Asteptari inselate, ambitii limitate si sperante firave

Foto: Bob Strong/Reuters, via The Guardian

Conferinta de la Copenhaga a venit si a trecut. Ce a ramas in urma este, deocamdata, o mare dezamagire. Barack Obama nu a reusit sa fie mai decis decat George W. Bush, avand un discurs considerat slab, diluat si fara a se angaja sa transforme combaterea schimbarilor climatice in principala sa prioritate legislativa. In textul final al acordului lipseste orice trimitere la transformarea angajamentului de reducere a emisiilor in obligatii juridice pentru statele semnatare. Lipseste, de asemenea, hotararea explicita de reducere globala a emisiilor cu 50% pana in 2050, si cu 80% pana la aceeasi data in cazul statelor dezvoltate; fara un astfel de efort, spun specialistii, este putin probabil sa se atinga obiectivul vital in lupta cu schimbarile climatice – limitarea cresterii temperaturii globale la maxim doua grade Celsius.

Inamicul neoficial este, deocamdata, China, cel mai mare poluator al lumii. Obiectivele citate erau agreate deja de liderii G20, dar oficialii chinezi s-au opus si astfel acordul nu a mai inclus aceste prevederi esentiale. Tonul fusese deja dat de lipsa de ambitie expusa de liderul american.

Asistam acum la o radicalizare a dezbaterii. Un razboi intre “ecoimperialismul” occidental, care incearca sa puna piedici cresterii economice din China, si “egoismul” chinez, care blocheaza lupta impotriva incalzirii globale, in detrimentul tututor celorlalti, de la colosi precum Uniunea Europeana pana la actori fragili precum statul Maldive. Evident ca ambele tabere sunt demonizate si pozitiile lor – reinterpretate in cheie conspirationista sau absolutista. Procesul de blamare a celorlalti e in plina desfasurare, iar orizontul pozitiv – desi se vorbeste de conferinta de anul viitor din Mexic – nu are deocamdata nuante prea covingatoare. Premierul britanic a sugerat deja ca acest esec impune reformarea institutiilor internationale, cu trimitere la ONU si avand in vedere o structura special dedicata schimbarilor climatice. Ramane de vazut care vor fi pasii urmatori si, mai ales, cine isi va asuma rolul de a-i face.

Exista, in opinia mea, si doua concluzii optimiste ale evenimentului. Prima dintre ele ar fi suma angajata explicit (100 miliarde de dolari anual, incepand din 2020, plus 30 de miliarde in 2010-2012) de statele dezvoltate pentru sprijinirea celor in curs de dezvoltare in lupta cu efectele incalzirii globale. A doua e mai putin cuantificabila, dar cel putin la fel de importanta: aceste discutii pe marginea incalzirii globale, un eveniment de anvergura celui desfasurat la Copenhaga, interesul major acordat de liderii lumii acestei teme – toate acestea sunt posibile in special datorita efortului incredibil al ONG-urilor, jurnalistilor si militantilor ecologisti. Fara implicarea lor, politicul ar fi lasat probabil acest subiect in plan secund.

Apropo de politic, presedintele nostru a parasit Copenhaga inainte de semnarea acordului, in pline negocieri, petrecand acolo, probabil, un total impresionant de… vreo cateva ore. Probabil ca impartirea posturilor in guvern e infinit mai atragatoare decat o discutie despre viitorul umanitatii…

Reclame

Un gând despre “Asteptari inselate, ambitii limitate si sperante firave

  1. Sunt convins ca Basescu nici nu stia ce se „da” acolo…
    O fi vazut ca nu discuta nimeni cu el, fiindca lumea era ocupata cu probleme serioase, si s-a prins ca n-are ce cauta in atmosfere asa rarefiate. Nimeni nu auzise de problemele importante, de moguli, de importanta turismului romanesc…
    Asta am ales, asta vom avea, inca 5 ani…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.