Cand va emite CE o pozitie oficiala referitoare la rezolutia privind interzicerea cianurilor?

‘Strasbourg, 19 mai 2010

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI), a interpelat miercuri Comisia Europeana privind „demararea de noi proiecte miniere care utilizeaza tehnologii pe baza de cianuri”. Deputata europeana a intrebat CE cand intenţioneaza sa emita o pozitie oficiala ca raspuns la rezoluţia PE privind interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE. Totodata, doamna Sarbu pune problema situatiei exploatarilor miniere ce folosesc tehnologii pe baza de cianuri care ar putea fi deschise inainte de emiterea unei pozitii a Comisiei, varianta avuta in vedere de Guvernul roman pentru Rosia Montana.

„In data de 5 mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care solicita interzicerea cianurilor in minerit, in statele membre ale Uniunii Europene. Articolul 4 al Rezoluţiei Parlamentului European B7 0241/2010, invita Comisia si statele membre sa nu sustina, direct sau indirect, niciun proiect minier care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE, pana la aplicarea interdicţiei generale”, se arata in intrebarea scrisa adresata CE. 

„In Romania, ministrul mediului a afirmat recent ca, dupa depunerea unui studiu de impact şi efectuarea unui studiu arheologic, proiectul de exploatare aurifera de la Roşia Montana, care ar folosi tehnologii pe baza de cianuri, ar putea fi demarat”, afirma doamna Sarbu.

Europarlamentarul social-democrat a intrebat in acest context executivul comunitar „cand intenţioneaza sa emita o poziţie oficiala, ca raspuns la rezoluţia PE”, respectiv „ce se va intampla cu exploatarile miniere care folosesc tehnologii pe baza de cianuri, care ar putea fi deschise inainte de emiterea unei poziţii a Comisiei”.

Daciana Sarbu a fost autoarea proiectului rezolutiei social-democrate (S&D) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri in exploatarile miniere. Rezolutia finala -adoptata de PE cu o majoritate clara (488 voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri), la inceputul lunii mai, a reprezentat reunirea proiectelor venite din partea a patru grupuri politice: PPE, S&D, ALDE si GUE/NGL’.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.