statul roman trebuie sa ia pozitie impotriva patrulelor civile din Italia

Astazi am adresat, alaturi de Corina Cretu si Adrian Severin, o scrisoare deschisa Presedintelui Romaniei si Ministrului Afacerilor Externe, solicitand actiune imediata in sprijinul comunitatii romanesti din Italia, in contextul climatului creat de recenta intrare in vigoare a noii legi a sigurantei in aceasta tara.

„Scrisoare deschisa

Presedintelui Romaniei, Domnul Traian Basescu

Ministrului Afacerilor Externe, Domnul Catalin Predoiu

Domnule Presedinte, Domnule Ministru,

Situatia semnificativei comunitati romanesti din Italia cunoaste in ultimul timp o noua inrautatire, in urma punerii in aplicare a prevederilor recent intratei in vigoare legi a sigurantei.

Patrulele civile produc consternare atat in Italia, cat si in intreaga lume, adaugandu-se, ca motiv de profunda ingrijorare fata de evolutiile din societatea italiana, unor alte subiecte extrem de delicate si de importante, cum este libertatea de informare. Autorizate sa combata criminalitatea si imigratia ilegala, sa coparticipe, alaturi de carabinieri si politiile municipale, la mentinerea ordinii publice si intarirea securitatii sociale, patrulele civile au generat, inca din faza de proiect, intense polemici si proteste.

Ne numaram printre oamenii politici care s-au implicat in incercarile de prevenire a deteriorarii climatului interetnic din Italia, atat prin luarile de pozitie din ultimii doi ani din Parlamentul European, cat si prin dialogurile avute la Roma cu clasa politica italiana si cu reprezentantii comunitatii romanesti, pentru a facilita instituirea unui dialog bilateral. Am solicitat, de asemenea, Sanctitatii Sale, Papa Benedict al XVI-lea, intr-o audienta la Vatican in aceasta primavara, o implicare mai puternica a Bisericii Catolice in detensionarea raporturilor dintre populatia locala si imigrantii din Peninsula. Nu in ultimul rand, am atras in mod constant atentia autoritatilor romane asupra necesitatii unei atentii sporite fata de soarta romanilor din Italia.

Insemnele neofasciste alese pentru individualizarea patrulelor civile si formarea unor „militii” proprii ale gruparilor de extrema-dreapta sunt menite sa provoace teama in randul masivei comunitati romanesti din Italia, prima vizata de atacurile si amenintarile xenofobe si rasiste din ultimii ani.

In calitatea dumneavoastra de principali responsabili pentru politica externa a statului roman si pentru apararea intereselor cetatenilor romani oriunde s-ar afla, va rugam, Domnule Presedinte si Domnule Ministru, sa luati o pozitie ferma fata de institutionalizarea extremismului de dreapta in Italia si sa actionati pentru asigurarea respectarii drepturilor fundamentale ale omului in cazul comunitatii romanesti din aceasta tara.

Cetatenii romani care traiesc in Italia sunt in responsabilitatea statului roman si ei asteapta, pe buna dreptate, implicarea institutiilor romanesti in protejarea lor. De aceea credem ca un semnal de la cel mai inalt nivel este nu numai necesar, ci si obligatoriu. In toate dialogurile avute, pe parcursul ultimului an, cu reprezentantii romanilor din Italia am simtit teama si nesiguranta lor. Pe langa demersurile noastre la nivel european, comunitatile romanesti au nevoie de sprijinul dvs, care trebuie sa vina acum.

Consideram ca este necesara o implicare mai pronuntata a statului roman, prin institutiile sale indrituite, in vederea garantarii unui climat de siguranta personala pentru romanii de pretutindeni si in special pentru cei care se confrunta, constant, cu amenintari mai mult sau mai putin directe. Pentru a nu fi pusi iar in situatia de a reactiona tardiv si inutil, se impune o actiune hotarata acum!

Cu stima,

Corina Cretu, Daciana Sarbu, Adrian Severin

Membri ai Parlamentului European”

In zilele urmatoare, alaturi de Corina Cretu voi adresa Comisiei Europene si o intrebare privind legalitatea „patrulelor civile” din Italia.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.