Pentru romani. Pentru Europa

Asa cum am mai evocat in multe randuri, inclusiv aici pe blog, in campania electorala am cunoscut, prin toate localitatile vizitate, foarte multi oameni. Tineri, varstnici, cu familii sau inca la scoala, priceputi la treburile politice sau dezinteresati de ele, pesimisti sau increzatori, insa cu totii impresionanti. Prin vointa de a se lupta cu greutatile, prin inventivitate, prin curajul de a spune cu voce tare ce nu le convine si de a propune cai de urmat.

Mi-as dori sa raman in dialog cu ei, desi stiu ca nu e omeneste posibil sa ma intorc pentru a sta de vorba cu fiecare dintre cei carora le-am strans mainile, chiar daca merg in tara cat de frecvent imi permite programul de la Parlamentul European. Unele dintre ideile pe care mi le-au transmis atunci au devenit proiecte la care lucrez astazi – insasi optiunea mea pentru Comisia de Agricultura are o mare legatura cu dorinta aproape disperata a oamenilor ca politicienii sa se aplece cu mai multa grija asupra agriculturii si a sanselor sale in plan european.

Fiindca mi-au ramas in amintire si in suflet, am strans cateva imagini si le-am grupat intr-o expozitie, pe care am numit-o „Pentru romani. Pentru Europa”. Sunt realizate in mijlocul oamenilor din Timis, Caras-Severin, Hunedoara si Arad si pot fi privite la sediile locale PSD.
Mare parte din aceste instantanee au putut fi admirate si la Parlamentul European, in cadrul unei expozitii de grup a Delegatiei romane de la Bruxelles.
Sunt franturi de viata care m-au invatat, fiecare in parte, cate ceva despre Romania.

AUTOCOLANT

Publicitate

5 gânduri despre “Pentru romani. Pentru Europa

 1. @ On topic
  Puteţi să le vorbiţi, şi ei domniei voastre, scriind câte un email pe adresa primăriei. Sunt convins că le vor face plăcere să primească un asemenea mesaj şi vă vor răspunde. Cine ştie, se poate lega o comunicare permanentă.

  @ Off topic
  L-am auzit pe domnul Ponta că doreşte să se retragă din politică pentru că nu mai are ce să ofere politicii. Păi eu tot aştept să plece ceilalţi ca să rămână cei buni şi domnia sa doreşte să plece? Dacă nu mai are proiecte de oferit politicii, îi dau eu de lucru în politică, ca cetăţean… eu am o mulţime de proiecte numai bune pentru domnia sa, şi legate de drept, şi legate de Justiţie… Numai să spună.

 2. @Bibliotecaru: care politica? la noi nu exista asa ceva .. de ducem la vale cu totii si mai grav este ca nu facem nimic … ba chiar poate chiar ne place

 3. @ Invizibilul
  Politică există, însă nu prea avem politicieni de mare valoare, aici este problema.

  Într-o lume care ţipă după competenţă şi expertiză trăim realitatea unui ministru de finanţe care habar nu are de macroeconomie. Avem sute de posesori de diplomă de licenţă la o facultate de drept, răspândiţi la toate nivelurile politicii mari, şi legea nu este respectată nici de cei care o fac…

  Păi de ce trag eu de domnul Ponta să rămână în politică? Este singurul politician specialist în drept pe care nu l-am auzit, până acum, să facă din lege nişte balegă maleabilă după interesul de moment.

  Spuneţi că s-ar putea să ne placă să o luăm la vale ca pe derdeluş…
  Chestiunea este că cetăţeanul obişnuit nu a învăţat încă cum să reacţioneze şi de aceea este în continuu manipulat de diferite personaje care rostesc sloganuri de tipul „lupta cu corupţia”, „sistemul ticăloşit”, „creşterea Produsului Intern Brut”…

  Singura modalitate de reacţie, până nu demult, era înjurarea regimului cu voce şoptită, ca să nu audă securistul big brother. Românul a învăţat că democraţia este să înjure cu voce tare. Alţii vin şi-l amăgesc că votul înseamnă democraţie, alţii vin cu petiţii, referendum, mitinguri… Românul trebuie să reînveţe pedeapsa şutului în fund, dar pentru a ajunge la acest tip de pedeapsă, trebuie să înveţe şi el măcar cât un politician care apare la TV… ce e cu economia, cu dreptul, cu Europa, cu doctrina politică…

