Violenta impotriva femeii (1)

Violenta in familie

Sursa: http://www.violentaimpotrivafemeii.ro sau www.unfpa.org

Majoritatea cazurilor de violenta in familie presupun directionarea furiei barbatilor catre partenerele lor. Acest lucru pare sa-si aiba radacinile in modul de socializare al baietilor; factorii biologici nu par a fi raspunzatori pentru diferentele semnificative de comportament in familie dintre barbati si femei. Femeile insarcinate sunt in mod special expuse riscului de violenta in familie deoarece unii soti devin mai violenti in aceasta perioada, ajungand sa loveasca cu pumnii si cu picioarele in burta sotiei. Aceste femei prezinta un risc de doua ori mai mare de a pierde sarcina si de patru ori mai mare de a avea un copil cu o greutate mica la nastere.

Cercetari interculturale cu privire la violenta indreptata impotriva sotiei arata ca in aproape o cincime din societatile rurale sau de mici dimensiuni nu exista violenta in familie. Existenta unor asemenea culturi dovedeste faptul ca violenta indreptata impotriva femeilor nu este rezultatul inevitabil al structurii biologice sau al sexualitatii masculine, ci mai degraba o problema sociala, legata de cum este vazuta masculinitatea intr-o societate. Studii realizate cu baieti si fete la varste fragede arata ca desi baietii pot prezenta o toleranta mai redusa la frustrare si o tendinta spre incaierare, acestea sunt micsorate prin socializare si prin presiunea semenilor cu privire la rolurile de gen.

Gradul de raspandire a violentei in familie intr-o anumita societate este, prin urmare, rezultatul unei acceptari tacite din partea respectivei societati. Modul in care barbatii se vad pe ei insisi ca barbati si modul in care privesc femeile vor determina modul in care se raporteaza la violenta impotriva femeilor, daca o vor folosi sau nu.

UNFPA a ajuns la concluzia ca eliminarea violentei impotriva femeilor presupune schimbarea conceptiilor culturale despre masculinitate, iar in acest proces trebuie implicati in mod activ barbatii, fie ei creatori de politici, parinti, soti sau baieti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.