Directiva privind muncitorii sezonieri – o prioritate pentru 2010

„Strasbourg, 21 ianuarie 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a adresat joi o intrebare scrisa Comisiei Europene privind drepturile muncitorilor sezonieri. Daciana Sarbu atrage atentia asupra cazurilor de abuz la adresa acestor muncitori, solicitand CE elaborarea unei propuneri legislative – o directiva care sa reglementeze drepturile muncitorilor sezonieri – si intreband executivul european daca un asemenea demers se afla pe lista sa de prioritati pentru anul 2010.

„Extinderea Uniunii Europene spre est a dus la accesul liber pe piata muncii al cetatenilor din noile state membre, acces care nu se face sub cele mai bune auspicii din punct de vedere legal. De foarte multe ori, muncitorii sezonieri din agricultura sunt supusi la incalcari grave ale drepturilor omului sau muncesc ilegal, fiind de multe ori victime ale santajelor angajatorilor. Problemele cu care se confrunta sezonierii, din agricultura spaniola de exemplu, sunt numeroase si nu pot fi ignorate”, se arata in intrebarea scrisa.  

Europarlamentarul subliniaza ca zeci de mii de romani lucreaza anual ca muncitori sezonieri in serele sau culturile agricole din Spania. „Mi s-au adus la cunostinta cazuri in care, dupa ce muncitorii ajung la destinatie, angajatorul nu mai respecta termenii contractului semnat in Romania. In contract li se promitea ca vor lucra 5 zile din 7, dar, in realitate sunt nevoiti sa lucreze 7 zile din 7,  sunt platiti in functie de productivitate, adica in functie de numarul de ladite de fructe culese, care sunt mult mai mari decat si le-ar fi imaginat, traiesc in conditii mizere, in adaposturi fara apa calda sau caldura, in care impart camera si chiar patul cu alti muncitori”,  exemplifica ea.

„In acest context, reiterez necesitatea acuta a adoptarii unui text legislativ la nivel european, care sa reglementeze drepturile muncitorilor sezonieri in agricultura si care sa dispuna de mecanismele necesare pentru stoparea abuzurilor la care acestia sunt supusi de catre angajatori. De asemenea, subliniez faptul ca este neaparata nevoie de masuri urgente pentru a limita manevrele ilegale pe care le fac intermediarii de pe piata fortei de munca europene”, mentioneaza deputata europeana.

Daciana Sarbu intreaba in acest context Comisia Europeana cand intentioneaza sa elaboreze o propunere legislativa in sensul celor de mai sus. Executivul comunitar este intrebat totodata daca crede ca o viitoare directiva referitoare la drepturile muncitorilor sezonieri  ar putea sa se regaseasca pe lista sa de prioritati pentru anul 2010″.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.