Interzicerea publicitatii mincinoase – un prim pas catre o nutritie sanatoasa a copiilor

Bruxelles, 13 aprilie 2010

 

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a interpelat, marti, Comisia Europeana, privitor la felul cum incurajeaza aceasta Guvernele din statele Uniunii Europene sa intervina prompt in limitarea publicitatii mincinoase, mai ales a celei cu efecte asupra copiilor. Doamna Sarbu a atras atentia ca, in Romania, guvernul nu intervine in niciun fel pentru a interzice spoturile publicitare care promoveaza alimente nesanatoase pentru copii, desi o directiva UE in acest domeniu trebuia transpusa pana la finalul anului trecut.

In anul 2007, directiva privind mass-media audio-vizuala (‘Directiva AMS’) a fost amendata, adaugandu-se articolul 3E2, care subliniaza faptul ca guvernele statelor membre trebuie sa incurajeze furnizorii de servicii media sa dezvolte coduri de conduita pentru a limita publicitatea pentru alimente si bauturi nesanatoase; se interzice totodata ca o astfel de publicitate sa acompanieze programele pentru copii, se arata in intrebarea scrisa.  

Potrivit deputatei europene, Directiva AMS trebuia sa fie transpusa pana in 19 decembrie 2009. „Totusi, in Romania, guvernul nu intervine in niciun fel pentru a interzice spoturile publicitare care promoveaza alimente nesanatoase pentru copii sub denumirea de ‘alimente sanatoase’. De exemplu, o companie producatoare de margarina isi promoveaza produsul subliniind ca acesta contine substante necesare pentru nutritia copiilor, dar omitand bineinteles faptul ca acesta contine si o serie de  ingrediente nesanatoase pentru copii”, atrage atentia Daciana Sarbu.  

In acest context, deputata europeana a intrebat executivul comunitar de ce fel de instrumente de control dispune pentru a se asigura ca statele membre respecta prevederile directivei AMS. Totodata, CE este interpelata si cu privire la felul cum incurajeaza Guvernele sa intervina prompt in limitarea publicitatii mincinoase, mai ales a celei cu efecte asupra copiilor.

Publicitate

2 gânduri despre “Interzicerea publicitatii mincinoase – un prim pas catre o nutritie sanatoasa a copiilor

  1. Excelentă această iniţiativă.

    Din păcate cred că interesele financiare ale companiilor vor dicta păstrarea realităţii actuale din publicitate.

  2. Tocmai a început o campanie la televizor despre reumplerea cartuşelor de imprimantă ca mijloc de protecţie a mediului înconjurător. Din păcate cartuşele imprimantei mele nu se pot reumple, au un sistem electronic de protecţie şi nu pot fi refolosite. De ce nu există o lege împotriva acestor practici menite să aducă firmei producătoare foarte mulţi bani? Nu am găsit până acum nici un răspuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.