Abuzurile angajatorilor. Un caz romanesc, o urgenta europeana

17 martie 2010

Europarlamentarii PSD Daciana Sarbu, Corina Cretu si Catalin Ivan au adresat, miercuri, o intrebare scrisa Comisiei Europene prin care executivul comunitar este interpelat privind masurile de limitare a abuzurilor la adresa angajatilor, respectiv de asigurare a respectarii drepturilor acestora. Deputatii europeni mentioneaza si cazul tragic recent al unei tinere de 34 de ani din Romania, decedate „din cauza surmenajului provocat de munca in exces si de stresul de la birou”.

„In Romania, pe fondul crizei economice, atat in sectorul public, cat si in cel privat, au avut loc numeroase disponibilizari si se preconizeaza o crestere semnificativa in continuare a somajului. In acest context, multi angajati sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare fara a fi remunerati, devenind din ce in ce mai vulnerabili in fata angajatorilor. Climatul actual este, fara indoiala, favorabil  angajatorilor, care isi permit sa exercite presiuni, greu de sanctionat din punct de vedere legal”, se arata in intrebarea scrisa.  

Initiatorii interpelarii mentioneaza cazul recent al unei tinere de 34 de ani din Romania, care a alarmat opinia publica din aceasta tara. „Tanara a facut stop cardiac din cauza surmenajului provocat de munca in exces si de stresul de la birou, iar dupa cateva zile de coma profunda a incetat din viata. Cazul nu este singular in Romania: cu doi ani in urma, o alta tanara, angajata a unei companii multinationale, a murit din cauza oboselii acumulate in urma orelor suplimentare de munca”, se arata in intrebare.

Deputatii europeni considera ca este nevoie de mecanisme de control bine puse la punct, pentru garantarea respectarii drepturilor angajatilor, precum si de crearea unui cadru sigur, in care angajatii sa poata reclama conditiile improprii in care muncesc, fara riscul de a-si pierde locul de munca.

In acest context, executivul comunitar este intrebat ce masuri prevede pentru a limita abuzurile la adresa angajatilor  si pentru a asigura respectarea drepturilor acestora – garantate prin art. 153 al Tratatului de functionare a Uniunii Europene -, mai ales in climatul economico-social marcat de actuala recesiune.

Totodata, cei trei eurodeputati au interpelat CE privind intentia sa de a crea un organism de control la nivel european care sa colaboreze cu autoritatile nationale pentru a se asigura ca drepturile angajatilor sunt respectate, in special in marile companii multinationale”.

Reclame

2 gânduri despre “Abuzurile angajatorilor. Un caz romanesc, o urgenta europeana

  1. LA DATA LA CARE REDACTEZ ACESTE RANDURI NE AFLAM IN PLINA CRIZA ECONOMICA,IN CONSECINTA IN ROMANIA SE PETREC LUCRURI DE NEIMAGINAT INTR-O SOCIETATE CIVILIZATA.ANGAJATII SUNT EFECTIV ABUZATI PANA LA SCLAVIE DE ANGAJATORI SI NU EXISTA NICI O POSIBILITATE PT. UN ANGAJAT INDIFERENT DE STATUTUL LUI IN RESPECTIVA FIRMA SA ISI GASEASCA DREPTATEA,JUSTITIA TERGIVERSEAZA CAZURILE SI IN FINAL TOT ANGAJATORUL ARE CASTIG DE CAUZA ASA IN CAZUL IN CARE SE AJUNGE ACOLO,SOCIETATEA ROMANEASCA ESTE BOLNAVA GRAV,NU EXISTA NICI O SOLUTIE REALA,EXISTA DOAR VORBE,SE PARE CA DOAR PUTEREA DE A VORBI E A NOASTRA INSA DACA SE MERGE PE ACELASI DRUM CA SI PANA ACUM O VOM PIERDE SI PE ACEASTA,IAR PREZENTUL NU CONTUREAZA ALTCEVA DECAT UN VIITOR SUMBRU.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.