Cateva intrebari despre Rosia Montana

Astazi Rosia Montana Gold Corporation a organizat la Bruxelles un seminar intitulat „Making Europe a leader in sustainable and responsible mining”. Nu m-am numarat printre invitati, dar am tinut totusi sa fiu de fata. Din pacate, nu mi s-a dat cuvantul, dar daca mi-as fi putut exprima punctul de vedere, as fi vrut sa le adresez initiatorilor proiectului minier de la Rosia Montana cateva intrebari.

M-am opus deschis acestui proiect de la conturarea sa. Voi continua sa ma opun. Fiindca, dincolo de specialistii care sunt adusi sa pledeze cauza exploatarii miniere, dincolo de argumentele bine aduse din condei, dincolo de cifrele care iau ochii, raman cateva intrebari esentiale la care nu s-a raspuns si, ma tem, nici nu se va raspunde cu buna credinta.

 1. Cum e posibil ca, in 2009, o exploatare miniera cu cianuri sa fie auto-intitulata “minerit responsabil”, cand europenii renunta la cianuri si condamna aceasta practica?
 2. Despre ce fel de responsabilitate vorbesc investitorii, din moment ce o asezare intreaga va fi pulverizata? Cum poate fi acceptabil ca, in Uniunea Europeana, sa-ti propui sa distrugi o comunitate si mediul inconjurator pentru profit, numind asta “dezvoltare”?
 3. Cine va raspunde pentru ravagiile create de o posibila reeditare a accidentului de la Baia Mare? Cine va plati pentru pagubele aduse sanatatii oamenilor si mediului?
 4. De ce saracia oamenilor din zona devine o marfa pe care investitorii incearca sa o cumpere cu cinism? Cat de morala e folosirea, cu sange rece, a fricii de criza economica, pentru profitul investitorilor?
 5. In ce stat civilizat avertismentele oamenilor de stiinta, ale Academiei, sunt ignorate, dar consideratiile unui ministru despre “pretul aurului” sunt… la mare pret?
 6. A crea cateva sute de locuri de munca, timp de cativa ani, si a pleca ulterior, lasand in urma un desert, se cheama “binefacere” sau “crima”?
 7. Uniunea Europeana dicteaza ritmul mondial in protejarea mediului. Cum ar putea permite in mijlocul sau o afacere care il va distruge cu buna stiinta?
 8. In UE se cheltuiesc sume uriase pentru a descoperi leacul unor boli complicate. De ce sa crestem la Rosia Montana un cancer a carui gravitate reala nici macar nu o putem anticipa?
 9. Statul roman este vinovat fiindca nu ofera o sansa acestei asezari, si pentru ca institutiile sale slabe nu vor tine sub control desfasurarea proiectului. Oare investitorii ar avea curajul sa propuna un astfel de proiect in Germania, in Marea Britanie sau in Franta?
 10. Rosia Montana poate deveni parte a patrimoniului UNESCO, datorita bogatiilor arheologice. Oare daca s-ar descoperi aur in gradinile palatului Versailles, sub Acropole in Atena, sau sub Venetia, ati fi dispusi sa le ingropati si pe acestea sub cianuri?

Oamenii de la Rosia Montana sunt foarte saraci. Multi dintre ei sunt flamanzi si disperati. Dar acest proiect nu face decat sa le cumpere cativa ani din viata, aruncandu-i apoi deoparte, probabil cu sanatatea distrusa.

Voi merge maine la Auschwitz, la comemorarea a 65 de ani de cand tabara a fost eliberata. Nazistii au pus acolo in practica ceea ce ei numeau “solutia finala”. Dvs spuneti ca exploatarea cu cianuri este singura solutie pentru Rosia Montana. Eu indraznesc sa spun ca ar fi o “solutie finala” din punctul de vedere al mediului. Ma voi opune din rasputeri ca ea sa aiba sanse.

9 gânduri despre “Cateva intrebari despre Rosia Montana

 1. Punctul 10. e totusi pura melodrama. Santurile alea de la Rosia Montana nu seama f tare cu palatul Versailles.

 2. @ Kora: corect, dar si la Versailles au fost mai intai santuri si pe urma un palat…
  Melodrama – de fapt, manipularea apartine celor care vor sa extraga aur de acolo, si care promit ca-i scot din foame pe localnici si ne fac sa plangem cu intentiile lor bune. Ei, ca intre timp umbla putin cu cianuri si distrug totul in jur, asta se pare ca e mai putin important.

