Un apel la umanitate

Discutam in aceasta perioada, in cadrul unui trialog la care participa Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana, noi reguli in privinta experimentarii pe animale. Am participat saptamana trecuta, alaturi de Raul Romeva, din grupul Verzilor europeni, la conferinta Save the Primates, in cadrul careia cei de la Animal Defenders International (ADI) au prezentat cateva dovezi socante ale abuzurilor la care sunt supuse animalele folosite pentru testarea produselor.

Consider ca noua Directiva privind protejarea animalelor folosite in scop stiintific este cea mai mare oportunitate pe care o avem, dupa 25 de ani de abuzuri, de a introduce etica in comportamentul nostru fata de animale. De altfel, aceasta a fost si una dintre ideile pe care le-am sustinut in cadrul interventiei mele: documentele primite de la Consiliu nu mentioneaza nici macar o singura data cuvantul “etic” atunci cand se refera la regulile care trebuie sa guverneze experimentele pe animale.

Ca raportor din umbra al grupului socialist pentru revizuirea directivei 86/609, pregatesc o serie de amendamente care vor reflecta un principiu simplu: obiectivele de cercetare si bunastarea animalelor trebuie sa coexiste. Cele mai importante decizii privesc restrictionarea unor zone de cercetare si interzicerea capturarii primatelor salbatice. In acelasi timp, alaturi de alti patru colegi, am depus si o declaratie scrisa privitoare la incurajarea alternativelor la testarea pe animale.

STP launch Nov 09 049
Alaturi de Tim Phillips (ADI) si Raul Romeva (MEP, Greens)
STP launch Nov 09 057
Foto © ADI

Documentarul ‘Save The Primates’, lansat de ADI, prezinta cateva imagini cutremuratoare. Un raspuns indirect pentru scepticii care se intreaba, poate, daca acest moment de maxima vulnerabilitate a oamenilor in fata crizei economice mai lasa loc (si) de grija pentru animale.

Anunțuri

3 comentarii

 1. Acum zeci de ani am văzut un film numit Şocanta Asie. În acel film era arătat un consumator care mânca un creier de maimuţă dintr-o maimuţă încă vie…
  Şi acest film al ADI este impresionant.

  Doamnă Daciana Sârbu,
  Cruzimea faţă de animale este o consecinţă a „creşterilor economice”.
  Cruzimea faţă de animale este peste tot în lume, la fiecare pas, pentru că oamenii nu au învăţat că trăiesc alături de natură ci exploatând natura.
  Nu trebuie să vă gândiţi aşa departe pentru a proteja animalele, vă supun atenţiei…

  Aşa este şi la noi, peste tot e la fel.

 2. Politica ar trebui să se implice prin realizarea unei construcţii mass-media de impact pentru a sensibiliza atât opinia publică cât şi pe colegii lor politicieni. Este evident că aici vorbim despre sume mari de bani, despre productivitate, despre rentabilizare…

  Primul pass este vizita în aceste locuri, realizarea unei documentării video, stabilirea dimensiunilor fenomenului, în toată complexitatea sa.

  Poate că este benefică şi acţiunea de strângere de semnături şi exprimarea indignării, dar mă îndoiesc că aşa se va schimba ceva.

 3. Draga Daciana,
  Toate bune si frumoase in aceasta initiativa de protectie a animalelor,respectiv maimutelor,dar am gasit o mare si suparatoare hiba in formularea directivei europene,care nu e deloc intamplatoare,zic eu,cand e vorba de ateii europeni-primate neumane-fapt care sugestioneaza pentru noi crestinii ca noi oamenii suntem considerati”primate umane”,o aberatie si minciuna degradante pentru nobletea fiintei umane si o defaimare a Dumnezeirii Creatoare pe care noi,iata,tot mai putin o combatem prin atitudinea prosteasca de acceptare a unei asemenea legi,in aceasta formulare…daca esti ortodoxa,ceea ce banuiesc ca esti,nu se poate sa nu iei atitudine,nu cred ca e tarziu,fa-o de dragul nostru a celor care marturisim pe stramosii Adam si Eva ca primi oameni ziditi de Sf.Treime…daca directiva ramane astfel si apar si alte legi cu filosofia evolutionista ca principiu,cum sunt multe,pierdem ajutorul lui Dumnezeu si oamenii se vor raci si mai tare fata de autoritatea europeana care sfideaza adevarul,cu respect,mihai lazaroiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s