Guvernul care va intra la apa

Foto: AFP/Getty images
Foto: AFP/Getty images

Ceea ce vedeti mai sus nu e un grup de turisti fericiti inainte de prima – si singura – ora de scuba diving din viata lor: este guvernul Republicii Maldivelor. Care se antreneaza constiincios pentru o sedinta de guvern tinuta la 6 metri adancime. De ce? Fiindca Mohamed Nasheed, presedintele proaspat ales, vrea cu disperare sa arate lumii intregi cat de mare e amenintarea pe care incalzirea globala o creeaza la adresa tarii sale. Si, mai ales, cat de hotarat este el, alaturi de executivul sau, sa convinga pe cat mai multa lume sa se implice.

La sedinta subacvatica de guvern, programata pentru 17 octombrie, guvernul sau va ratifica un tratat prin care solicita, pe plan international, reducerea emisiilor de carbon. Ecologistul presedinte Nasheed a promis deja ca in 10 ani economia statului va deveni prima din lume neutra din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon; deja s-a planificat ca peste un miliard de dolari sa fie investiti in acesti ani in introducerea surselor de energie regenerabila.

De unde vine, totusi, disperarea care dicteaza asemenea artificii spectaculoase de exprimare publica? Dintr-un fapt simplu: Maldivele sunt statul cu cea mai joasa pozitionare din lume, prin raportare la nivelul oceanului. Grupul de studiu al Natiunilor Unite pentru schimbari climatice a prognozat ca, pana in 2100, insulele vor deveni de nelocuit, in cazul unei cresteri (previzibile) a nivelului apei oceanului.80% din atolii care compun statul se situeaza la maxim un metru deasupra nivelului marii, motiv pentru care seful statului a constituit si un fond menit sa caute o destinatie alternativa pentru cei aproximativ 300 de mii de cetateni – printre variante se numara Australia, Sri Lanka sau India.

Bineinteles ca nu cu astfel de trucuri se poate schimba lumea, le transmit eu scepticilor care se vor grabi sa dispretuiasca acest gest. Dar asemenea semnale sunt, cel putin, suficient de interesante pentru ca presa generalista sa-si indrepte atentia, pret de cel putin un articol, catre un subiect ecologist si catre un mesaj “verde” (urmariti tabloidele romanesti pe 18 octombrie si veti vedea ca am dreptate).

Personal, le doresc succes si cat mai multa expunere: nu a costumelor de scafandru, ci a indemnului adresat lumii intregi de a-si schimba atitudinea fata de viitor. Oricum, nu au nimic de pierdut. Rechinii locali sunt “prietenosi”, declarau surse din anturajul prezidential. In orice caz, sunt mai putin nocivi decat indiferenta.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.