Violenta impotriva femeii (2)

Violenta sexuala

Sursa: www.violentaimpotrivafemeii.ro sau www.unfpa.org

Prima experienta sexuala pentru multe adolescente din lume este fortata. In Africa de sud, 30% dintre tinere spun ca primul lor raport sexual a fost fortat. Violenta sexuala compromite dezvoltarea fetelor prin faptul ca le impiedica sa ramana la scoala, le distruge increderea in adulti si semeni si le supune riscurilor infectiilor cu transmitere sexuala, sarcinilor nedorite si  tulburarilor fizice si psihice pe termen scurt sau lung.

Baietii sau barbatii de multe ori tolereaza sau trec cu vederea constrangerea sexuala. Chiar si tinerele pot percepe violenta sexuala sau raportul sexual obtinut prin forta, teama sau intimidare ca fiind normal, reflectand un fel de norme perverse in anumite comunitati sau societati. Un studiu realizat in Africa de sud arata ca violenta sexuala si constrangerea fetelor erau atat de raspandite incat purtau denumirea de „dragostea de fiecare zi”(Sursa: Wood, K., R. Jewkes. 1997. Violence, Rape, and Sexual Coercion: Everyday Love in a South African Township, p. 41. Gender and Development 5(2): 41-46).  Intr-un alt studiu realizat pe 30.000 de tineri, 1 din 4 baieti declara ca a avut raporturi sexuale fara consimtamantul fetei. Majoritatea baietilor si a fetelor si-au exprimat opinia ca fortarea raportului sexual cu o persoana cunoscuta este doar „sex dur”, nu violenta sexuala, iar majoritatea femeilor au declarat ca femeile sunt vinovate de abuzul sexual. (Dreyer, A., J. Kim, N. Schaay. 2002. Violence against Women: What Do We Want to Teach Our Teachers? ID21 Research Highlight. Brighton, United Kingdom)

Violenta sexuala poate creste in urma unui dezastru natural. Victimele sunt de obicei femei si adolescente, care au fost separate de familiile si comunitatile lor. In urma dezastrelor naturale, femeile si copiii pot ramane de unii singuri – in aer liber sau in adaposturi temporare – iar haosul si prabusirea legii si ordinii duc la cresterea violentelor.

Folosirea violentei sexuale ca arma de razboi pentru a teroriza si a demoraliza dusmanul este la fel de veche ca razboaiele. In numeroase conflicte trupurile femeilor  devin campuri de lupta, iar violul este folosit ca arma de razboi pentru a umili, a domina sau a rupe legaturile sociale in cadrul comunitatii inamice.

Adolescentele si tinerele sunt cele mai expuse riscurilor. Grupurile armate adesea dau tarcoale taberelor de refugiati cautand copii, pentru a-i rapi si a-i recruta in pozitia de combatanti, sclavi sexuali, bucatari si concubini. Acolo unde normele sociale sunt sub asediu din cauza dezastrelor naturale sau a conflictelor, chiar si membri comunitatii si semenii pot reprezenta o amenintare. Violenta in familie si violul marital pot aparea de asemenea in mai mare masura in cadrul populatiilor afectate de crize intrucat multi barbati care si-au pierdut slujbele, statutul si stabilitatea isi varsa frustrarile asupra partenerelor.

Impactul violentei, in special al violului, poate fi devastator. Consecintele fizice includ leziuni, sarcini nedorite si infectarea cu HIV. Vatamarile psihice au ca urmare anxietatea, stresul post-traumatic, depresia si sinuciderea.

Femeile care supravietuiesc violentelor si nu primesc tratament si consiliere adecvata sufera de pe urma traumelor ani si ani, nemaiputand avea grija de ele si de familiile lor. Astfel, familiile si comunitatile de supravietuitori pot ramane, de asemenea, traumatizate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.