Povestea familiei Damian (2)

Va intrebati, poate, cum l-au ajutat autoritatile romane din Italia, cele finantate de la bugetul nostru de stat pentru ca oameni precum Florin si Lenuta Damian sa aiba la cine sa apeleze. Fiindca – sa nu uitam – Florin si Lenuta Damian sunt, in continuare, cetateni ai statului roman, care are obligatia de a-i proteja.

Am sunat  la consulatul de la Torino, ca sa verific daca se ocupa cineva de cazul lor. Isi aminteau vag numele. Dar si-au amintit cu multa claritate ca nu pot face nimic pentru el, fiindca la mijloc e un litigiu intre patron si angajat. Prin urmare, “angajatul” e pe cont propriu.

Am sunat apoi la ambasada Romaniei de la Roma, unde am gasit mai multa intelegere. Doamna Anita Cristea, specialist in dreptul muncii, s-a angajat ca-i va ajuta. Saptamana trecuta, domnia-sa se adresase deja autoritatilor italiene competente in domeniul muncii si luase legatura si cu familia Damian.

Am gasit apoi, prin intermediul unei fundatii pentru drepturile omului, un avocat specializat in litigii privind incalcari ale drepturilor omului in Italia, care va discuta in cel mai scurt timp cu Florin Damian.

Am scris unui coleg europarlamentar socialist din regiunea Torino, Andrea Cozzolino, care mi-a promis ca se va interesa de acest caz si va incerca personal sa discute cu patronul firmei de transporturi. Nu am inca noutati, dar voi insista.

Am incercat sa discut si eu, direct, cu acest patron. Am contactat firma respectiva si n-am trecut de secretara. Mi-a spus ca revine ea cu un telefon. Evident, n-a revenit. Nu stiu daca are legatura tot cu faptul ca m-am recomandat ca europarlamentar din Romania…

Nici macar Parlamentul European nu a schitat un gest de sprijin, Lenuta Damian adresand, inca de la sosirea in Bruxelles, o petitie pe care presedintele Comisiei de petitii a PE nu a luat-o in seama, pe motiv ca datele prezentate nu ar fi trecute in ordine cronologica.

Daca toate institutiile la care am apelat nu vor avea reactie, mai am o cale de actiune: sa apelez la prieteni. Un amic avocat care traieste in Italia nu se va da in laturi (sper eu) sa ajute o familie de romani necajiti. Dar in Uniunea Europeana a anului 2009, fiecare problema a fiecarui cetatean ar trebui sa-si gaseasca un raspuns institutional, din partea unui mecanism complicat pe care il finantam cu totii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.