Un regim alimentar sanatos pentru o viata sanatoasa

Daca s-ar elimina factorii de risc comuni legati de modul de viata, intre care si cei legati de regimul alimentar, aproximativ 80% din cazurile de boli cardiace, de accidente vasculare cerebrale si de diabet de tip II, precum si 40% din tipurile de cancer ar putea fi evitate.

Nu este o afirmatie luata dintr-un ziar senzationalist. Nu este nici macar o “descoperire” a unui grup de cercetatori excentrici. Este o concluzie dintr-o comunicare oficiala a Comisiei Europene. Mai exact, face parte dintre-o recomandare a Comisiei privind initiativa de programare in comun a cercetarii „Un regim alimentar sanatos pentru o viata sanatoasa”.

Pentru ca in ultimii 30 de ani a avut loc o crestere dramatica a excesului de greutate si a obezitatii in randul populatiei Uniunii, iar tendinta populatiei catre un regim alimentar nesanatos si sedentarism este evidenta, executivul comunitar intelege sa-si intensifice eforturile. Si fiindca un efort de reglementare mai buna nu poate incepe fara o viziune exacta asupra situatiei, se doreste o cercetare si o monitorizare mai clara a situatiei de fapt. Poate vi se pare ciudat ca mai e nevoie de studii ca sa stim cat de grav e, dar e suficient sa cautati pe internet date despre situatia obezitatii in Romania, de exemplu, si veti descoperi date diverse, cu surse diferite, niciodata confirmate prin studii explicite, niciodata concordante intre ele.

Cercetarea nu inseamna doar cunoasterea starii de fapt, ci mai ales evaluarea mai exacta a impactului modului de viata si al regimului alimentar asupra sanatatii.

Si daca vi se pare ca suna pretios, pun problema asa: cati dintre parintii care-si trimit copiii la scoala cu pachetel format din chipsuri si bauturi acidulate cunosc in mod real impactul devastator asupra sanatatii copilului (si, evident, viitorului adult) al acestor pseudo-alimente? Pare exagerat? Treceti intr-o zi pe langa curtea unei scoli in pauza mare si veti vedea cat de amplu este fenomenul.

Ceea ce se doreste prin aceasta recomandare este constituirea unui Spatiu european de cercetare complet operational in domeniul prevenirii bolilor legate de regimul alimentar. Cu alte cuvinte, o actiune comuna, prin care statele sa-si puna la dispozitie datele de care dispun si sa-si creeze o abordare comuna pentru prevenirea acestor boli. Mai mult chiar, statele sunt incurajatate sa instituie o structura administrativa comuna in domeniul prevenirii bolilor legate de nutritie.

Sunt state insa – si ma gandesc in primul rand la Romania – care au nevoie de initiative foarte rapide in primul rand pentru a avertiza populatia asupra amenintarilor din propria farfurie – si mai ales din farfuria propriului copil. Si aici ma refer la acei parinti citati mai sus. Nu e vina lor ca nu cunosc pericolele din pachetul de biscuiti. Dar e vina statului care nu-i invata. Iar ceea ce spun nu vine dintr-un exces de etatism: cata vreme statul permite vanzarea pe scara larga a produselor cu efect negativ asupra sanatatii (adica a celor cu un continut mare de sare, grasimi sau zahar), ba chiar permite cu generozitate promovarea lor intensa prin campanii publicitare nereglementate, acelasi stat are si datoria de a informa consumatorii asupra riscurilor asociate acestor produse. E ca si cand le-ai vinde oamenilor, la supermarket, otrava impachetata frumos, dar nu le-ai spune si ca-i poate omori. Iar daca aceasta comparatie suna deplasat, mai cititi o data fraza cu care am inceput acest mesaj.

3 gânduri despre “Un regim alimentar sanatos pentru o viata sanatoasa

  1. Apropo de poză şi articol, nu se dau căpşune în primul an de viaţă, provoacă alergii puternice.

    Problema alimentară este că vorbim aici practic de obiceiuri alimentare care nu se pot schimba uşor, dar vorbim şi de interese materiale uriaşe.

  2. Da, dar ce facem cu parintii care nu inteleg sau nu vor sa asculte? Cei pentru care eticheta ciocolatei cu care-si trimit copilul la scoala are si rolul de etalare a bunastarii? Cei care spun „cum sa-i faca rau o prajitura sau o napolitana?” Cei care-i duc la mcDonalds de ziua lor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.