Pozitia CE cu privire la fungicidul pe baza de Initium

„Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a primit raspunsul Comisiei Europene la intrebarea scrisa privind fungicidul cu continut de Initium.

Eurodeputata atrasese atentia asupra faptului ca Romania este prima tara din lume care a omologat temporar, pentru o perioada de trei ani, fungicide pe baza de Initium – o substanta chimica toxica – ce vor fi utilizate in culturile de vita de vie, cartofi, rosii, castraveti si ceapa.

CE a fost intrebata ce masuri trebuie luate pentru a se asigura ca normele privind protectia si informarea consumatorilor sunt respectate in timpul testarilor de noi produse neomologate in statele membre.

Decizia 2009/535/CE a Comisiei a recunoscut, in principiu, integralitatea dosarului de date prezentat de BASF SE pentru a sustine includerea substantei active cu codul de dezvoltare ‘BAS 650F’. Aceasta substanta are denumirea ISO „ametoctradin”, facandu-se de obicei referire la ea sub marca inregistrata ‘Initium’. Prin urmare, orice stat membru poate acorda autorizatii provizorii pentru produsele care contin aceasta substanta, se arata in raspunsul CE.   

Potrivit executivului comunitar, atunci cand autorizeaza un produs de protectie a plantelor, un stat membru trebuie sa evalueze daca standardele ridicate in materie de siguranta pentru sanatatea umana si animala si pentru mediu, astfel cum sunt prevazute in legislatia europeana, sunt indeplinite pentru toate utilizarile pentru care se acorda autorizatia. Acordarea de autorizatii provizorii nu reprezinta o derogare de la aceasta regula, prin urmare, standardele de siguranta nu sunt compromise, considera Comisia.

CE arata si ca un stat membru, atunci cand acorda autorizatii provizorii, decide sa efectueze intreaga evaluare a riscurilor pe cont propriu si, prin urmare, poate sa nu beneficieze pe deplin de distribuirea echitabila a sarcinilor in cadrul procedurii de evaluare inter pares. Cu toate acestea, statele membre pot accelera in acest fel intrarea unor produse inovatoare pe piata lor, ceea ce ar putea fi, de asemenea, mai sigur pentru consumatori si pentru mediu in comparatie cu alte produse„.

Comisia intentioneaza sa adopte continuturi maxime temporare (CMR-uri) pentru reziduurile de pesticide pentru ametroctadin (Initium) pe baza unui aviz motivat emis de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in octombrie 2009. CMR-urile propuse in avizul motivat erau provizorii, deoarece evaluarea inter pares nu fusese finalizata. Aceasta se bazeaza pe un raport de evaluare si pe informatiile din proiectul de raport de evaluare pentru ametoctradin. Ambele documente sunt elaborate de Țarile de Jos, care sunt ‘stat membru raportor’ in cadrul evaluarii inter pares organizate de EFSA. Propunerea a fost deja votata in cadrul Comitetului permanent (SCFEAH) si ar trebui publicata in Jurnalul Oficial cel tarziu in al treilea trimestru al anului 2010″, se mai afirma in raspunsul executivului UE.   

Textul complet al intrebarii:

Intrebare cu solicitare de raspuns scris adresata de Daciana Octavia Sarbu (S&D) Comisiei 

Subiect: Fungicid Initium  

Incepand cu data de 31 decembrie 2009, Romania este membra a Comisiei Codex Alimentarius. In acest an, conform Codexului, tara noastra este obligata sa foloseasca experimental un produs al unei companii germane, un fungicid care contine o substanta chimica extrem de toxica, numita INITIUM, care va fi utilizat in culturile de vita de vie, cartofi, rosii, castraveti si ceapa.

Romania este prima tara din lume care a omologat temporar, pentru o perioada de trei ani, fungicide pe baza de Initium, intr-un timp record.

In conformitate cu dispozitiile Directivei 91/414/CEE(1) privind plasarea pe piata a produselor de protectie a plantelor, statele membre ale Uniunii Europene pot autoriza provizoriu, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 ani, plasarea pe piata a unor produse de protectie a plantelor care contin o substanta activa noua care nu este inca inclusa in Anexa I la Directiva si care se afla in evaluare la nivelul Uniunii Europene, pentru a permite o evaluare progresiva a proprietatilor noilor substante active si a facilita punerea la dispozitia agriculturii de noi preparate.

