Regiunile afectate de interzicerea cianurilor trebuie sa primeasca sprijin european pentru dezvoltare

(interventie in plenul Parlamentului European)

„Am propus o rezolutie prin care sa interzicem folosirea cianurilor in minerit, fiindca avem obligatia de a ne lua toate masurile de siguranta pentru a apara oamenii si mediul de catastrofe ecologice.

Daca ne asumam angajamente istorice privind reducerea emisiilor, daca dam tonul lumii intregi in privinta protectiei mediului, de ce sa nu facem un gest elementar de curatenie si sa eliminam aceasta practica nociva din Uniunea Europeana?

Accidentul de la Baia Mare petrecut in Romania, in urma cu 10 ani, e considerat un altfel de Cernobal, lovind trei tari si distrugand ecosistemele raurilor afectate pe o distanta de sute de km. Acum, tot in Romania, la Rosia Montana, se doreste construirea unei noi exploatari miniere cu cianuri – cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa.

Acolo, intr-un peisaj frumos, se afla o localitate veche de 2000 de ani, un potential UNESCO World Heritage Site datorita pretioaselor vestigii datand din perioada pre-romana si romana. Cianurile ar sterge de pe fata pamantului istoria, dar si viitorul regiunii, fiindca in urma ar ramane un desert. Ca alternativa, o simpla retea de drumuri ar insemna o infuzie de investitii, turisti si dezvoltare. Sprijinul european ar fi un impuls in plus.

Va multumesc pentru ca, prin vot, ati spus nu cianurilor folosite in minerit. Regiunile astfel afectate trebuie ajutate de Uniunea Europeana sa se dezvolte durabil folosindu-si intregul potential”.

Reclame

2 gânduri despre “Regiunile afectate de interzicerea cianurilor trebuie sa primeasca sprijin european pentru dezvoltare

  1. Am găsit la rubrica opinii/comentarii pe sursa http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-nato-vrea-sa-invite-rusia-sa-coopereze-la-sistemul-antiracheta-1013965:

    “Acestia sint politicienii romani care au votat miercuri, in Parlamentul European, la porunca perechii Băsescu-Sörös, folosirea cianurii si jefuirea bogătiilor Romaniei

    * Elena Băsescu (PDL) * Marian-Jean Marinescu (PDL) * Theodor Stolojan (PDL) * Sebastian Bodu (PDL) * Iosif Matula (PDL) * Oana Antonescu (PDL) * Petru Luhan (PDL) * Rares Niculescu (PDL) * Cristian Preda (PDL) * Traian Ungureanu (PDL) * Adina Văleanu (PNL) * Ioan Mircea Pascu (PSD).”

  2. Trebuie să primească ajutoare… cum facem însă ca ele să nu treacă totuşi prin sistemul românesc care nu absoarbe nici un fel de ajutor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.