Bruxelles/Strasbourg · Proiecte

Un pradator vulnerabil

“In 20 de ani, 80% din resursele de ton au disparut. Tonul rosu este un simbol, fiindca se afla deja pe cale de disparitie. Doar interzicand consumul avem sansa de a salva aceasta specie. Abuzurile care distrug speciile de peste sunt o urgenta cumplita, si suntem datori sa le spunem oamenilor despre ele cat mai curand”.

Nu sunt cuvintele unui lider de ONG ecologist, ci ale unui bucatar. Olivier Roellinger, unul din marii reprezentanti ai scolii culinare franceze, chef de 3 stele Michelin, a renuntat la a gati ton rosu (bluefin tuna in engleza; thon rouge in franceza) in restaurantul sau inca de acum cinci ani. Astazi, face apel la toti colegii sai si la consumatori deopotriva sa puna in balanta pericolul disparitiei acestei specii atunci cand isi planifica meniul. Un alt chef renumit, Gerald Passedat, nu mai serveste ton la restaurantul sau din Marsilia de doi ani, desi gateste 70 de specii de peste pe an. “Imi place sa folosesc tipuri de peste mai putin cunoscute, pentru gusturile diferite, dar si pentru a ajuta biodiversitatea”, spune el; aceasta pentru ca disparitia tonului rosu inseamna si dezechilibarea ecosistemelor, specia fiind un pradator important.

Copyright © OCEANA/ Keith Ellenbogen

Am discutat ieri, in cadrul Intergrupului Parlamentului European pentru Bunastarea si Protejarea Animalelor, despre pasii necesari in plan politic pentru conservarea acestei specii. Dezastrul este inimaginabil, iar masurile trebuie sa fie foarte dure. Resursele de ton rosu mediteranean si est-atlantic au scazut substantial din cauza pescuitului excesiv, datorat la randul sau cererii enorme, venite in special din Japonia. In 2007, cantitatea totala pescuita a depasit de patru ori limitele admise. In Atlanticul de Vest, in ultimii 38 de ani populatia de ton rosu s-a redus cu 82%; chiar si cu interzicerea totala a pescuitului, specialistii anticipeaza ca ea nu se va regenera mai devreme de 2019.

In aceste saptamani se va decide pozitia comuna a Uniunii Europene la urmatoarea reuniune a CITES (Conventia asupra Comertului International al Speciilor Amenintate) din martie de la Doha; mai exact, se va hotari daca UE sprijina interzicerea totala a pescuitului si a comercializarii acestui tip de ton, prin listarea sa ca specie protejata. Ultimele semnale nu sunt incurajatoare. In septembrie, doar 21 de state membre au sustinut aceasta propunere, cele sase tari mediteraneene opunandu-se din motive care tin, evident, de economia interna. Chiar zilele acestea, ministrul francez pentru pescuit a anuntat ca tara sa nu este de acord cu interdictia privind pescuitul.

Pozitia UE e puternic subminata de interesele comerciale ale unora dintre statele membre. Actualul Comisar pentru pescuit reprezinta Malta, un actor proeminent pe piata europeana a tonului. Consiliul European ramane divizat. Comisia si-a anuntat in septembrie decizia de a sustine listarea tonului rosu ca specie amenintata, dar in ultima vreme pozitia sa a slabit. In noiembrie, Intergrupul a adresat Comisarului Dimas o scrisoare prin care ii ceream o atitudine ferma. Nu avem deocamdata un punct de vedere puternic al UE pentru conferinta CITES din martie. De aceea, presiunea publica, opiniile exprimate de oameni precum Olivier Roellinger, gesturile organizatiilor ecologiste sunt atat de importante.

Stiu ca in Romania furtunile politice primeaza intotdeauna, iar in absenta lor gasim mai ales subiecte… colorate si nu prea ne intoarcem privirea spre dezbaterile de mediu (cu unele exceptii, desigur). Dar, vorba unui pescar de ton citat de Time, suntem, cu totii, parte a problemei sau parte a solutiei. Fie ca suntem sau nu constienti de asta.

Un gând despre „Un pradator vulnerabil

  1. Personal eu nu mai mănânc ton de foarte mult timp pentru că am auzit că în plasele pescăreşti tonul vine mai mereu în amestec cu delfinii care sunt omorâţi chiar fără motiv.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s