Problema este ca producatorii si distribuitorii de produse tratate cu acest fungicid pe baza de Initium au fost puse pe piata fara a se avertiza consumatorii in prealabil de tratarea produselor cu acest fungicid.

1. Ce masuri considera Comisia ca ar trebui luate pentru a se asigura ca normele privind protectia si informarea consumatorilor sunt respectate in timpul testarilor de noi produse neomologate in statele membre?

2. De ce fel de instrumente dispune Comisia pentru a se asigura ca niciun fel de produs nu este pus pe piata pana cand nu au fost stabilite clar efectele pe care acesta le are asupra organismului uman?

(1) JO L 230, 19.8.1991, p. 1

Raspunsul comisarului Dalli in numele CE:

Pentru a facilita introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor noi si inovatoare, articolul 8 alineatul (1) din Directiva 91/414/CEE(1) privind introducerea pe piata a produselor de uz fitosanitar prevede posibilitatea de a autoriza produse care contin noi substante active pentru o perioada de timp limitata de trei ani, daca a fost prezentat un dosar complet si daca statul membru care autorizeaza produsul stabileste ca sunt indeplinite standardele ridicate in materie de siguranta prevazute in Directiva 91/414/CEE.

Decizia 2009/535/CE(2) a Comisiei a recunoscut, in principiu, integralitatea dosarului de date prezentat de BASF SE pentru a sustine includerea substantei active cu codul de dezvoltare „BAS 650F”. Aceasta substanta are denumirea ISO „ametoctradin”, facandu-se de obicei referire la ea sub marca inregistrata „Initium”. Prin urmare, orice stat membru poate acorda autorizatii provizorii pentru produsele care contin aceasta substanta.

Atunci cand autorizeaza un produs de protectie a plantelor, un stat membru trebuie sa evalueze daca standardele ridicate in materie de siguranta pentru sanatatea umana si animala si pentru mediu, astfel cum sunt prevazute in legislatia europeana, sunt indeplinite pentru toate utilizarile pentru care se acorda autorizatia. Acordarea de autorizatii provizorii nu reprezinta o derogare de la aceasta regula, prin urmare, standardele de siguranta nu sunt compromise. Un stat membru, atunci cand acorda autorizatii provizorii, decide sa efectueze intreaga evaluare a riscurilor pe cont propriu si, prin urmare, poate sa nu beneficieze pe deplin de distribuirea echitabila a sarcinilor in cadrul procedurii de evaluare inter pares. Cu toate acestea, statele membre pot accelera in acest fel intrarea unor produse inovatoare pe piata lor, ceea ce ar putea fi, de asemenea, mai sigur pentru consumatori si pentru mediu in comparatie cu alte produse.

Comisia intentioneaza sa adopte continuturi maxime temporare (CMR-uri)(3) pentru reziduurile de pesticide pentru ametroctadin (Initium) pe baza unui aviz motivat emis de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in octombrie 2009(4). CMR-urile propuse in avizul motivat erau provizorii, deoarece evaluarea inter pares nu fusese finalizata. Aceasta se bazeaza pe un raport de evaluare si pe informatiile din proiectul de raport de evaluare pentru ametoctradin. Ambele documente sunt elaborate de Tarile de Jos, care sunt „stat membru raportor” in cadrul evaluarii inter pares organizate de EFSA. Propunerea a fost deja votata in cadrul Comitetului permanent (SCFEAH) si ar trebui publicata in Jurnalul Oficial cel tarziu in al treilea trimestru al anului 2010.

(1) JO L 230, 19.8.1991.
(2) JO L 179, 10.7.2009.
(3) Procedura pentru stabilirea CMR este descrisa an Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European si al Consiliului privind continuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare si hrana de origine vegetala si animala pentru animale, JO L 70, 16.3.2005.
(4) Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara; Stabilirea de noi CMR-uri pentru BAS 650 F în strugurii de masă si de vin, cartofi, tomate, ardei, castraveti, dovlecei, pepeni galbeni si salată. EFSA Journal 2009; 7(10):1367. [28 pp.]. doi:10.2903/j.efsa.2009.1367. Disponibil la adresa: http://www.efsa.europa.eu
Publicitate

Un gând despre “Pozitia CE cu privire la fungicidul pe baza de Initium

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.