Raspunsul CE la intrebarea privind situatia muncitorilor sezonieri

Bruxelles, 23 martie 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a primit, marti, raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind drepturile muncitorilor sezonieri. Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, precizeaza ca, pentru moment, CE nu ia in considerare posibilitatea introducerii unei propuneri legislative care sa guverneze drepturile lucratorilor agricoli sezonieri in UE. Insa, lucratorii sezonieri romani din Spania nu pot fi tratati diferit fata de alti cetateni ai UE, aflati in tara respectiva, in chestiuni legate de incadrarea in munca, spune Comisia, mentionand ca orice persoana poate contesta in fata instantelor judecatoresti nationale un angajator privat care incalca principiul egalitatii de tratament.

„In conformitate cu articolul 45 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si cu Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 al Consiliului, care prevad libera circulatie a lucratorilor, cetatenii UE care lucreaza in alt stat membru nu trebuie sa fie tratati in mod diferit fata de colegii lor care sunt resortisanti ai statului respectiv in ceea ce priveste incadrarea in munca, remunerarea si alte conditii de munca. Aceste prevederi se aplica si lucratorilor sezonieri care beneficiaza de dreptul lor la libera circulatie in calitate de lucratori”, se arata in raspunsul CE.

Potrivit comisarului Andor, de libertatea fundamentala in cauza beneficiaza, de asemenea, romanii si bulgarii care lucreaza in Spania, tara care, la 1 ianuarie 2009, a renuntat la aplicarea dispozitiilor tranzitorii din Actul de aderare din 2005 si nu mai limiteaza libera circulatie a lucratorilor romani si bulgari. In consecinta, lucratorii romani nu pot fi tratati diferit fata de alti cetateni ai UE aflati in tara respectiva in chestiuni legate de incadrarea in munca.

CE arata ca orice persoana poate contesta in fata instantelor judecatoresti nationale un angajator privat care incalca principiul egalitatii de tratament, in acest sens trebuind „stabilita existenta unei diferente de tratament in cazul lucratorilor sezonieri romani, legata de nationalitatea acestora, in ceea ce priveste conditiile de lucru, remuneratia sau concedierea si ar trebui demonstrat faptul ca diferenta de tratament in cauza nu a fost justificata”.

„Ratele de remunerare si ratele remuneratiilor pentru ore suplimentare de lucru constituie o chestiune de drept intern (…). Cu toate acestea, diverse directive privind sanatatea si securitatea la locul de munca, precum si Directiva privind timpul de lucru se aplica in cazul conditiilor de munca si, respectiv, in cazul timpului de lucru. (…) Punerea in aplicare a dispozitiilor privind sanatatea si securitatea, si a dreptului muncii intra sub incidenta autoritatilor nationale competente. In consecinta, plangerile se pot adresa autoritatilor nationale competente insarcinate cu punerea in aplicare a legislatiei sau instantelor sau tribunalelor nationale competente”, se mai arata in raspunsul executivului comunitar’.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s