In plenul PE, despre romanii din Italia

„Strasbourg, 25 noiembrie 2009

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a declarat, in plenul Parlamentului European, ca situatia comunitatii romanesti din Italia este din ce in ce mai ingrijoratoare, considerand necesar sa se transmită, de la nivel european, guvernului italian o atentionare clara pentru incetarea discriminarii romanilor din această tara.

‘Situaţia comunitatii romanesti din Italia este din ce in ce mai ingrijoratoare. Intreaga Europa cunoaste deja modul cum s-a incercat blamarea unei intregi comunitati din cauza catorva infractori. Pe zi ce trece, romanii se confrunta cu probleme tot mai mari, sunt tot mai intimidati si speriati’, a declarat deputata europeana.

Europarlamentarul social-democrat a oferit in acest sens mai multe exemple recente:

  • cazul unui cetatean roman rănit intr-un accident de munca in timp ce lucra pentru o companie italiana, care a fost trimis in concediu fara plata, iar dupa vindecare i-a fost refuzata reangajarea. Potrivit doamnei Sarbu, acesta nu a fost nici macar concediat, pentru a putea beneficia de ajutorul de somaj. „Romanul cu pricina are in intretinere o sotie care nu gaseste de lucru si un copil mic. Nu a gasit intelegere la autoritatile italiene. A venit la Bruxelles disperat, in speranta ca Parlamentul European il poate ajuta. L-am asigurat ca o vom face”, a adaugat eurodeputata;
  • situatia flagranta de discriminare in care directorul unei companii de telefonie, cablu tv si internet din Italia le-a recomandat angajatilor sai sa evite încheierea de contracte cu cetateni romani;
  • cazul unui copil al unui cetatean roman de etnie roma, care a fost ranit, dar pe care niciun spital din orasul Messina nu a vrut sa il primeasca, ulterior copilul murind in drum spre Catania.

In opinia doamnei Sarbu, acestea sunt doar cateva situatii concrete, dar romanii din Italia se confrunta cu asemenea lovituri aproape zilnic.

‘Consider necesar ca, la nivel european, sa se transmita guvernului italian o atentionare clara pentru incetarea discriminarii la adresa romanilor. Ei sunt cetateni europeni cu drepturi egale si in covarsitoarea lor majoritate respecta legea, isi platesc taxele si contribuie la bunastarea statului italian. Daca e ceva de pedepsit, trebuie pedepsita infractiunea, nu nationalitatea, iar singura arma pe care trebuie sa o folosim impotriva infractiunii este legea’, a afirmat Daciana Sarbu”.

Publicitate

2 gânduri despre “In plenul PE, despre romanii din Italia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.