Violenta impotriva femeii (3)

Traficul de persoane

Sursa: www.violentaimpotrivafemeii.ro sau www.unfpa.org

Estimarile privind femeile si copiii traficati in fiecare an pe piata sexuala (adesea prin forta sau rapire) si pe piata muncii fortate variaza considerabil, intre 700.000 si 4 milioane. Vanzarea tinerelor pentru sclavie sexuala, o incalcare grava a drepturilor lor si o amenintare pentru sanatatea lor, a crescut considerabil in ultimii 10 ani. Saracia extrema, statutul inferior al femeilor si al fetelor, controalele vamale indoielnice si implicarea celor care ar trebui sa aplice legea in activitatile de trafic, toate acestea contribuie la raspandirea fenomenului.

In Asia si Europa de est, fete de 13 ani sunt traficate ca “sotii la comanda” (sursa: UNICEF. The Progress of Nations, 1997). In India, se estimeaza ca doua din cinci femei care presteaza servicii sexuale au sub 18 ani (sursa: UNICEF, UNAIDS si OMS, 2002). Conform unor estimari regionale, intre 1 si 2 milioane de barbati si femei sunt victime ale traficului in fiecare an, majoritatea in Asia. Peste 225.000 dintre ei provin din Asia de sud est, iar aproximativ 150.000 din Asia de sud. (Huntington, Dale. 2001. Anti-Trafficking Programs in South Asia: Appropriate Activities, Indicators and Evaluation Methodologies: Summary Report of a Technical Consultative Meeting: 11-13 September 2001, Kathmandu, Nepal New Delhi: The Population Council.)

Traficul de persoane a devenit o afacere globala care genereaza profituri imense pentru traficanti. Noi rute pentru trafic sunt stabilite in mod regulat, iar piata documentelor false de calatorie, a transportului clandestin si a trecerii granitei in mod fraudulos devine tot mai bine organizata.

Unele victime sunt ademenite prin reclame la locuri de munca atragatoare. Altele sunt vandute de rude, cunostinte sau prieteni de familie. Traficantii aleg comunitatile sarace si isi fac aparitia in timpul unei secete sau inainte de stransul recoltei, cand este lipsa de hrana, pentru a convinge familiile sarace sa-si vanda fetele pentru sume mici de bani.

Problema este larg raspandita. Desi cea mai mare parte a traficului are loc in Asia, apare destul de mult si in Africa si America Latina. Recent, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea traficului de femei in Europa de est – se estimeaza ca aproximativ 500.000 de femei au fost fortate sa se prostitueze. Conform unui raport al CIA, aproximativ 50.000 de femei si copii sunt dusi in SUA in fiecare an sub diverse pretexte si sunt fortati sa se prostitueze, sa munceasca abuziv sau sa devina servitori. Putine cazuri ajung in justitie.

Saracia si inechitatea sunt cauzele de baza ale traficului. Discriminarea de gen in cadrul familiei si al comunitatii, precum si toleranta fata de violenta indreptata impotriva femeilor si a copiilor, au si ele un rol important. Lipsa legislatiei corespunzatoare si a vointei politice de a aborda aceasta problema, politicile de imigrare restrictive, globalizarea industriei sexuale si implicarea retelelor transnationale de crima organizata sunt alte cauze ale acestei probleme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.