 3. Salut http://www.SpuneNuDrogurilor.com este o echipa recent formata, nonprofit, care si-a propus sa lupte pentru constientizarea opiniei publice, a tinerilor debusolati de societatea în care traim despre tot ceea ce înseamna consum de droguri într-un fel sau altul.
  Daca prin actiunea ta, salvezi o singura viata de la decadere, considera ca ti-ai atins scopul, alaturi de noi toti ceilalti.

  Daca doresti sa sustii aceasta campanie, afisaza pe blogul tau un banner, codul se preia de la: http://www.spunenudrogurilor.com vei fi sustinut si tu de aceasta campanie lasa un comentariu daca ne sustii sa te sustinem si noi Scuze de deranj

 4. Aprops the ‘final solution’ and Auswitz:

  The most infamous application was the use of hydrogen cyanide (in Zyklon B pellets) by the Nazi regime in Germany for mass murder in the gas chambers of Auswitz and Majdanek during the Holocaust.

  In essence cyanide was the ‘final solution.’

 5. @ Daciana Sârbu
  Eu v-am mai întrebat acum mult timp, dar revin cu întrebarea… de ce nu declaraţi Roşia Montana Parc Naţional. Se rezolvă totul foarte uşor cu folosirea Legii 265/2006 (dacă nu mă înşel).

 6. Pt Daciana Sarbu,

  Cititi materialul “ASE despre proiectul Rosia Montana” din Gazata de Sud din 03.02.2010 ca sa va faceti o idee mai clara despre proiectul RMGC.
  Va aduc aminte ca in Parlamentul Romaniei s-a depus in 2008 un proiect pentru interzicerea folosirii cianurii in minerit, proiect care a fost blocat de dl. Iulian Iancu seful comisiei industrii. Partidul care va opri acest proiect dezastruos este, cu siguranta, castigatorul viitoarelor alegeri.
  In toate minele de aur care folosesc cianura au avut loc accidente ecologice. Iata cateva:
  Colorado, U.S.A.: In Colorado, spills of cyanide and other contaminants from the Summitville gold mine, owned by Galactic Resources Ltd, contributed to severe environmental problems on a 17-mile stretch of the Alamosa River. The mine was opened in 1986, and abandoned in 1992. It is now a federal Superfund site.
  Montana, U.S.A.: Pegasus Corporation recently closed the Zortman-Landusky gold mine in Montana. Opened in 1979, it was the first large-scale cyanide heap leach mine in the United States. The mine experienced repeated leaks and discharges of cyanide solution throughout its operating life, resulting in wildlife deaths and severe contamination of streams and groundwater.
  Nevada, U.S.A.: Following the failure of a leach pad structure in 1997, the Gold Quarry mine in Nevada released about 245,000 gallons of cyanide-laden waste into two local creeks. In 1989 and 1990, a series of eight cyanide leaks occurred at Echo Bay Company’s McCoy/Cove gold mine in Nevada, releasing a total of almost 900 pounds of cyanide into the environment.
  South Dakota, U.S.A.: On May 29, 1998, six to seven tons of cyanide-laced tailings spilled from the Homestake Mine into Whitewood Creek in the Black Hills of South Dakota, resulting in a substantial fish kill. It is likely to be years before the stream fully recovers.
  Kyrgyzstan: On May 20,1998, a truck transporting cyanide to the Kumtor mine in Kyrgyzstan plunged off a bridge, spilling almost two tons of sodium cyanide (1,762 kilograms) into local surface waters.
  Guyana: In 1995, more than 860 million gallons of cyanide-laden tailings were released into a major river in Guyana when a dam collapsed at Cambior mining company’s Omai gold mine.

  Vasile

 7. Cred ca cele 10 intrebari surprind foarte bine situatia din zona, insa cea mai relevanta intrebare pentru viitorul zonei cred ca este: „De ce au stabilit autoritatile din Rosia Montana ca zona respectiva trebuie sa fie exclusiv monoindustriala (adica in afara de minerit orice investitii nu se pot aproba) si cum se poate corecta aceasta prostie?” Am spus prostie pentru ca doar asta poate fi strategia de a te baza pe o singura sursa de venit pentru a dezvolta o intreaga comunitate. Asadar, pe scurt, cum putem primi acordul de a investi in turism in Rosia Montana?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.