Raspunsul CE cu privire la ajutoarele pentru irigatii

Bruxelles, 18 februarie 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiilor pentru Mediu, respectiv Agricultura ale Parlamentului European, a primit raspunsul Comisiei Europene la intrebarea sa scrisa privind sprijinul acordat de Uniunea Europeana pentru irigatii. Daciana Sarbu interpelase executivul comunitar privind un sprijin, la nivel european, care sa suplineasca ajutoarele de stat pentru irigatii, dar si cu privire la ajutoarele pe termen scurt prevazute de Comisie pentru a veni in sprijinul fermierilor in lupta cu efectele schimbarilor climatice.

In raspunsul CE, se arata ca executivul comunitar este pe deplin constient de problemele generate de seceta in Romania. „Schema de ajutoare pentru irigatii, care a prevazut finantarea costului apei suportat de fermieri, nu a putut fi mentinuta si nici prelungita in 2010, deoarece constituie un ajutor pentru costurile de exploatare, care este interzis de normele UE privind ajutoarele de stat. Acelasi lucru este valabil si pentru schema de ajutoare pentru energie. Normele UE privind ajutoarele de stat permit insa Romaniei sa acorde ajutoare pentru investitii destinate sistemelor de irigatii si sistemelor de furnizare a energiei„, se arata in raspuns.

„De asemenea, pot fi acordate fermierilor ajutoare pentru sistemele de irigatii prin intermediul politicii UE de dezvoltare rurala. In conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, astfel de ajutoare sunt insa limitate la ajutoarele pentru investitii, cele pentru costurile de intretinere si exploatare fiind excluse”, precizeaza executivul UE. In acest context, se mentioneaza ca pentru orice ajutoare destinate sistemelor de irigatii este necesara o evaluare a impactului asupra mediului.

Potrivit CE, Uniunea asigura, in actuala perioada de programare (2007–2013), un buget de 8,022 miliarde euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala pentru sprijinul financiar destinat masurilor de dezvoltare rurala din Romania. Aceasta suma a fost suplimentata cu 102 milioane euro in urma adoptarii Pachetului de redresare.

„In plus, Comisia ar dori sa sublinieze ca irigatiile nu pot constitui unica solutie pentru a face fata secetei. Pentru adaptarea la conditiile climatice si de aprovizionare cu apa viitoare, s-ar putea sa fie necesare si schimbari ale practicilor agricole si ale tipurilor de culturi. Al doilea pilon al Politicii agricole comune cuprinde, de asemenea, instrumente care pot contribui la atingerea acestui obiectiv, de exemplu masurile de agromediu care sprijina conversia terenului arabil in pasune, reducand astfel consumul de apa pe terenurile agricole. Mai mult, comunicarea Comisiei privind deficitul de apa si seceta cuprinde, de asemenea, optiuni de politica prin care se contureaza posibile cai de adaptare la lipsa de apa si de imbunatatire a gestionarii apei”, se conchide in raspunsul Comisiei.

 

Textul intrebarii initiale transmise Comisiei

Intrebare Scrisa P-6602/09 din partea Dacianei Sarbu (S&D)

„Romania este unul dintre statele Uniunii Europene care resimte acut efectele schimbarilor climatice. Secetele prelungite din timpul verii pericliteaza in fiecare an culturile agricole, avand consecinte directe asupra productivitatii agricole.

In anul 2008, Romania a alocat ajutoare de stat in valoare de 620 de milioane de euro pentru sistemul de irigatii si, pana la sfarsitul anului 2009, a putut pastra, conform principiului „sans cesse”, ajutoarele de stat pentru irigatii existente pana la data aderarii.

In luna septembrie a acestui an, Comisia Europeana a respins solicitarea Romaniei de a prelungi acordarea ajutoarelor de stat pentru irigatii in anul 2010.

De asemenea, Guvernul a prevazut o masura care sa permita furnizarea de energie ieftina pentru sistemul de irigatii, dar Comisia a impus restrictii si pe aceasta varianta de sprijin, pentru ca ar putea fi considerata ajutor de stat.

