Rosia Montana trebuie sa intre pe agenda UE

Cu siguranta numele Rosia Montana suna tot mai familiar pentru institutiile europene, ca si pentru cetatenii europeni. Vorbim despre o zona a Romaniei binecuvantata cu peisaje frumoase, cu vestigii istorice care au atras atentia UNESCO, cu traditii si istorie nepretuite, aflate acum sub spectrul distrugerii. Exploatarea miniera cu cianuri, care ameninta sa anihileze integritatea si valorile acestei asezari, se contureaza din nou ca o perspectiva reala. In ultimele saptamani, guvernul si presedintele de la Bucuresti au dat de inteles ca distrugerea regiunii, prin permiterea inceperii acestei exploatari, poate fi considerata acceptabila.

Voi adresa Parlamentului European si Comisiei Europene rugamintea ferma de a lua in considerare interventia, de la nivelul forurilor de conducere ale UE, pentru a stopa ceea ce va fi, fara indoiala un dezastru ecologic si uman. Romanii din zona Rosia Montana sunt in egala masura europeni. Din pacate, nu li s-au oferit suficiente sanse de viitor, desi posibilitatile existau, turismul arheologic fiind doar una dintre ele (specialistii spun ca Rosia Montana ar putea deveni UNESCO World Heritage Site, element de patrimoniu mondial). Acum insa, lipsa lor de perspective, saracia lor sunt pe cale de a fi cumparate, pe un pret de nimic, de o companie lipsita de constiinta ecologica, beneficiind de complicitatea unui guvern gata sa faca tranzactii pe seama mediului inconjurator, daca pretul aurului este in crestere.

Comisarul desemnat pentru portofoliul Mediului, intrebat la audieri, nu s-a angajat sa actioneze pentru scoaterea in afara legii a mineritului cu cianuri. Domnia sa a vorbit, ca si predecesorii sai, despre drepturile statelor membre de a actiona asa cum doresc, si despre posibila implicare a comisiei numai daca apar probleme de poluare transfrontaliera.

Cred ca raspunsul Comisiei Europene trebuie sa fie unul mult mai ferm. Nu putem astepta sa aiba loc o noua catastrofa, pentru a actiona. Suntem Uniunea Europeana si ne consideram, pe buna dreptate, un deschizator de drumuri in domeniul protejarii mediului. La Copenhaga, in decembrie, nu s-au facut pasi inainte cu adevarat puternici in favoarea mediului. Noi avem acum ocazia de a face un astfel de pas, concret si decis, aratand lumii intregi ce este de facut, pentru un viitor sustenabil. Sa actionam impotriva mineritului cu cianuri, si copiii nostri ne vor multumi.

3 gânduri despre “Rosia Montana trebuie sa intre pe agenda UE

  1. vreau sa va adresez o intrebare care mi se pare de bun simt: de unde stim ca rezultatul proiectului va fi unul distructiv? ceea ce stim sunt trecutul si prezentul. uneori nici pe acestea nu le stim bine. cum poate sti cineva ce se va intampla in viitor? exista precedente sau nu mutam drobul de sare pt ca s-ar putea sa cada peste copil?

  2. evident ca exista precedente, in toata Europa s-a interzis exploatarea cu cianuri. iar intr-o tara ca Romania, unde autoritatile sunt slabe si practic nu exista control, ceva periculos devine automat de 10 ori mai periculos…

  3. putine sperante sa mai fie salvata rosia montana… acum ca videanu e la butoane… parca suntem o tara africana, pradata de un grup de oligarhi… fara sa tina cont de nimic, sanatate, mediu… nu se poate sa se intample asa ceva in interiorul uniunii europene… cineva trebuie sa-i opreasca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.