 4. Vreau sa-i raspund celui care scrie sub nickname „Bibliotecaru” pentru ca ii urmaresc comentariile si chiar le gasesc extrem de pertinente (chiar si cand nu este de acord cu mine sau nu sunt eu de acord cu el!). Am fost foarte sincer cand am spus ca nu imi doresc un viitor in politica, tocmai pentru ca nu cred in politica facuta pentru politica, ci in oameni ff calificati intr-un anumit domeniu, care au proiecte clare si realiste, pe care se bat sa le transpuna in viata normal, prin intermediul politicii. Incerc sa fiu cat mai bun pe domeniul meu, am proiecte foarte tari pt care o sa ma bat in continuare ( Coduri noi, procese penale cu jurati, forme de mediere extrajudiciare, etc), deci nu ma predau si nici nu renunt „dezamagit” ci doar vreau sa fie clar cum vad eu politica si, implicit, implicarea mea in politica. Si mai spuneam ca functiile politice le-am dorit pana cand le-am obtinut. Acum am vazut cum e si, fara nicio ipocrizie, sunt lucruri mult mai placute si mai utile in viata! keep in touch, Victor

 5. @ victor ponta
  Nu sunt dintre cei care se ascund după nick. Mă numesc Gheorghe Florescu. mai multe despre mine pe:
  http://giconet.blogspot.com/
  sau
  http://bibliotecarul.blogspot.com/
  Sunt însă mult mai cunoscut ca Bibliotecaru în spaţiul web.

  Personal cred că cei care ocupă posturile de răspundere în această ţară trebuie să fie experţi în diferitele domenii (adică să ştie ce se întâmplă în acele domenii, nu în sensul că la Ministerul Sportului ar trebui să avem un sportiv) şi abia apoi să cunoască interacţiunea domeniilor respective cu strategia politică. De exemplu un ministru al Justiţiei ar trebui să ştie ce se întâmplă în sistem, dar şi ce spune doctrina partidului său despre Adevăr, Dreptate şi Conştiinţă. Oare actualul ministru a citit măcar lucrările clasice, Aristotel, Descartes, Spinoza…? Sincer nu cred că actualul ministru ştie ce spune doctrina PD-L despre astfel de subiecte şi, cred eu, nimeni nu ştie.

  Personal nu sunt mulţumit cu candidatura domnul Geoană, cred că existau PSD-işti mai calificaţi pentru poziţia de preşedinte al României decât domnia sa. Dincolo de acest lucru… În ultimii cinci sau şase ani am observat o cristalizare a părerilor multor dintre cei care vorbesc pe bloguri. Pentru candidaţii PSD la preşedinţie, pentru alegerile din 2014 au apărut foarte des două nume: Cristian Diaconescu şi Victor Ponta. Cele două nume nu ar fi fost pregătite pentru aceste alegeri, dar pentru alegerile de peste 5 ani sunt convins că vor fi candidaţi redutabili, desigur, dacă doresc asta. Cristian Diaconescu are avantajul ştiinţei externelor, Victor Ponta are avantajul impunerii în dialog. În rest, amândoi se califică pentru un astfel de post, nu numai prin cunoştinţe, dar mai ales prin cea mai importantă calitate a unui bun preşedinte, echilibrul psihic (altfel, ajuns preşedinte, o poţi lua razna şi apare dorinţa de a fi dictator).

  Ca cetăţean, nu am nimic cu proiectele dumneavoastră, chiar mă bucură, dar vreau ca peste cinci ani să fiţi accesibil poziţiei de candidat pentru prezidenţiale şi mi-aş dori ca PSD-ul să poată alege între domnia voastră şi dl. Diaconescu ca dintre două soluţii excelente.

  Domnule Ponta,
  Dacă vreţi să părăsiţi politica, o puteţi face şi din poziţia de preşedinte… doar ştiţi că nu poate fi membru de partid. 😀

  Se spune că poporul este suveran în ţara sa… Ei bine, eu, în calitatea mea de aproximativ 1/18.000.000 de suveran vă spun să vă pregătiţi pentru postul de preşedinte. 5 ani trec foarte repede, timpul e scurt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.