Avand in vedere faptul ca, pentru ca Romania sa poata face fata concurentei de pe piata alimentara, este nevoie de o finantare consistenta pentru irigatii, mai ales in contextul in care aceasta tara se confrunta cu fenomene extreme cauzate de schimbarile climatice.

In acest sens,

1.         Prevede Comisia Europeana un altfel de sprijin, la nivel european, care sa suplineasca ajutoarele de stat pentru irigatii?

 2.         Ce fel de ajutoare pe termen scurt prevede Comisia Europeana pentru a veni in sprijinul fermierilor in lupta cu efectele schimbarilor climatice?”

 

Reclame

5 gânduri despre “Raspunsul CE cu privire la ajutoarele pentru irigatii

 1. Vă urmăream în timp ce domnul Ponta îşi ţinea discursul un faţa Congresului. Eraţi undeva în spate, în picioare având în faţa ochilor întreaga sala… Pentru prima dată, după foarte mult timp, v-am văzut luminată la faţă, încruntarea ultimului an dispăruse.

  */*

  Relativ la irigaţii. Când eram copil am citit o carte ştiinţifico-fantastică, nu-i mai ţin minte numele, care conţinea o serie de mici episoade dintr-un proiect mondial de irigaţii.

  Astăzi se duce o politică a investiţiilor în irigaţii, a subvenţiilor, a proiectelor… Poate că ar fi de interes un plan european al irigaţiilor şi amenajărilor funciare care se rezolve atât problema secetei cât şi problema inundaţiilor. Poate că un astfel de proiect este prea ambiţios, poate că modificările climatice vor provoca schimbări majore care să facă un astfel de proiect inutil. Cred totuşi că punerea unei astfel de probleme şi identificarea unor minime consideraţii tehnice, sunt de folos unei Europe supuse acestei probleme climatice, când lipsită de precipitaţii când cu exces de precipitaţii.

 2. În acest moment se anunţă victoria domnului Ponta.

  De acum urmează cele mai grele şase luni. În aceste şase luni puterea schimbă omul, îl corupe, îl macină, îl face de nerecunoscut. Problemele care se acumulează induc uitarea lucrurilor importante. Nu faceţi greşeala de a ignora aceste luni.

  Cartea despre care vorbeam mai sus se numeşte Radu Nor, Brâul Albastru, Editura Tineretului, 1967.

 3. D-na Daciana Sârbu,
  Permiteţi-mi să vă felicit pentru Victoria soţului dvs., V Ponta !
  Recunosc, mă bucur enorm că PSD a scăpat de Geoană, PSD merită o Schimbare! Recunosc, am fost unul din cei ce sperau să candideze AN şi vreau din tot sufletul ca Victor Ponta să facă treabă bună, să demonstreze că cei sceptici ca mine, NU avem dreptate! Sincer, n-aş fi crezut că V Ponta va învinge azi, deşi am aşteptat cu nerăbdare să plece Geoană. S-a întâmplat !
  Voi fi mereu un critic, voi spune mereu lucrurilor pe nume, pentru că-mi pasă, pentru că şi noi cei mulţi merităm pe cineva al nostru. Pentru Daciana Sârbu am avut mereu preţuire şi admiraţie, chiar dacă i-am criticat tatăl. Sunt convinsă că înţelegeţi . Acum ne punem speranţele în V Ponta, repet şi recunosc, încă am reţineri, undeva pe drum, în luptele cu pedelacheii pe care le port eu în Caraş-Severin, încrederea mea a …. obosit. Acum important e ca V Ponta să redea PSD pesediştilor, dar şi nouă, susţinătorilor. Mă bucur că d-l Preşedinte Ion Iliescu, AN, Rovana Plumb, Corina Creţu, oamenii în care eu cred cu tărie, îi sunt alături.
  De astăzi, Daciana Sârbu şi V Ponta au un prieten în Caraş-Severin, o furnică, spurcată la gură, pe Sibilla. Sper ca Ponta să mă convingă să devin membru PSD, e provocarea mea pentru V Ponta !
  Felicitări !
  stimă şi respect,
  Sibilla

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.